Mancarea pentru copii de 2 ani – ce le este interzis

Autor: Charmy

Mancarea pentru copii de 2 ani – ce le este interzis, Charmy

Cred ca mai exista foarte putine mamici care sa nu fi inteles ca alimentatia copilului nu poate coincide in totalitate cu alimentatia adultului, chiar daca cel mic nu o respinge, ba chiar pare incantat de ea, si asta din (cel putin) trei motive importante:

  • organismul copilului nu este pregatit sa lupte cu anumite substante toxice pe care organismul unui adult le elimina fara probleme;
  • sistemul digestiv al copilului nu este (inca) capabil sa proceseze anumite alimente;
  • introduse in alimentatie prea devreme, anumite alimente pot duce la o reactie puternica a sistemului imunitar al bebelusului si la aparitia de alergii.

Iata care sunt alimentele pe care ar fi bine sa le eviti cel putin un an de zile, dar chiar si pana la varsta de 2 ani:

Ouale – pot starnii alergii, iar unii medicii pediatri recomanda sa astepti cel putin un an de zile inainte de a le introduce in alimentatia lui bebe. Desi aceasta informatie este destul de controversata, multi parinti aleg sa nu riste si evita ouale, cel putin pana cel mic implineste un an.

Laptele de vaca – nu inlocui laptele matern cu cel de vaca. Daca nu ai suficient lapte, suplimenteaza-l cu o formula recomandata de medic, insa nu renunta total la alaptat. Laptele de vaca nu ofera copilului toti nutrientii de care are nevoie, in plus, lactoza si proteinele din compozitia sa pot cauza reactii alergice si probleme digestive.

Mierea – desi este un aliment foarte sanatos in dieta adultilor, introdus prea devreme in alimentatia copiilor poate duce la aparitia de alergii si, in cazuri grave, a afectiunii numite botulism. Mierea poate fi contaminata cu spori botulinici, iar daca tractul digestiv al adultului poate preveni inmultirea acestor spori, cel al copilului este inca prea putin dezvoltat

Peste si fructe de mare – sunt alimente cu potential alergen si trebuie evitate cel putin pana la varsta de 1 an, desi unii pediatrii recomanda evitarea lor pana la varsta de 3 ani. Daca exista cazuri de alergii in familie, cel mai bine ar fi sa le scoti complet din calcul pana cel mic implineste varsta de 3-4 ani.

Nuci, alune – chiar daca nu i le dai intregi si eviti astfel riscul de sufocare, nucile si alunele raman alimente cu potential alergen foarte ridicat, pe care e bine sa le eviti complet pana la varsta de 2 ani.

Capsunele, fructele de padure – sunt interzise copiilor sub 2 ani (sau cel putin 1 an) pentru ca sunt alimente cu potential alergen crescut.

Alte alimente pe care trebuie sa le eviti: mancarurile prea grase, prea picante, mancarurile procesate – mezeluri, conserve, dulciuri, zaharul, sarea (in exces).

De cate ori ai vreo intrebare legata de un aliment, nu ezita sa contactezi medicul pediatru. Este incomparabil mai bine sa previi o infectie sau o alergie decat sa incerci sa o tratezi sau sa va luptati cu ea, atat tu, cat si cel mic, o viata intreaga.