10 Curiozitati despre rechin

Autor: Charmy

1. Originea si evolutia rechinilor

Rechinii sunt una dintre cele mai vechi specii de animale care exista pe planeta noastra, supravietuind pe parcursul a peste 400 de milioane de ani. Acestia au aparut in perioada Devoniana, cunoscuta si sub numele de "Era Pestilor". De-a lungul timpului, rechinii au suferit diferite adaptari care i-au ajutat sa supravietuiasca pana in zilele noastre, inclusiv dezvoltarea unui schelet cartilaginos, care ii face incredibil de flexibili si le permite sa se deplaseze rapid prin apa.

2. Diversitatea speciilor de rechini

Exista peste 500 de specii de rechini, variind de la micul rechin-lanterna, care poate avea doar 17 cm lungime, pana la rechinul balena, care este cel mai mare peste din lume si poate atinge lungimi de pana la 12 metri. Diversitatea lor este remarcabila, fiecare specie adaptandu-se la un anumit mediu de viata. Spre exemplu, rechinul marele alb prefera apele reci din jurul coastelor, in timp ce rechinul tigru poate fi gasit in apele calde tropicale.

3. Anatomia si senzorii specializati

Rechinii sunt dotati cu un set impresionant de senzori care ii ajuta sa detecteze prada si sa navigheze in apele oceanice. Cel mai notabil este simtul lor electro-receptiv, care le permite sa detecteze campurile electrice generate de alte organisme in apa. Acest lucru este posibil datorita ampulelor lui Lorenzini, niste structuri gelatinoase situate pe capul rechinului. Pe langa aceasta, rechinii au un simt olfactiv foarte dezvoltat, putand detecta o picatura de sange la distante de pana la un sfert de mila.

4. Comportamentul de hranire

Cele mai citite articole

Rechinii sunt carnivori, dieta lor principală constând în peşti, mamifere marine şi chiar şi alţi rechini. Metodele de hranire variaza considerabil intre specii; unii rechini sunt pradatori activi care ataca prada lor, in timp ce altii, cum ar fi rechinul balena, filtreaza apa pentru a captura plancton si pesti mici. Interesant este faptul ca rechinii nu mesteca hrana, ci o taie in bucati mari pe care le inghit intregi.

5. Reproducerea rechinilor

Rechinii au diverse metode de reproducere, unele specii fiind ovipare (depun oua), in timp ce altele sunt vivipare (nasc pui vii). Un aspect fascinant al reproducerii lor este ca unele specii de rechini feminini pot sa ramana gravide timp de un an sau chiar mai mult. De asemenea, in unele cazuri, femelele pot stoca sperma si pot utiliza aceasta sperma pentru a se fertiliza mai tarziu, atunci cand conditiile sunt optime pentru reproducere.

Rechinii continua sa fascineze si sa inspire temeri, avand in vedere marimea lor impresionanta si aspectul lor predatorial. Cu toate acestea, studiul lor a dezvaluit o lume complexa, plina de adaptari interesante si comportamente specializate, care demonstraza ca rechinii sunt creaturi mult mai sofisticate decat ne-am putea imagina initial.

Cele mai citite articole