Cel mai des folosite solutii pentru ferestrele cladirilor, indiferent daca sunt din sectorul rezidential sau nu, sunt cele din termopan. Numai ca si acestea au mai multe tipuri de tamplarie, unele fiind realizate din PVC, iar altele, din aluminiu.
Din acest motiv, oamenii pot fi indecisi ce tip de tamplarie sa aleaga, care este mai potrivita cladirii si nevoilor lor. De aceea, in continuare sunt prezentate avantajele si dezavantajele fiecarui tip, astfel incat oamenilor sa le fie mai usor sa ia acest gen de decizii, cunoscand informatii importante despre acestea.
Avantajele si dezavantajele tamplariei PVC
Unul dintre aspectele cele mai importante pe care le urmaresc oamenii cand isi aleg ferestrele pentru casa este izolarea termica pe care acestea o ofera. Din acest punct de vedere, in urma unor studii, s-a demonstrat ca ferestrele cu tamplarie din PVC ofera un grad ridicat de protectie.
In plus, alte avantaje foarte importante al tamplariei PVC sunt pretul – acest tip de tamplarie avand preturi foarte accesibile – si durata de viata, care este una foarte indelungata, pastrandu-si totodata aspectul estetic initial. Altfel spus, si rezistenta la actiunea factorilor externi este una ridicata.
Chiar si in ceea ce priveste intretinerea tamplariei din PVC, aceasta este una foarte usoara si simplu de realizat, iar calitatile antifungice ale materialului din care este realizata tamplaria protejeaza impotriva dezvoltarii de medii bacteriologice pe suprafata ferestrei.
De asemenea, tamplaria din PVC poate fi personalizata, in culorile si modelele dorite, astfel incat sa se integreze perfect in arhitectura cladirii. O astfel de solutie care poate fi personalizata, dar care nu face rabat de la calitate, este reprezentata de ferestrele cu tamplarie Salamander.
In ceea ce priveste dezavantajele tamplariei din PVC, acestea sunt flexibilitatea si rezistenta scazuta la socurile mecanice.
Avantajele si dezavantajele tamplariei din aluminiu
Cand vine vorba insa despre tamplaria din aluminiu, desi este considerata mai eleganta decat cea din PVC, dezavantajele acesteia sunt destul de importante. Astfel ca probabilitatea ridicata de condens pe care o are, conductivitatea termica – ce reprezinta un minus in ceea ce priveste confortul termic din interior – si chiar preturile mai ridicate decat in cazul primei solutii prezentate, toate acestea ii pot determina pe oameni sa prefere tamplaria din PVC in detrimentul acesteia.
Totusi, nici avantajele nu pot fi ignorate. Durata de viata mai indelungata decat in cazul tamplariei PVC – de aproximativ 50 de ani – si rezistenta mai mare la deformare sunt aspecte care merita luate in considerare.
Totodata, aspectul elegant si modern, intretinerea foarte usoara si chiar sistemele mecanice folosite la imbinare, toate acestea fac tamplaria din aluminiu sa fie la fel de populara ca cea din PVC.
Prin urmare, cand se afla in fata unei astfel de alegeri, oamenii se pot orienta in functie de avantajele si dezavantajele fiecarui tip de tamplarie, dar alegerea va fi facuta, intr-un final, dupa preferintele personale si de bugetul fiecarui individ.
Astfel, caldirea va avea aspectul dorit de acestia, iar interiorul acesteia va fi protejat intr-un mod eficient impotriva tuturor schimbarilor meteorologice.