Rinoplastia, mai mult decât o operație estetică

Autor: Charmy

Rinoplastia, mai mult decât o operație estetică, Charmy

Nasul este un organ extrem de important în structura organismului uman, cu  rol în respirație, umidificare aerului, curățarea acestuia și conducerea lui spre plămâni.

Rinoplastia, corectează și defecte medicale, nu doar îmbunătățește aspectul nasului

Nasul fiecărei persoane este unic, de aceea el nu trebuie schimbat ca formă la întâmplare printr-o operație de rinoplastie, deoarece o intervenție chirurgicală neinspirată i-ar putea afecta funcțiile.

Nu orice medic estetician poate face rinoplastii, e nevoie de o pregătire teoretică deosebită, de experiență, ba chiar și de un oarecare simț artistic peste medie.

Din punctul de vedere al pacienților, operația nu este chiar foarte dificilă, este ușor tolerată, nu necesită mult pregătire și nici o reabilitare lungă. Operația durează efectiv de la 30 de minute la 2 ore.

O operație de modificare a formei nasului este dificilă din pricina unui sistem de cartilaje existente în aria nazală, relativ redusă, sistem ale cărui componente sunt diferite structural, ca mod de atașare, de conectare cu mușchii feței. Adăugăm și pielea și mucoasele nasului și avem o imagine de ansamblu asupra preciziei cu care medicul chirurg trebuie ca să acționeze în zonă pentru a ajunge la rezultatul scontat.

Contrar a ceea ce se crede, de regulă pacienții care doresc intervenții de acest gen nu au în vedere în special estetica nasului (deși este importantă și aceasta), ci mai degrabă faptul că funcția respiratorie nu se realizează la parametri optimi, ceea ce poate conduce la  insuficiență pulmonară cronică și tulburări ale sistemului cardiovascular și respirator.

Mai adăugăm și cazurile în care rinoplastia este necesară din pricina unor traumatisme grave ce au condus la schimbarea formei nasului.

Cel mai adesea, persoanele ce au nevoie de asemenea operații solicită chirurgului și o ajustare a formei nasului, afirmând pe drept cuvânt că dacă tot trebuie să sufere intervenție de acest gen din motive strict medicale, măcar să aibă după vindecarea completă, ca bonus, un aspect mai agreabil al feței.

Tipuri de rinoplastii

Din punct de vedere practic, există în prezent două tipuri de rinoplastii: închise și deschise.

Rinoplastiile deschise sunt ceva mai dificile, deoarece timpul de vindecare este mai îndelungat pentru că vor exista cicatrici externe.

În cazul rinoplastiilor închise sunt prezente de asemenea cicatrici, doar că ele sunt situate în zone care nu se pot vedea, operația executându-se prin interiorul nărilor.

Evident, o rinoplastie deschisă se face când e vorba de cazuri mai grave, inclusiv de repetare a unei operații de rinoplastii, la un anumit interval de timp de la realizarea celei inițiale, deoarece au apărut complicații sau când s-a produs un traumatism nazal grav ulterior.

Uzual, cele mai multe rinoplastii sunt cele închise.

Spre deosebire de o mărire de sâni, spre exemplu, perioada post-operatorie nu e atât de greu suportată de pacient. O rinoplastie nu are nevoie nici de o pregătire anterioară foarte minuțioasă. Dacă se alege medicul potrivit, lucrurile vor decurge ca la carte, fără complicații ulterioare.

Pacientul cere, medicul chirurg estetician are ultimul cuvânt

Pacientul trebuie să-și formuleze în mod clar cererea din punct de vedre estetic, iar medicul trebuie să îi răspundă franc dacă acest lucru este posibil sau nu.

Dacă nu se poate îndeplini voința pacientului, el poate să îi ofere alte variante prin simulare pe calculator, pentru ca pacientul să se decidă.

Ulterior se respectă la milimetru planul definitivat pentru rinoplastia în cauză.