Cat dureaza un vis? – Iata o intrebare fundamentala, care framanta de foarte multa vreme omenirea, la care oamenii de stiinta incearca din rasputeri sa gaseasca un raspuns cat mai pertinent cu putinta, care sa ii multumeasca in egala masura atat pe specialisti, dar si pe oamenii obisnuiti.
In prezent, informatiile tot mai exacte despre anatomia si fiziologia creierului, despre acele parti ale acestuia care contribuie la aparitia imaginilor sunt de mare ajutor in gasirea rezolvarii la aceasta problema spinoasa.
Multi cred ca visam toata noaptea, cand de fapt nu e asa. Ni se pare ca un vis dureaza mai mult deoarece creierul proceseaza informatiile cu viteza incredibila, iar multitudinea de imagini derulate da impresia ca visam multa vreme.
Desi de cele mai multe ori ni se pare ca visam intreaga noapte, un vis nu depaseste ca durata medie 15 minute.
Un vis poate sa dureze de la cateva secunde si pana la aproximativ 20-30 de minute. Multe dintre persoane au intre 3 si 5 vise pe noapte. Cei mai creativi pot sa aiba chiar mai multe, ceea ce poate sa fie extrem de distractiv uneori.
Conform datelor obtinute pana in prezent, visele vizibile apar numai in timpul somnului rapid, iar la trezire ele raman in memoria persoanei o perioada mai lunga sau mai scurta, putand astfel ca sa fie povestite partial sau, uneori, aproape in intregime.
In timpul somnului se produc numeroase schimbari in organismul uman, procesele de descompunere a diferitelor substante sunt incetinite, iar regenerarea este intensificata.
Inainte de aparitia somnului s-a constatat stiintific scaderea gradului de atentie si ritm cardiac, scaderea secretiei glandelor salivare si lacrimale, precum si aparitia altor semne caracteristice, precum ar fi cascatul.
Formarea viselor este un proces legat foarte strans de anumite structuri ale sistemului nervos central.
Visele colorate pline de stralucire se datoreaza mai multor factori:
starea emotionala, evenimentele pozitive sau negative care s-au petrecut inainte sau in timpul somnului influenteaza in mod cert visele pe care le avem, dar si… culorile acestora!
Inclusiv miscarea si sunetele obiectelor din jurul locului de dormit ne influenteaza visele pe care le avem, deoarece nu se produce deconectare totala a organelor de simt de la mediul inconjurator atunci cand adormim.
De multe ori visele poarta in in continutul lor informatii care, daca sunt interpretate corect, pot sa ajute inclusiv la identificarea si prevenirea dezvoltarii unor boli grave.
Cu toate progresele ce s-au efectuat in domeniul studierii viselor, cercetatorii nu au reusit inca sa gaseasca raspunsul la doua intrebari fundamentale:
– De ce visam?
– Care este semnificatia fiecarui vis in parte?
Exista numeroase teorii in aceasta privinta, printre care unele sunt mai larg acceptate de lumea stiintifica si chiar de catre publicul larg.
Visul, mijloc de de compensare a unor episoade reale, neplacute, din viata unui om.
O persoana care are niste probleme in realitate, are sentimente de inferioritate, nu poate depasi anumite situatii, in vise poate trai senzatii de compensare, asa incat sa isi mentina un anumit echilibru interior.
Visul, mecanism natural de calmare a mintii
Atunci cand un om are de a face cu un stres extrem de puternic, visele difera mult comparativ cu o perioada mai linistita din viata sa.
Pot ca sa apara anumite vise simbolice in somn in care se petrec anumite evenimente, anumite ajustari, care sa permita persoanei in cauza ca sa faca fata cu mai mult succes stresului, anxietatii si, eventual, sa depaseasca situatii reala grave in care se gaseste.
Visul, metoda de procesare a memoriei si a informatiilor
Se stie deja de multa vreme ca o odihna suficienta este absolut obligatorie pentru avea o memorie buna si pentru a fi eficienti la locul de munca.
Cele mai citite articole
Exista cercetari ce au concluzionat faptul ca o metoda de consolidare a memoriei este aceea petrecuta in timpul somnului, mai ales cand exista vise simbolice.
In vis se prelucreaza informatiile absorbite de catre creier, date ce se conecteaza dupa reguli anume stiute doar de catre creierul nostru.
Visul, metoda eficienta de a gasi rezolvarea la o problema
Daca o anumita persoana este preocupata in cursul zilei ca sa rezolve o problema complexa extrem de importanta, de multe ori se intampla ca solutia sa ii apara pe neasteptate in vis. Iata de ce este bine ca sa nu ne reducem orele de somn de calitate, deoarece doar asa vom putea sa facem mai bine fata obstacolelor din viata reala, sa le depasim mai lin, dar si sa gasim raspunsuri la ceea ce ne framanta foarte tare.
Visul, varianta de realizare a dorintelor
In vis putem sa fim eroi principali care ne realizam anumite dorinte constiente, pe care, ulterior, le putem materializa si in realitate.
Visul, mijloc de vindecare emotionala
Se stie deja ca in vis ne putem vindeca mai usor de anumite blocaje survenite la nivel emotional din cauza unor evenimente traumatice experimentat in cursul zilei si chiar de a gasi solutii viabile la problemele sufletesti, dupa ce ne trezim, deoarece in somn organismul gaseste cele mai inteligente metode de echilibrare psihica.
Activarea creativitatii prin visare
Visele pot imbunatati creativitatea in rezolvarea problemelor complexe deoarece in timp ce dormim anumite amintiri sunt combinate intr-un mod spectaculos, total inedit.
Desi unii cred contrariul, toata lumea viseaza, doar ca nu toti isi mai amintesc visele cand se trezesc dimineata.
S-a demonstrat chiar faptul ca visam chiar si inainte de propria nastere, in perioada intrauterina. Oare ce o visa un fat? O intrebare extrem de incitanta, nu-i asa?
Visele colorat aprins sunt ceva mai rare, se pare ca nu se stie clar de ce unii viseaza color si altii in alb negru, nici ce simbolizeaza acest lucru, dar din ce se cunoaste pana in prezent, totul depinde de persoana in cauza, de perspectiva sa asupra lumii interioare si exterioare.
De regula visele colorate stralucitor apar la oamenii foarte creativi, in timp ce visele in alb si negru sunt specifice oamenilor mai ancorati in realitate.
Exista si persoane care pot sa viseze ambele tipuri de vis, color si respectiv alb-negru, in functie de anumite situatii pe care le traiesc in cursul zilei.
Cercetatorii din importante institute internationale au ajuns la concluzia ca un individ viseaza in medie cam 100 de minute in fiecare noapte. Pare destul de putin, daca ne gandim ca noi ne imaginam ca visele tin intreaga noapte.
Durata viselor se pare ca se tot schimba pe parcursul noptii. Primul vis dureaza aproximativ zece minute, cel de-al doilea aproximativ douazeci, in timp altele pot dura chiar si treizeci de minute. Acestea sunt acelea pe care ni le amintim cel mai bine, deoarece au loc la sfarsitul noptii.
Oricum ar fi, somnul cu vise este extrem de importante pentru orice om, asa incat, chiar daca obisnuim frecvent sa visam cu ochii deschisi, sa nu ne privam de somn, pentru ca si visele de noapte au rolul lor.