Ce efecte au asupra întregului organism afecțiunile dentare și la ce complicații te supui dacă nu le tratezi la timp

Autor: Charmy
Ce efecte au asupra întregului organism afecțiunile dentare și la ce complicații te supui dacă nu le tratezi la timp, Charmy

Afecțiunile dentare au o influență semnificativă asupra întregului organism. Infecțiile cavității orale pot pătrunde în fluxul sangvin și ajunge și în alte părți ale corpului. În plus, afecțiunile dentare netratate pot avea consecințe semnificative atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru pacienții diagnosticați cu diabet. Îngrijirea corespunzătoare a sănătății bucale este importantă pentru buna funcționare a întregului organism. Descoperă ce efecte au afecțiunile dentare netratate asupra corpului și ce complicații pot apărea.

Riscuri pentru pacienții diagnosticați cu diabet

În cazul pacienților diagnosticați cu diabet, afecțiunile dentare netratate pot face mai dificil controlul glicemiei. La persoanele cu diabet sistemul imunitar este mai slăbit, ceea ce face dificilă lupta împotriva infecțiilor. Dacă ai afecțiuni dentare netratate, acestea pot crea un mediu propice pentru infecții, crescând astfel riscul unor complicații. Nu în ultimul rând, pacienții cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni dentare care pot duce la pierderea dinților.

Dacă te confrunți cu această situație, mergi la stomatolog pentru a discuta variantele de tratament potrivite și pentru a primi informații suplimentare despre cat costa implanturile dentare, ca alternativă de tratament.

Apariția pneumoniei sau a infecțiilor respiratorii

Cele mai citite articole

Există o posibilă legătură între prezența cariilor dentare și riscul de a dezvolta pneumonie sau alte infecții respiratorii. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile care se găsesc în cavitatea orală pot ajunge în căile respiratorii superioare și în plămâni, ceea ce poate contribui la declanșarea pneumoniei. Prezența cariilor dentare facilitează prezența acestor bacterii. Totuși, mai multe studii sunt necesare pentru a confirma în mod definitiv legătura dintre cariile dentare și infecțiile respiratorii. Pentru a trata eficient cariile, se recomandă diferite opțiuni de tratament. În cazul în care medicul va determina necesitatea unei plombe, poți afla mai multe detalii despre procedură și despre cat costa o plomba la cabinetul stomatologic.

Riscuri pentru femeile însărcinate

În timpul sarcinii, îngrijirea sănătății orale este extrem de importantă deoarece igiena orală precară poate avea consecințe serioase asupra sănătății mamei și a copilului. Printre aceste consecințe se numără diabetul gestațional și preeclampsia sau nașterea prematură. Femeile însărcinate trebuie să acorde o atenție deosebită igienei orale și să efectueze vizite regulate la stomatolog pentru a preveni orice afecțiuni dentare care ar putea afecta sarcina.

Apariția bolilor cardiovasculare

Afecțiunile dentare netratate pot influența apariția bolilor cardiovasculare. Boala arterială coronariană este printre cele mai întâlnite, asociată cu complicații severe, precum atacul de cord și insuficiența cardiacă. Prezența unor afecțiuni parodontale netratate pot contribui la apariția acestei boli. Parodontoza este asociată și cu alte boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza sau accidentele vasculare cerebrale cauzate de ateroscleroză. Totuși, nu există încă dovezi concrete care să demonstreze că una dintre aceste condiții este cauza directă pentru aceste afecțiuni.

Sursa foto: Freepik

Cele mai citite articole