A prepara o cafea bună se poate dovedi o adevărată provocare pentru necunoscători. Fiind una din cele mai consumate băuturi din întreaga lume, aceasta este adesea preparată la domiciliul cafegiilor. Modalităţile de preparare a cafelei diferă de la o persoană la alta, în funcţie de preferinţe şi necesităţi. În timp ce unii consumatori prefera cafeaua clasică, la ibric, alţii aleg variantă la espressor sau la filtru.
Cafeaua la ibric – cum se prepară şi de ce trebuie să ţii cont?
Cafeaua la ibric reprezintă una din cele mai vechi metode de preparare a preparatului de tip cafea macinata. Pentru că acest produs să aibă o aromă şi o intensitate excelente, este important să se ţină cont de cât de fin sunt măcinate boabele, de calitatea apei şi de modalitatea de preparare.
Ideal este că, acolo unde este posibil, consumatorii să cumpere cafea boabe pe care să o macine chiar înainte de a prepara licoarea magică. Unde nu este posibil, se poate cumpăra direct cafea măcinată pentru a o prepara la ibric. În general, se adaugă 2 linguriţe de cafea la o ceaşcă de 200 ml de apă, pentru că o cantitate prea mare de apa poate avea ca rezultat o cafea amară. Zahărul se adaugă în timpul preparării cafelei la ibric, nu după.
Cele mai citite articole
Este important să fie folosită apa de bună calitate, plată, sau apă de la robinet filtrată. Pentru a face cafeaua la ibric este nevoie de un ibric de cupru şi cafea măcinată, proaspăt măcinată sau preparată în acest fel. Se poate cumpăra cafeaua deja măcinata care se adăugă în ibric în cantităţile mai sus menţionate. Ibricul se pune pe aragaz, la foc mediu şi se lasă să fiarbă. Când apa fierbe, se lasa cafeaua sa se umfle până ajunge la buza ibricului. Atunci, ibricul se ia de pe foc, iar cu o linguriţă se adăugă caimacul format la suprafaţă şi se pune din nou în ceaşcă. Ulterior, se toarnă cafeaua din ibric în ceaşcă.
Cum se prepară cafeaua espresso vs. cafeaua la filtru
Pentru a prepara cafeaua, este nevoie de un aparat cu presiune profesional şi de cafea măcinată foarte fin. Se porneşte espressorul şi se lasă să se încălzească. Se adaugă cafeaua măcinată fin în portafiltrul încălzit, 7 grame de cafea pentru un espresso scurt şi 14 grame de cafea pentru un espresso lung. Cafeaua se distribuie în portafiltru cu ajutorul unui tamper, se pune în espresso şi se porneşte. După câteva secunde, cafeaua începe să curgă în ceaşcă.
Cafeaua la filtru, pe de altă parte, se obţine foarte rapid, prin trecerea apei fierbinţi prin filtru. Se recomanda folosirea boabelor de cafea proaspăt măcinate înainte de preparare. Se încălzeşte cafetiera înainte şi se toarnă apa în cafetiera, iar în recipientul special se pune filtrul de hârtie. După ce se încălzeşte cafetiera, se adaugă cafeaua măcinată în recipient, 60 de grame la litrul de apă şi carafa pe plită. Cafeaua preparată la filtru se toarnă în ceşti imediat ce este gata.