În ziua de azi, foarte multe persoane practică grădinăritul ca şi hobby sau pentru a obţine legume pentru consum propriu, dar din ce în ce mai multe persoane pun accent pe obţinerea unei producţii de legume ce poate fi valorificata apoi. În acest sens, sunt necesare sisteme de irigaţii speciale pentru a suplini necesarul de apă în condiţii de secetă. Irigarea este foarte importantă pentru a obţine recolte bogate, iar o irigare eficientă va influenţa întregul proces de creştere al plantelor, de la pregătirea solului, germinare, şi până la creşterea rădăcinilor, folosirea nutrienţilor, creşterea plantelor şi regenerarea celulară.
Graţie sistemelor de irigare eficiente, oamenii au mai mult control asupra cantităţii de apă furnizată şi momentului aplicării acesteia, iar sistemul de irigaţie potrivit determina uniformitatea. Cele mai bune sisteme de irigaţie se aleg de către agricultorii care cunosc foarte bine echipamentele, sistemele de proiectare, speciile de plante ce trebuie irigate, stadiul de creştere şi structura rădăcinilor, precum şi compoziţia solului.
Gestionarea corectă a sistemelor de irigaţii
Sistemele de irigaţii au ca şi principal scop încurajarea creşterii plantelor, reducând dezechilibrele de sarem arsura frunzelor şi eroziunea solului şi mai ales pierderea apei. Apa se poate pierde din cauza evaporării, vântului, deversării apei şi a substanţelor nutritive, pierderile producându-se la adâncimi mari, cu mult sub zona rădăcinilor plantelor. Agricultorii care locuiesc în zone predispuse la secetă sau care nu au acces la resurse de apă, sunt îndemnaţi să aleagă un sistem de irigare ce permit o gestionare eficientă a apei.
Gestionarea corectă a irigaţiilor necesită o atenţie deosebită, în special în grădini, unde toată producţia poate fi afectată în mod negativ în cazul în care plantele nu primesc suficientă apă sau dacă se efectuează irigaţii în exces.
Ce avantaje aduc sistemele de irigaţii culturilor tale?
Sistemele de irigaţii folosite în agricultură aduc avantaje importante, ce includ:
- obţinerea culturilor mari şi producţiilor mari de legume şi cereale;
- flexibilitate ridicată în operaţiunile necesare grădinăritului;
- producerea unor culturi de calitate superioară;
- prelungirea sezonului de creştere al plantelor;
- existenţa asigurării împotriva secetei şi a variaţiilor sezoniere ce influenţează frecventa precipitaţiilor;
- maximizarea beneficiilor îngrăşămintelor asupra plantelor;
- folosirea zonelor care nu sunt foarte productive;
- prevenirea ofilirii plantelor şi pierderii acestora când nu se realizează irigaţia;
- economisirea timpului necesar irigaţiilor, prin automatizarea sistemelor.
Ce componente sunt incluse în sistemele de irigaţii?
Cele mai importante componente ale sistemelor de irigaţii disponibile pe piaţă la acestmoment sunt:
- programatoarele pentru irigaţii, componente ce fac ca un sistem de irigat să funcţioneze automat, care permit setarea perioadei de udare, timpul de udare, zilele în care se va face udarea şi alţi indicatori;
- electrovanele, proiectate pentru a funcţiona pentru o gamă largă de aplicaţii, inclusiv irigarea grădinilor, ideale pentru cei care au nevoie de un debit redus de apă, ceea ce permite mai bună gestionare a cantităţii de apă consumate;
- aspersoarele, varianta perfectă de sistem de irigaţii pentru suprafeţe medii şi mari, ce pot fi folosite atât pentru straturile de legume sau flori, cât şi pentru gazon.
Pe lângă aceste componente, sistemele de irigaţii necesita şi alte accesorii, precum supape, robinete, tuburi de branşare şi furtunuri.