Peleții de lemn, combustibilul la modă în anii ce vin

Autor: Charmy

Peleții de lemn, combustibilul la modă în anii ce vin, Charmy

Căutați peleți din lemn? Îi puteți găsi online la Kingpellet.

De ce să folosești peleți în loc de combustibili tradiționali?

Peleții reprezintă un tip de combustibil curat, fără emanații periculoase de dioxid de carbon și este de obicei produs din rumeguș și așchii de lemn comprimate sub o presiune înaltă, fără  a se utiliza adezivi sau aditivi chimici periculoși pentru sănătate.

Cu toții știm că în ultima vreme se pune un mare accent pe dezvoltarea durabilă în întreaga lume, mai ales în Europa.

Iar România, ca orice țară membră UE, este angrenată și ea în procesul colectiv de dezvoltare a cotei de utilizare a biocarburanților (biomasei) în sectoarele de încălzire, dar și de producere a energiei electrice din surse neconvenționale, cât mai puțin agresive față de mediul înconjurător.

În acest sens, implementarea pe scară mai largă a peleților ca înlocuitori ai combustibililor clasici este o necesitate obiectivă.

Planurile inițiale datează de acum un deceniu și rezultatele încep să apară în proporții diferite în diferite țări europene.

România, din nefericire, deși a făcut anumiți pași în această direcție, mai are ceva drum de parcurs, până la atingerea obiectivelor la care s-a angajat.

În prezent, principala materie primă pentru fabricarea peleților rămâne rumegușul, secundat de așchiile de lemn.

Avantajele folosirii peleților

1. sunt mult mai ieftini decât combustibilii fosili;

2. fac parte din categoria resurselor regenerabile;

3. sistemele de încălzire pe bază de peleți produc un volum de noxe atmosferice mult mai redus decât cele ce utilizează combustibili fosili, deoarece ard la temperaturi foarte mari;

4. gradul de accesibilitate la fabricarea și utilizarea acestui tip de biomasă este unul mare la scară globală;

5. nu impune tăierea pădurilor, deoarece peleții se realizează din deșeuri lemnoase;

6. sistemele de ardere pe bază de tehnologii noi, inclusiv termoșemineele, sunt alimentate automat cu peleți din lemn, ceea ce conduce implicit la ușurință în utilizare;

7. depozitarea se face mult mai ușor, putând fi păstrați în saci;

8. se elimină timpul și efortul necesar pentru tăiatul lemnelor de foc, iar gradul de uscare al peleților este foarte mare (procentajul de umiditate nu trece de 10%).

Se mai pot fabrica peleți și din paie, fân sau alte deșeuri agricole. Acești peleți agricoli însă nu sunt atât de răspândiți, cel puțin deocamdată, cei mai cunoscuți rămânând încă peleții din lemn.

S-a vorbit deja chiar de importuri de asemenea materii prime de pe alte continente, de pildă din Asia (China) sau din America de Sud.

Evident, principiul de la care se pleacă este de a valorifica la maxim deșeurile existent pe plan local, nu de a înlocui un import cu altul, chiar dacă este vorba de rumeguș, nu de cărbune sau gaz.

Oricum, până la a ne pune problema din ce să fabricăm mai mulți peleți pentru producerea energiei termice și electrice, românii ar trebui să se convingă mai mult de eficiența pe care aceștia în mod categoric o au în comparație cu vechile tipuri de combustibili.

Tocmai de aceea, chiar dacă mai există oarecare ezitări în folosirea acestui tip de combustibili ecologici, faptul că există deja magazine specializate inclusiv online de unde se pot comanda simplu peleți de diferite tipuri este un lucru îmbucurător.

De unde se pot achiziționa la preț bun peleți în România?

Una dintre aceste firme care se ocupă de comercializarea biocombustibilului este King Pellet și, ca element demn de menționat este și faptul că în afară de sortimentul extrem de variat de produse specifice pe care îl oferă celor interesați, distribuitorul amintit poate onora comenzi inclusiv în alte țări europene, nu doar din România.

Merită să aruncați o privire pe site-ul firmei și să vă alegeți de acolo peleții potriviți, dar și mangal de bocșă (cărbuni de grătar), știut fiind cât de iubitori de ieșiri la iarbă verde cu familia și prietenii sunt românii.

Cele mai citite articole