Igiena dentară – mituri și sfaturi pentru dinți sănătoși

Autor: Charmy
Igiena dentară – mituri și sfaturi pentru dinți sănătoși, Charmy

Igiena dentară corespunzătoare este absolut esențială pentru un organism sănătos. Atât timp cât integritatea dinților este intactă, înseamnă că masticația are loc în conformitate cu necesitățile fiziologice ale organismului, iar digestia este în parametri normali. Dacă dinții prezintă deprecieri calitate și structura lor este afectată, masticația este compromisă.

Igiena dentară nu presupune doar spălarea pe dinți și utilizarea aței dentare, ci și abordarea unui comportament personal care să minimalizeze, pe cât posibil, destructurarea acestora. Spre exemplu, folosirea dinților în scopuri practice cum ar fi ruperea diferitelor fire de ață, deschiderea sticlelor sau spargerea anumitor obiecte este deosebit de periculoasă.

Descoperă în continuare mituri și sfaturi pentru o igienă dentară corespunzătoare.

1.      Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi

Conform celor mai multe recomandări, este necesară spălarea dinților de cel puțin 2 ori pe zi, în principiu dimineața și seara. Seara, pentru a îndepărta resturile de alimente rămase după masă, iar dimineața pentru a scăpa de mirosul neplăcut datorat bacteriilor moarte.

De asemenea, este recomandată și utilizarea aței dentare și a apei de gură. Deoarece perii nu pot pătrunde în anumite locuri, ața dentară suplinește acest deficit. Resturile care se infiltrează între dinți pot reprezenta sursă de hrană pentru bacteriile patogene.

2.      Bicarbonatul de sodiu

Se vehiculează foarte mult faptul că bicarbonatul de sodiu ar face minuni în ceea ce privește albirea dinților. Cu toate acestea, bicarbonatul de sodiu nu este o substanță minune care, peste noapte, îți poate albi dinții.

Într-adevăr, datorită abrazivității sale, este posibil să îndepărteze destul de bine anumite pete și resturi aflate pe suprafața dinților. Cu toate acestea, folosit în exces, poate duce la gingii inflamate și la alte afecțiuni anexe deosebit de neplăcute.

3.      Suc de lămâie

Un alt mit vehiculat este faptul că spălarea pe dinți cu suc de lămâie îți asigură înălbirea naturală a acestora. Din păcate, acest lucru este departe de a fi adevărat și, de fapt, chiar se dovedește a fi deosebit de periculos pentru sănătatea dentară. În cazuri grave, se poate ajunge la parodontoza și chiar la căderi ale dinților.

Lămâia face parte din categoria citricelor, fiind un fruct deosebit de acid. Aplicat pe suprafața dinților, sucul de lămâie poate chiar să distrugă smalțul acestora și, prin urmare, să afecteze integritatea funcțională, sensibilizându-i și făcându-i predispuși durerilor.

4.      Mergi la un consult periodic

În cele din urmă, cel mai recomandat este să mergi la un consult stomatologic periodic, chiar dacă nu acuzi vreun anumit simptom. Unele boli pot fi latente, manifestându-se asimptomatic, dar pot fi depistate prin teste de rutină și prin observații clinice.

După cum bine știm, este mult mai ușor să previi o anumită afecțiune decât să o tratezi, mai ales când aceasta este într-un stadiu sever. Din aceste motive, fă-ți controale de rutină măcar o dată la șase luni, pentru a evita situațiile neplăcute în care te-ai putea afla.

Igiena dentară este importantă nu doar pentru a-ți asigura un zâmbet frumos, ci și pentru a avea grijă de sănătatea generală a organismului. Deoarece există foarte multe afecțiuni asociate pierderii funcționalității dinților și masticației deficitare, trebuie să ai grijă de aceștia în fiecare zi și să nu le neglijezi nevoile.