
Atunci când o persoana se hotărăște să devină antreprenor trebuie să aibă în vedere domeniul de activitate sau tipul de afacere pe care s-ar putea plia. În acest sens, există o listă lungă cu pași esențiali ce trebuie parcurși în vederea inițierii unei afaceri în România.
Alegerea domeniului de activitate
În primă fază, persoana trebuie să se gândească la afacere, la o idee inovativă, cum ar putea fi cel mai bine materializată aceasta și sub ce formă. Pasul următor constă în alegerea tipului de firmă: PFA, SRL, SA, SNC, SCA, etc. Conform legislației, o companie poate avea un singur obiect principal de activitate aferent unui cod CAEN.
Efectuarea unui plan de afacere
Este important ca planul de afacere să se concentreze pe răspunsuri la întrebările “cum va aduce profit”, “ce va face firma”, “de câți bani este nevoie la început”. Planul trebuie să fie adaptat în funcție de specificul afacerii: servicii, comerț, producție etc. Totodată, acesta trebuie să reflecte:
- Direcția business-ului și strategiile aferente;
- Analiza detaliată a pieței și a concurenței;
- Managementul abordat și echipa;
- Bugetul necesar.
Analizarea surselor de finanțare potrivite afacerii
Acest pas reprezintă un element cheie pentru că finanțarea este cea mai importantă etapă în deschiderea unei afaceri. Trebuie luat în calcul specificul afacerii, strategia și modul ei de implementare. Sursele de finanțare pot veni sub diverse forme:
- Economii personale;
- Fonduri de la prieteni sau familie;
- Credit bancar;
- Fonduri nerambursabile;
- Alte surse de finanțare.
Totodată, persoanele care au nevoie urgentă de resurse financiare pentru acoperirea unor costuri neprevăzute la începutul afacerii pot apela la un amanet, fiind o soluție flexibilă și sigură de obținere a sumei necesare, în schimbul unor garanții în aur (ceasuri, bijuterii sau alte obiecte din aur personale).
Încheierea formalităților legale
Procesul de înființare a unei firme de tip SRL durează de obicei 3 zile lucrătoare de la depunerea dosarului, iar pașii care trebuie parcurși sunt următorii:
- Alegerea și rezervarea denumirii firmei;
- Depunerea capitalului social la bancă;
- Stabilirea obiectivului principal de activitate și a celor secundare conform CAEN;
- Redactarea actului constitutiv;
- Stabilirea sediului social;
- Declarația pe propria răspundere.
Alegerea unui nume, logo și slogan companiei
Numele firmei va trebui să reflecte perfect firma și valorile ce doresc a fi împărtășite, iar logo-ul trebuie să fie simplu, ușor de reținut și să atragă privirea. Este nevoie ca elementele de identificare ale firmei să se regăsească pe cărțile de vizită, formulare, și alte materiale care ar putea intra în contact cu potențialii clienți.
Formarea și dezvoltarea unor abilități cheie
A fi antreprenor implică numeroase calități organizatorice, o gândire rațională, pozitivă și o disciplină în ceea ce privește planificarea și conceperea strategiei de business. Mai mult decât atât, cei ce devin antreprenori trebuie să aibă încredere în forțele proprii, având o viziune optimistă pentru a face față tuturor provocărilor cu care se pot confrunta.
Promovarea business-ului
Este necesar ca viitorul antreprenor să conceapă un plan de marketing, care să-l ajute la promovarea imaginii sale pe piața în care activează. În mod cert, este nevoie de un buget necesar pentru campanii de promovare, canalele de promovare abordate și alte materiale suport necesare pentru îndeplinirea acestui obiectiv.