Și tu ți-ai propus ca pentru noul an să gătești mai mult acasă, dar deja ai dat iama la restaurantele favorite sau pe aplicațiile de takeaway? Dacă te regăsești în situația asta, stai liniștit – nu ești singurul. Și pentru că ne-am gândit la tine, îți venim în ajutor cu o serie de tips & tricks care să te ajute să gătești mai mult acasă.
De ce, unde și pentru cine
Înainte de a-ți pune din nou în cap că vei găti zilnic acasă, ia-ți o foaie de hârtie – sau aplicația de notițe de pe telefon – și notează-ți clar motivele pentru care ai decis să faci această schimbare. Atenție – nu e suficient să te gândești la ele, trebuie efectiv să le scrii, pentru că așa vor avea un impact mai mare. Poate fi vorba despre motive precum:
- vrei să economisești bani
- vrei să slăbești
- vrei să ai un stil de viață mai sănătos.
Gândește-te apoi la bucătăria ta și vizualizează dacă ai tot ce îți trebuie: poate ai un dulap pentru tigai, dar nu ai nicio tigaie sau vreo spatulă. Și mai apoi, gândește-te pentru cine vei găti și ce sentimente le va provoca mâncarea gătită de tine. Acest prim-pas poate părea unul destul de spiritual, însă îți garantăm că e important și te va ajuta să îți descoperi motivațiile interioare.
Scoate bonurile la înaintare
Ne simțim curajoși azi, așa că te provocăm să faci ceva: timp de o lună, strânge toate bonurile de la restaurante, cafenele, patiserii și comenzi takeaway. Asta e foarte important, pentru că vei înțelege cât de mulți bani se duc pe mâncare atunci când refuzi să gătești acasă. Atunci când vezi că nota de plată pentru un prânz este de 50 de lei, nu te panichezi, pentru că poate părea decent.
Dar înmulțește acei 50 de lei cu 25 de zile într-o lună (deci nici n-am calculat o lună întreagă). Și poate uneori comanzi și la cină, și ai poftă și de desert. Scoate bonurile la înaintare, fă niște calcule și vezi câți bani se duc lunar pe mâncare comandată la restaurant.
Folosește-te de ajutoare
Cele mai citite articole
Bunicii noștri erau forțați să gătească, vrând-nevrând. Ei n-aveau takeaway, nu aveau nici super-instrumente în bucătărie care să-i ajute. Noi, din fericire, le avem – așa că investește în aceste extra-ajutoare, în ustensilele de bucătărie care ți-ar putea face viața mai ușoară.
Vorbim despre un multicooker, despre un robot de bucatarie, despre un blender ultra-performant – practic, orice instrument care îți ușurează munca (sau o face în locul tău). Într-un multicooker doar pui ingredientele și mâncarea se face singură – așa că nu privi aceste instrumente ca pe o cheltuială, ci mai degrabă ca pe o investiție în timpul tău liber.
Implică toată familia
Dacă gătești singur în bucătărie, e normal că o să te plictisești – deși pentru unul gătitul e o relaxare, o deconectare. Dar dacă ți se pare plictisitor să gătești de unul singur, implică toată familia – până și piticii casei se pot implica.
Nu te gândi că vor face mare lucru, însă simpla lor prezență acolo o să te binedispună. În plus, poți profita de asta ca să comunicați mai mult și să petreceți timp de calitate împreună.
Începe cu ce îți place
Deși experții în dezvoltare personală ar spune că în viață e important să începi cu ce nu îți place, în gătit lucrurile stau altfel: începe prin a găti preparatele tale favorite. Poate fi vorba despre checul făcut de bunica sau piureul cu friptură de pui pe care îl savurezi la mama acasă. Astfel, vei deveni atașat de preparatele tale – și vei vrea să le perfecționezi la nesfârșit.