
Problemele cu memoria pot fi intalnite in cazul unui numar mare de persoane. Acest lucru se poate intampla frecvent mai ales intr-o societate foarte de aglomerata si unde exista mai mereu presiunea timpului. In acelasi timp, faptul ca suntem parte dintr-o lume unde mai mereu suntem asaltati cu informatii si cu stiri poate de asemenea sa puna presiune pe memorie.
Daca in anumite situatii problemele cu memoria sunt firesti si pot fi combatute cu putina odihna sau anumite suplimente, atunci cand problemele cu memoria devin constante si sunt o sursa de probleme pentru sarcinile zilnice, putem vorbi de riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Simptome care pot indica riscul de Alzheimer
Boala Alzheimer este definita drept o afectiune neurologica degenerativa si este considerata drept cea mai intalnita forma de dementa. Incidenta Alzheimer este foarte frecventa in randul persoanelor care au trecut de 65 de ani. Totusi, este important de punctat faptul ca Alzheimer poate sa debuteze chiar si la persoane cu varste cuprinse intre 40-45 de ani.
Explicatia pentru Alzheimer consta in moartea celulelor nervoase de la nivelul creierului. Prin prisma acestei caracteristici, odata ce boala avanseaza in timp, durata medie de supravietuire pentru pacientii diagnosticati variaza de la 3 la 9 ani. Trebuie spus ca Alzheimer nu este o boala care sa debuteze brusc si manifestarea este una lenta. Dezvoltarea poate dura pana la cativa ani si din acest motiv de multe ori punerea diagnosticului se face destul de tarziu, cand boala este deja avansata.
In acest context identificarea primelor manifestari sau simptome ale tulburarilor de memorie si ale problemelor de concentrare nu trebuie neglijate. Daca sunt frecvente, repetitive si constante, vorbim despre riscul de a dezvolta aceasta afectiune neurodegenerativa. In situatia in care problemele de memorie implica uitarea unor lucruri care au fost facute recent si astfel de probleme de memorie sunt frecvente, este recomandata o consultatie de specialitate la un cabinet de neurologie.
Problemele de acest gen pot sa afecteze deopotriva pacientul, dar si apartinatorii. O alta manifestare este reprezentata de dificultatile de concentrare pentru perioade indelungate. Trecerea timpului inseamna simptome tot mai persistente si care afecteaza aspectele vietii cotidiene. In etapa finala a bolii Alzheimer, pacientul nu mai recunoaste persoanele care fac parte din viata sa.
Stabilirea diagnosticului in boala Alzheimer
Punerea diagnosticului in Alzheimer este foarte important sa fie in stadiul incipient. Cu cat mai devreme este stabilit diagnosticul, cu atat mai usor este pentru pacient sa gestioneze primele simptome. Diagnosticul este pus doar in urma unei evaluari medicale de specialitate. Din nefericire boala Alzheimer nu poate sa fie vindecata.
Tratamentul presupune luarea unor masuri care sa diminueze manifestarile bolii si sa reduca impactul asupra vietii pacientului si a apartinatorilor acestuia. Pentru diagnosticarea in cadrul unui centru medical specializat in neurologie sunt efectuate evaluari ale functiilor cognitive si discutii cu apartinatorii pacientului.
Daca in urma acestor evaluari medicul neurolog considera necesare alte investigatii, urmeaza investigatii suplimentare precum RMN. In urma acestor evaluari medicale este stabilit daca pacientul se confrunta sau nu cu boala Alzheimer.