Cum poate fi deosebit un dezvoltator imobiliar bun de unul neserios

Autor: Charmy
Cum poate fi deosebit un dezvoltator imobiliar bun de unul neserios, Charmy

Momentul achiziţionării unei locuinţe, fie că este vorba despre o casă sau despre un apartament, efortul financiar este la fel de mare. Prin urmare este foarte important ca atunci când îşi aleg imobilul potrivit, investitorii – persoane fizice sau chiar persoane juridice –  să fie foarte atenţi la persoana care le oferă spre vânzare acest bun imobiliar.

Fiind o piaţă extrem de vastă şi dinamica, în care activează foarte mulţi dezvoltatori, mulţi pot apela la diverse tertipuri pentru a beneficia de un câştig mai mare, iar de obicei, acestea sunt în defavoarea cumpărătorului. De aceea, acesta trebuie să poată deosebi un dezvoltator serios de unul mai puţin serios sau care îşi urmăreşte doar propriul interes. 

Semnele unui dezvoltator imobiliar neserios 

Un semn care poate ridica suspiciuni privind seriozitatea unui dezvoltator imobiliar este acela că dezvoltă proiecte imobiliare în calitate de persoană fizică, “în regie proprie”. Deşi nu este neapărat un aspect negativ, dezvoltatorul care activează că persoană fizică nu denotă profesionalism. În plus, seriozitatea acestuia este foarte greu de verificat prin instrumentele clasice.

Totuşi, investitorii sau cumpărătorii au posibilitatea de a afla recenzii despre acesta accesând platforma Registrul Constructorilor, care intermediază comunicarea dintre foşti şi viitori parteneri de afaceri ai unui dezvoltator, din domeniul construcţiilor, aceasta adresându-se chiar şi celor care activează “în regie proprie”. 

De asemenea, dacă acesta nu are nici un fel de finanţare de la banca sau cere un avans foarte mare poate semnala prezenţa unui colaborator neserios deoarece majoritate proiectelor imobiliare sunt realizate cu ajutor financiar din parte băncilor. Dacă acesta refuză să apeleze la astfel de soluţii este posibil ca proiectele sale să prezinte anumite probleme, din cauza cărora accesarea unui credit ar fi imposibilă.

Totodată, dezvoltatorul trebuie să ofere transparenta clienţilor săi, punându-le la dispoziţie documentele de urbanism sau proiectul de construcţie. Însă, dacă acesta refuza, de obiecei este din cauză că ascunde diverse probleme legat de construcţie, fiind astfel un partener cu care nimeni nu şi-ar dori să colaboreze. 

Caracteristicile unui bun dezvoltator

În principiu, un bun dezvoltator imobiliar pune accentul atât pe calitatea proiectelor, cât şi pe comunicarea şi transparenta în relaţia cu partenerii şi cumpărătorii. 

Însă experiența acestuia pe piaţa construcţiilor poate fi un semn pozitiv în ceea ce priveşte seriozitatea şi calitatea oferite. Acest fapt se datorează situaţiilor extrem de variate în care a fost pus de-a lungul timpului şi cărora le-a făcut faţă, precum şi gradului de experienţă acumulat în această perioadă.

De asemenea, un dezvoltator serios practică preţuri corecte şi oferă cumpărătorilor informaţiile complete. În acest fel, cumpărătorul are garanţia că proiectului pentru care doreşte să investească i se acordă importanţa cuvenită, iar beneficiile colaborării sunt de ambele părţi.

Pe lângă calitatea şi siguranţa proiectului de construcţii, dezvoltatorul accepta diferite modalităţi de plată, creditele ipotecare sau cele de genul Prima Casă fiind mai greu de gestionat de dezvoltatorii foarte mici sau de cei neserioşi. De aceea, acest tip de credite sunt acceptate doar de dezvoltatorii serioşi şi profesionişti.