Psihoterapia și tratamentele psihiatrice sunt adesea presupuse a fi două moduri opuse de lucru, concurând între ele pentru a îmbunătăți bunăstarea oamenilor și pentru a le asigura sănătatea mintală.
Cu toate acestea, ideea că aceste două forme de intervenție la pacienți se exclud reciproc nu are sens. Astăzi se știe că combinarea ambelor ajută foarte mult atunci când vine vorba de tratarea anumitor tulburări.
În acest articol se vor evidenţia beneficiile aduse pacienților, având atât psihoterapie, cât și sprijin psihiatric și de ce, în unele cazuri, este cea mai recomandată opțiune.
Diferențele dintre activitatea psihologului și cea a psihiatrului
În primul rând, este bine să fie observate aspectele în care intervenția psihiatrică și intervenția psihoterapeutică diferă.
Psihoterapia este un concept care se aplică nevoii de a rezolva o mare varietate de probleme legate de comportament, gândire și emoții.
Acest lucru implică faptul că nu oferă doar servicii persoanelor care au dezvoltat o tulburare psihologică; de exemplu, există oameni care merg la terapia psihologică pentru a nu mai avea o stimă de sine scăzută sau pentru a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare sau sociale sau chiar pentru a gestiona mai bine discuțiile partenerilor.
În plus, psihoterapia este în mod fundamental un proces de învățare: pacienții învață atât aspecte teoretice a ceea ce li se întâmplă și o pot rezolva, cât și practică, despre să depășească această problemă prin adoptarea de noi obiceiuri și stiluri de gândire.
Pe de altă parte, psihiatria (cabinet psihiatrie) propune resurse din lumea medicinei, deoarece la sfârșitul zilei psihiatrii sunt medici specializați în sănătatea mintală. Prin urmare, ei lucrează în cazurile în care există (sau pot exista) o tulburare, astfel încât au grijă de persoanele a căror calitate a vieții este afectată în mod semnificativ în mod regulat.
Cele mai citite articole
Este foarte frecvent să se propună utilizarea psihofarmaceuticelor, deși întotdeauna respectă cu strictețe instrucțiunile lor, deoarece aceste produse pot avea efecte secundare de luat în considerare.
Care sunt beneficiile oferite într-un cabinet de psihiatrie?
Cei care apelează la un cabinet psihiatrie iau o astfel de decizie din mai multe motive:
– Un cabinet de psihiatrie dispune de personal specializat astfel încât fiecare persoană să poată primi tratamentul adecvat;
– Mediul dintr-un astfel de cabinet este organizat astfel încât toate persoanele care apelează la cabinet să dispună de ajutor;
– Cabinetele de psihiatrie sunt special concepute pentru o gamă variată de probleme, inclusiv pentru psihiatrie infantilă;
– Obţinând tratamentul potrivit la momentul potrivit este mult mai uşor să se facă faţă cu succes anumitor afecţiuni.
Suportul psihiatric ajută la îndeplinirea obiectivelor psihoterapiei
Uneori, simptomele tulburării care afectează pacientul sunt atât de severe încât le îngreunează atingerea obiectivelor stabilite în psihoterapie sau chiar le împiedică să se concentreze și să înțeleagă ce să facă.
În aceste cazuri, utilizarea medicamentelor sau a altor instrumente de psihiatrie poate permite să se ajungă la un punct în care disconfortul este redus suficient pentru a putea a putea fi implicați în sarcinile asociate terapiei psihologice și, de acolo, să se continuie îmbunătățiri.