Multi specialisti, mai ales care activeaza in domenii de nisa, aleg sa isi desfasoare activitatea ca liber profesionisti. Acest lucru le ofera o mai mare libertate in ceea ce priveste stabilirea programului, alegerea proiectelor la care sa lucreze si chiar independenta financiara.
Pentru a putea sa isi desfasoara activitatea in legalitate, acesti profesionisti trebuie sa isi deschida o forma de organizare, cele mai des utilizate in aceste cazuri fiind PFA si II. Dintre acestea, cea mai populara forma este insa PFA-ul, deoarece ofera numeroase avantaje celor care opteaza pentru infiintare PFA in vederea desfasurarii unei profesii libere.
Ce este PFA si de ce este aceasta populara?
PFA sau persoana fizica autorizata este o forma de organizare, o entitate care se adreseaza in special liberilor profesionisti care doresc sa isi desfasoare activitatea in conditiile legii. Pentru infiintarea unui PFA este necesar sa se dovedeasca urmarea unor studii in domeniul in care se doreste sa se activeze si chiar experienta profesionala din acest sector de activitate.
Citeste si despre Gazduire sediu social in Timisoara
Motivele pentru care antreprenorii aleg aceasta forma de organizare sunt reprezentate, in principal, de costurile reduse atat pentru infiintare, cat si pentru administrare, mai ales ca de tinerea evidentei contabile se poate ocupa chiar antreprenorul in cauza. De asemenea, titularul unui PFA are acces mult mai usor la profitul obtinut, fara a fi nevoiti sa justifice retragerea banilor din cont.
Chiar si cand vine vorba despre inchiderea PFA-ului, procesul este unul mai simplu si mai usor decat in cazul unui SRL, ceea ce reprezinta un alt avantaj de care sa se tina cont.
Cum se deschide un PFA?
Pentru a deschide un PFA, antreprenorii se pot ocupa in regim propriu sau pot apela la serviciile unei firme specializate pentru infiintare firma in Timisoara, de exemplu. In acest fel se poate economisi timp pretios, pe care antreprenorii il pot valorifica in alte moduri.
Oricare ar fi metoda de infiintare a unui PFA, pasii necesar de urmat sunt aceeasi, diferenta constand in faptul ca de indeplinirea acestora se va ocupa, in cea mai mare masura, echipa firmei contractate. Acesti pasi sunt:
- Pregatirea dosarului pentru ONRC – care trebuie sa cuprinda documentatia specifica si declaratiile completate;
- Verificarea disponibilitatii numelui pentru PFA, la ONRC;
- Depunerea dosarului la Registrul Comertului, in schimbul caruia se va oferi un bon cu data de solutionare a acestuia.
Prin urmare, este simplu, rapid si ieftin, sa se infiinteze un PFA, mai ales ca nu sunt prevazute taxe nici la Registrul Comertului, ca in cazul unui SRL.