Iti amintesti vacantele de vara petrecute la bunici, la matusile pe care abia daca le-ai vazut de cateva ori in viata ta sau la prietenii pe care ti i-ai facut in tabere? Mai stii ca nu conta ca rudele erau cicalitoare, ca dormeai inghesuita cu verisorii tai in aceeasi camera sau ca nu te lasau sa stai afara mai tarziu de opt seara? Totul se reducea la bucuria de a pleca de acasa, de a cunoaste alti oameni, de a vedea locuri pe care altfel nu ai fi avut cum sa le vizitezi si, mai ales, de a-ti face alti prieteni, carora ajungeai sa le scrii epistole lungi (nu mesaje pe Facebook) si pe care abia asteptai sa-i revezi in prima vacanta. La ei sau la tine.
Simplificat la maximum, conceptul de couchsurfing e fix acelasi lucru. Practic, mergi intr-o alta tara, iti petreci vacanta pe ‘canapeaua’ unui necunoscut si iti faci prieteni pe viata. Stiu ca pe cat suna de atragator, pe atat poate parea de ciudat, dar am sa-ti povestesc imediat cum functioneaza lucrurile. Mai intai trebuie sa spulber un mit: daca aveai impresia ca ai nevoie de foarte multi bani pentru a calatori in toata lumea, lucrurile nu stau deloc asa. Cel putin nu acum.
Comunitatea couchsurfing are deja peste trei milioane de oameni din peste 200 de tari din intreaga lume si conceptul este unul cat se poate de simplu: cauti si oferi gazduire pe gratis! Varianta aceasta nu este potrivita doar pentru cei care isi doresc sa vada lumea dar nu au suficienti bani, ci si pentru cei care sunt atrasi mai degraba de ideea de a cunoaste oameni noi, de a vizita locuri inedinte, la care au acces doar prin intermediul localnicilor, si de a simti cu adevarat cultura locului in care merg.