4 inventii prin care oamenii de stiinta ne asigura ca nu vom ramane niciodata fara energie electrica

Autor: Charmy

4 inventii prin care oamenii de stiinta ne asigura ca nu vom ramane niciodata fara energie electrica, Charmy

In aceasta era digitala in care traim, electricitatea ramane vitala. Cele mai grave temeri ale oamenilor apar cand becul incepe sa palpaie, in casa,  in miez de noapte sau cand smartphonul ii avertizeaza ca bateria este pe sfarsite.  De aceea, oamenii de stiinta se ocupa de aceste cazuri si lucreaza la noi inventii pentru a ne asigura ca nu vom fi nevoiti sa stam pe intuneric mai mult de 10 secunde la un momnt dat si ca vom putea reincarca rapid bateriile, inclusiv o gama larga de baterii auto.

  1. Incarcarea telefonului de la fulger

Unul dintre cele mai neplacute lucruri cand vine vorba despre telefoanele inteligente care sunt folosite mult, este ca necesita un timp tot mai mare pana se incarca. Compania de telefonie mobila Nokia (Microsoft) se ocupa insa de aceasta problema. Intr-unul din videoclipurile de pe blogul lor, compania a demonstrat ca poate incarca un Lumia 925 in mai putin de un minut. Cum? Prin colaborarea cu oamenii de stiinta de la Universitatea din Southampton, ei au reusit sa incarce bateria atragand energie dintr-un fulger artificial. Din pacate, o astfel de tehnologie nu este inca disponibila publicului larg.

  1. Lanterna alimentata de la caldura corpului

Lanternele sunt cele mai enervante lucruri, intotdeauna sunt incarcate atunci cand nu ai nevoie de ele si se descarca exact cand ai mai multa nevoie de ele. Pentru a rezolva aceasta problema, Ann Makosiniki a venit cu o solutie creativa. Folosind dispozitivele cunoscute drept placi Peltier, ea a folosit energia termica prezenta in mana unei fiinte umane pentru a aprinde un led, si a constatat ca este mai mult decat suficient pentru a alimenta o lanterna. Si-a prezentat gadget-ul la Google Science Fair si a castigat un premiu la categoria la care a concurat.

  1. Telefonul incarcat cu energie electrica produsa din urina

Dupa cercetarile privind efectele bacteriilor asupra urinei, cercetatorii de la Universitatea din Bristol au creat o celula de combustibil care utilizeaza bacterii pentru a ajuta la transformarea substantelor chimice in urina. Procesul genereaza energie electrica, care este apoi stocata intr-un condensator. Pana acum, energia generata in acest fel a fost utilizata pentru alimentarea unui telefon mobil si pentru activarea navigarii pe Internet si a trimiterii SMS-urilor. Cercetatorii lucreaza inca pentru a imbunatatii aceasta inventie.

  1. Masina incarcata de la lumina soarelui

Ford Motor, in colaborare cu Georgia Tech, au lansat un nou model de masina la Expozitia Internationala de Electronice pentru Consumatori. Conceptul auto C-MAX Solar Energy este primul vehicul de acest gen, avand potentialul sa elibereze soferii de dependenta fata de retaua electrica la masinile hibrid. In loc sa reincarce bateria de la priza, C-MAX Solar Energy Concept preia energia de la soare, parcand sub un concentrator special. Acesta actioneaza ca o lupa, directionand razele intensificate de la soare catre acoperisul masinii parcate dedesubt. Rezultatul este o masina care face ca echivalentul unei zile de lumina solara sa livreze aceeasi performanta ca un Ford C-MAX Energy hibrid conventional, ce se incarca la priza.

Pana cand aceasta tehnica va fi bine pusa la punct, masina dumneavoastra va fi alimentata cu energie de la bateriile auto clasice pe care le puteti gasi pe VrumAuto.ro.

Cele mai citite articole