Tot ce trebuie sa stii daca te gandesti sa divortezi

Autor: Charmy
Tot ce trebuie sa stii daca te gandesti sa divortezi, Charmy

Divortul genereaza un mare stres si ridica o serie de indoieli juridice. Desi este o decizie luata de membrii cuplului, componentei emotionale i se alatura intrebari la care se poate raspunde doar cu interventia unui avocat. Dincolo de impactul afectiv, divortul presupune prejudicii patrimoniului, eventuale compensatii economice si, de asemenea, un nou mod de relationare daca sunt implicati copii.

Care este primul pas? Indiferent daca decizia este ferma sau este inca in curs de maturizare, este important ca membrii cuplului sa stie care sunt drepturile si obligatiile lor. A discuta cu un avocat specializat este cel mai corect mod de a clarifica necunoscutele in mijlocul unei situatii care genereaza angoasa. A avea sfatul potrivit ajuta la usurarea poverii procesului de despartire. Pentru orice intrebari si nelamuriri, avocatii de la  https://www.avocat-online.eu/ va pot ajuta sa gestionati divortul si masurile pe care trebuie sa le luati.

Sfaturi pentru parintii care divorteaza

Care este cel mai bun mod de a va ajuta familia intr-un divort? Fiecare situatie si fiecare familie este diferita. Dar urmatoarele sugestii pot face procesul mai putin dureros pentru copii, adolescenti si familii.

Incurajati copiii sa-si impartaseasca sentimentele (pozitive si negative) 

Este important pentru parintii care divorteaza (si deja divortati) sa se aseze cu copiii lor si sa-i incurajeze sa spuna ceea ce gandesc si simt. Dar asigura-te ca nu amesteci asta cu propriile sentimente. Asigurati-va copiii ca sentimentele lor sunt importante, valide si normale. Spune-le ca poti gestiona o conversatie despre sentimente care pot fi chiar dificile sau dureroase.

Tineti copiii departe de conflictele si discutiile adultilor

Acesta este unul dintre cele mai dificile lucruri de facut. Dar este important sa nu spui niciodata lucruri rautacioase despre fostul tau in fata copiilor tai sau intr-un loc unde ei te pot auzi. Copiii acorda o atentie deosebita acestor lucruri. Cercetarile arata ca cel mai important factor de adaptare pe termen lung pentru copiii parintilor divortati este nivelul de conflict pe care il vad intre parintii lor. Acest lucru ii pune pe copii intr-un loc dificil daca trebuie sa aleaga parti sau sa auda comentarii negative despre un parinte.

Divortul este, in primul rand, o problema de cuplu 

Este important sa facem o diferenta clara intre problemele familiale (parinti si copii) si problemele de cuplu (sotii). Divortul este neaparat o problema de cuplu, intre soti, nu o problema de familie. Din moment ce divortul anuleaza o relatie de cuplu care a fost creata inainte de aparitia copiilor, adica este anterioara familiei. Evident, copiii sunt si ei direct responsabili; Este normal ca ei sa se intrebe ce se va intampla acum? Cand voi vedea pe tatal meu sau pe mama mea? Un divort schimba radical viata copiilor, este un proces foarte dificil si dureros si pentru ei si, de aceea, este important sa acordam o atentie deosebita modului in care trebuie „tratata” situatia.

Daca se face distinctia ca este in primul rand o problema a sotilor, este de subliniat acest lucru: trebuie sa se faca distinctia intre lovitura pe care o primesc sotii si lovitura pe care o primesc copiii sau familia. Lovitura pe care o primesc sotii este una directa (actiunea divortului cade direct pe ruperea legaturii care ii uneste), iar lovitura pe care o primesc copiii, in schimb, este una indirecta (legatura care uneste tata-copii si mama-copii ramane „intact”, vor exista variatii dar ramane la fel in sensul ca dragostea fata de ei nu s-a schimbat – dimpotriva, a lua decizia de a nu ramane doar  pentru copii, este o act de dragoste fata de ei, ceva care ii va ajuta pe viitor, daca este tratat corespunzator). Aceasta distinctie ii ajuta pe copii sa aiba o limita in suferinta confuza pe care o traiesc. Ii va ajuta sa-si controleze impulsurile de a se enerva pe oricare dintre parinti. Prin urmare, ii va impiedica sa justifice ca exista un motiv pentru a pastra ranchiuna.