Știai că temperatura din casă îți poate schimba starea de spirit sau modul în care te odihnești? Acesta este și motivul pentru care vara îți este mult mai greu să te concentrezi sau să dormi. Dacă lucrezi de acasă și ai impresia că nu mai ești atât de productiv sau te trezești de multe ori pe noapte, înseamnă că nu există în casă o temperatură optimă. Și totuși..care este temperatura ideală pe care trebuie să o avem în casă?
Cum se stabilește temperatura optimă în casă?
Un lucru important pe care ar trebui să îl știe oricine este faptul că temperatura nu trebuie să fie constantă pe tot parcursul anului, ci trebuie să fie ajustată în funcție de anotimp. Și nu, nu trebuie să fie 20 grade Celsius în anotimpul canicular și 25 grade Celsius iarna pentru a te bucura de confort în interiorul locuinței. Specialiștii recomandă ca vara să existe o temperatură de 22-24 grade Celsius pe parcursul zilei (cu 10 grade mai puțin decât în exteriorul locuinței) și 18-20 grade pe timpul nopții, dacă vrei să te odihnești corespunzător. Iarna ai nevoie de 20-22 grade Celsius pentru a te simți în largul tău. Temperatura optimă diferă și în funcție de camera în care stai – spre exemplu, în dormitor ar trebui să fie mereu mai răcoare pentru a te bucura de un somn odihnitor.
Cum obții o temperatură optimă în casă?
Dacă pe parcursul iernii este mai simplu să obții o temperatură optimă în interiorul casei – setezi pur și simplu termostatul de la centrală pe valoarea dorită, în timpul verii poate fi mai complicat să reduci gradele din termometru. O variantă rapidă ar fi folosirea unui ventilator birou care răcește instant o încăpere și pe care îl poți muta în orice cameră dorești, de la dormitor, la living sau chiar hol. În anotimpul de vară, o atenție deosebită ar trebui acordată spațiilor cu o umiditate mare, cum ar fi baia – un ventilator baie te va ajuta să previi apariția mucegaiului și să menții mereu un aer curat.
O altă soluție de menținere a temperaturii optime în casă, însă mai costisitoare decât clasicele ventilatoare este aparatul de aer condiționat. Dacă iei în considerare montarea unui astfel de echipament, ar trebui să te aștepți și la facturi mai mari la energie. Un aparat de aer condiționat, exact ca și o centrală, te ajută să menții o anumită temperatură o perioadă mai lungă de timp.
Bineînțeles, aceste soluții sunt eficiente în momentul în care locuința este izolată corespunzător și nu există pierderi de căldură. Dacă locuința este izolată corect, nu va mai trebui să îți bați prea mult capul cu temperatura optimă pentru că te vei bucura în sezonul rece de confortul dorit, iar în sezonul cald de răcoarea după care tânjești. Nu uita că temperatura din interiorul locuinței joacă un rol esențial în productivitate, relaxare și odihnă. Dacă vrei să fii tot timpul binedispus și cu un nivel ridicat al energiei, asigură-te că ai control asupra temperaturii din interior.
*Articol publicat de Organic: Agentie SEO & Content Marketing.