Doriți să lucrați în străinătate? Alegeți negreșit platforma online Bixter.work! Au joburi din toate domeniile.
Ce puteți face anterior aplicării pentru un job în afară?
Ideea de a te muta într-o țară străină și de a lucra acolo este una atractivă, dar necesită fără îndoială și o planificare adecvată.
Dacă aveți posibilitatea, mai ales dacă nu e vorba de Italia, Spania, Franța, ci Portugalia sau chiar o țară nordică, ar fi bine ca să mergeți mai întâi într-o excursie în zona unde vreți să lucrați. Să vedeți dacă v-ați putea adapta acolo (inclusiv din punctul de vedere al climei).
Este util și să discutați și cu un consultant profesionist ce vă poate da sfaturi cu privire la job-ul care vi se potrivește cel mai bine.
Folosiți-vă inclusiv de rețeaua de prieteni (Facebook, Instagram) și de rudele stabilite în străinătate pentru a cere informații reale privitoare la specificul locurilor de muncă de acolo, la condițiile de viață, la modul de a fi al localnicilor.
Pentru studenți, o bună idee ar fi să facă un master în țara vizată, preferabil unul ce oferă perspective bune în materie de locuri de muncă pentru străini.
Ulterior, căutați ofertele relevante pe portalurile care oferă job-uri în statul respectiv. O platformă serioasă în acest sens este Bixter.
După înregistrarea pe portal, scrierea unui cv bun poate fi una dintre cele mai dificile provocări pe care un candidat o poate avea în demersul său de găsire a unui loc de muncă potrivit. Majoritatea angajatorilor petrec doar câteva secunde scanând fiecare cv înainte de a spune: „Potrivit” sau „Nepotrivit”.
Fiți sincer când scrieți curriculum vitae
De obicei, un cv nu trebuie să depășească două pagini. Cei ce recrutează personal petrec uitându-se la un cv în medie doar 8 secunde, chiar mai puțin uneori, iar o modalitate sigură de a-i plictisi este să fie prea stufos. Păstrați detaliile pentru interviul „face to face”. Există șabloane de cv-uri gratuite, dacă nu aveți inspirație în acest sens.
Nu mințiți în curriculum vitae!
Ultimul lucru pe care îl doriți este să vă începeți munca și apoi să vă pierdeți noul loc de muncă pentru minciunile scrise în cv. Puteți, de asemenea, să fiți prinși în etapa de interviu când nu puteți răspunde la întrebări cu privire la ceea ce ați declarat că aveți habar (de regulă, de specialitate).
CV-ul general și cv-ul specific
Schimbați-vă cv-ul pentru fiecare job pentru care aplicați. Studiați specificul angajatorului străin și utilizați anunțul de locuri de muncă respectiv pentru a vă plia cv-ul exact pe abilitățile cerute. Ele trebuie subliniate cu putere. Așa vă veți face remarcat. Porniți de la un cv general, de bază, pe care îl modificați în funcție de nevoi.
Includeți o scrisoare de intenție
Trimiteți și o scurtă scrisoare personală (diferită de cea de intenție cerută!) în care să explicați pe scurt pentru ce considerați că sunteți cea mai bună persoană pentru această slujbă.
Nu lăsați rubrici necompletate
Sunt o grămadă de candidați care nu completează toate rubricile din cv și prin acest fapt trezesc bănuieli neplăcute angajatorilor.
De exemplu, dacă nu ați lucrat o perioadă, dar ați făcut un curs de pregătire, ați lucrat voluntar ș.a.m.d., menționați obligatoriu aceste lucruri. Pot face diferența!
Actualizați-vă permanent cv-ul dacă apar modificări în parcursul dvs. profesional
Ar trebui ca să țineți CV-ul actualizat, indiferent dacă sunteți în căutarea unui nou loc de muncă sau nu. De fiecare dată când apare ceva semnificativ în carieră, înregistrați acest element și în cv, astfel încât să nu uitați mai târziu ceva care ar putea fi important.
Corectați orice eroare gramaticală din cv
Angajatorii caută greșeli în cv-uri, mai ales în cele scrise în engleză, iar dacă le găsesc, de multe ori resping cv-urile. Dacă nu sunteți sigur că ați scris corect, cereți-i cuiva priceput să verifice textul.
Folosiți procente
Acest lucru poate părea plictisitor la prima vedere, dar o să ieșiți în evidență mult mai ușor.
Exemplu: nu spuneți doar că ați crescut vânzările; spuneți că ați crescut vânzările cu 70% pe o perioadă de șase luni. Numerele mari sunt deosebit de bune în ochii acelor ce recrutează personal!
Faceți cv-ul să arate bine
Trăim într-o lume în care imaginea este totul, și asta este valabil și pentru cv-ul dvs. Utilizați trucul grafic de a lăsa mult spațiu alb în jurul textului și între categorii, pentru a le face ușor lizibile.