Stilurile de invatare la copii – caracteristici si strategii de invatare

Autor: Charmy
Stilurile de invatare la copii – caracteristici si strategii de invatare, Charmy

Asa cum exista diferite metode de predare, exista si diferite moduri de a invata si de a intelege informatii noi. Unii copii invata mai usor ascultand, altii privind, altii punand intrebari. 

Insa pentru toti copiii emotiile au o influenta puternica asupra invatarii si memoriei. Astfel, daca se includ in pregatirea lor activitati si subiecte care ii entuziasmeaza, precum jocuri, muzica, moda, supereroi, dinozauri, rachete si altele, se va crea o legatura emotionala si acest lucru va face invatarea mai interesanta pentru ei.

In plus, fiecare persoana foloseste o combinatie de stiluri de invatare, dar adesea unul sau mai multe dintre ele predomina. Aplicarea metodelor de invatare specifice stilului de invatare al copilului il va ajuta sa aprofundeze  mai usor materialul in scoala. 

De exemplu, invatarea demonstrativa este potrivita pentru copiii cu stiluri de invatare vizuala si auditiva, dar poate fi completata de jocuri de societate care ofera o abordare mai sociala si kinestezica. 

Ce stiluri de invatare exista?

  • Stilul vizual 

Acesti copii prefera sa invete observand. Folosind fotografii, carduri flash, desene, diagrame, tabele – toate acestea ii ajuta sa absoarba informatii. Marcarea termenilor cheie si a pasajelor in culori diferite este, de asemenea, o tehnica utila, la fel ca si codarea cuvintelor importante cu simboluri. 

Cele mai citite articole

Acesti copii pot fi atrasi de informatiile de pe o tabla magnetica sau de o prezentare, dar isi pierd atentia atunci cand trebuie sa asculte perioade lungi de timp.

  • Stilul auditiv

Copiii cu acest stil de invatare sunt buni ascultatori si stiu sa asculte cu atentie perioade mai lungi de timp. Vor sa citeasca cu voce tare, mai degraba decat in tacere, chiar si atunci cand sunt singuri. Stilul auditiv implica o preferinta pentru ascultarea explicatiilor in detrimentul citirii lor. 

  • Stilul verbal

Copiii cu acest stil de invatare au un vocabular bogat si le place sa foloseasca cuvinte, atat scrise cat si orale. Ei se exprima usor si, de obicei, le place sa citeasca si sa scrie. Asta nu inseamna ca nu vor invata si din alte activitati sau abordari, ci doar ca se simt mai confortabil in acest stil.

  • Stilul kinestezic

Pentru acesti copii, este important sa atinga si sa incerce totul. Ei invata cel mai bine atunci cand pot atinge ceva in loc sa asculte si sa priveasca. Adesea se descurca mai bine cu invatarea daca au ocazia sa se miste si sa ia pauze dese in acest timp. Pentru acesti copii, citirea cu voce tare si urmarirea textului cu degetul aratator ajuta. Invatarea prin activitati practice, cum ar fi construirea unui model, este o alta abordare utila. 

  • Stilul logic

Copiii cu acest stil de invatare iubesc logica, rationamentul si numerele. Utilizeaza cu preponderenta logica si doresc sa-si foloseasca creierul pentru rationamente logice si matematica. Ei pot recunoaste cu usurinta conexiuni intre lucruri aparent fara legatura.

In concluzie

Copiii sunt diferiti si au nevoie de o abordare diferita, adesea creativa a invatarii. Si oricare ar fi modalitatea de invatare trebuie stiut ca, nici unul din stilurile de invatare ale copiilor nu va ramane predominant pentru totdeauna, el se poate schimba, copilul dezvoltand  si alte abilitati si stiluri care au fost mai putin utilizate.

Cele mai citite articole