Sperantele anului in HR: specialistii in digital marketing

Autor: Charmy

Sperantele anului in HR: specialistii in digital marketing, Charmy

„Rasfatatii” anului 2017 in HR sunt si sperantele anului 2018. Trendul ramane ascendent in privinta specialistilor in digital marketing si domeniile conexe. Primele trei domenii afectate dupa declansarea crizei economice, Comunicarea, Media si Publicitatea, isi iau revansa acum, prin digitalizare. Multe firme mici si mijlocii din acest domeniu au dat faliment la inceputul crizei si mii de specialisti au ramas fara locuri de munca sau cu salarii mult diminuate, din 2009. Anul 2017 i-a adus din nou la loc de frunte, cu simpla conditie sa se adapteze noilor cerinte ale digitalizarii. Regulile s-au schimbat, dar piata arata ca nu poate trai fara ei, indiferent daca metodele aplicate sunt cele clasice sau cele de ultima ora.

Perioada neagra a crizei economice a produs o serie de modificari pe toate pietele, inclusiv pe cea de Resurse Umane, dar ceea ce vedem astazi este cumva imaginea inversata a anilor 2009-2011. Criza locurilor de munca din acei ani a devenit astazi o criza acuta de personal si mai ales de specialisti. In primii ani de la declansarea crizei economice s-au redus, pana la anulare, bugetele de promovare si comunicare, dar si bugetele de salarii. Firmele mici sau mari au renuntat inclusiv la departamentele interne de comunicare si au redus drastic bugetele de marketing, numai ca, in urma acestei strategii, au rezultat sute de falimente ale companiilor mici si pierderi financiare semnificative pentru companiile mijlocii si mari. Astazi s-a revenit la vechile strategii, desi s-au adaptat noilor tendinte ale pietei. Vanzarile se bazeaza din ce in ce mai mult pe digital marketing, advertisingul se muta spre internet, iar aceasta noua piata, dezvolata din ce in ce mai mult in ultimii patru ani, are nevoie de specialisti.

Juniori vanati de angajatori

Aceasta nevoie a transformat mii de tineri in cei mai vanati angajati ai anului 2017. Din ce in ce mai multe companii recruteaza specialisti in SEO, social media si digital marketing, fie ca sunt companii specializate care ofera servicii de acest fel, fie companii care isi intaresc departamente proprii cu astfel de specialisti. “A fost un an bun pentru cei din Vanzari, mai ales din e-commerce. Au fost vanzari-record in acest an. Oamenii din acest domeniu au avut bonusuri importante. O alta zona de rasfatati ai Resurselor Umane este digital marketing si marketing online. Oamenii care lucreaza in aceste agentii au fost cautati, vanati, le-a mers foarte bine. Sunt departamente intregi, formate de unele companii. Unii au nevoie de un singur om, altii, de echipe intregi. Se cauta oameni creativi, inovativi, informati, tineri, in general pana in 35 de ani, cu abilitati pentru computer si limba engleza, care stiu sa identifice trenduri, motivatii ale clientilor, care stiu sa identifice nevoile oamenilor”, a explicat, pentru Jurnalul, Sorin Faur, fondator Academia de HR.

Specialistii cu experienta dau rezultatele

Chiar daca tinerii care fac efectiv aceasta munca sunt foarte cautati de angajatori, foarte importanti sunt si specialistii in domeniile de la care a pornit digitalizarea, respectiv Comunicare, Media, Publicitate si Marketing, acestia fiind in cele mai multe cazuri coordonatori ai echipelor digitale. De acesti sepcialisti este nevoie mai ales pentru a garanta rezultatele muncii marketingului digital, cu tot ceea ce presupune ca domenii conexe. „Piata este intr-un trend ascendent. Toata lumea cauta sa investeasca in acest sector, pentru ca toti isi dau seama ca fara acest domeniu nu exista un viitor pentru companii. Acum patru ani am avut primul client care a cerut dezvoltare si pe digital marketing si am inceput sa ma dezvolt. Problema este ca oamenii inca nu inteleg ce ar trebui sa ceara de la digital marketing si ce ar trebui sa le dea specialistii in acest domeniu, astfel incat multi inca se lasa pacaliti. Multi inca folosesc metode invechite, care nu sunt foarte bine vazute de Google, asa-numitul «black hat» sau «grey hat», care e la marginea acceptabilitatii. Adica nu incalci regulile, dar nici nu le urmezi. Aceste tehnici aduc rezultate rapide, dar irelevante. Eu umflu rezultatele artificial, iar atunci cand nu mai platesti, rezultatele acelea din cifre inceteaza sa mai apara. Asa ceva nu se intampla cu tehnicile «white hat», care aduc rezultate durabile si sunt acceptate, dar asta inseamna colaborarea cu specialisti care cunosc piata, pot oferi consultanta clientilor, inteleg trendurile si ceea ce fac”, explica Andra Dudulea, copywriter, specialist in Comunicare, Publicitate, SEO si digital marketing.

Clientii trebuie sa stie ca un pret mai mic platit unor firme care nu le ofera un pachet complet de servicii in acest domeniu poate insemna fie ca dau banii degeaba, fie ca ar putea chiar sa-si plateasca falimentul. Tocmai din acest motiv, companiile isi recruteaza specialisti adevarati si isi intaresc promovarea. „Analizele si publicitatea trebuie sa se faca in mod continuu. N-ai cum sa-ti dezvolti campanii de marketing digital corect fara partea analitica. De fapt, este unul si acelasi domeniu. Noi le putem separa conceptual, dar merg impreuna”, explica Sorin Faur, Academia de HR.

In Romania, sunt 600.000 de firme. Daca toate ar apela la digital marketing, aceste domenii ar fi mult mai sus decat in prezent, dar cresterile sunt oricum substantiale in acest domeniu. Romania este o piata cu foarte mult potential din acest punct de vedere.

Sorin Faur, fondator Academia de HR

Salariile in digital marketing pornesc de la 1.800 de lei, plus bonusuri, si ajung la 2.500-3.000 de euro, pentru manageri. De multe ori, managerii conduc departamentele de Marketing sau Comunicare, incluzand si echipa care face partea digitalizata.

Sursa: Jurnalul.ro