
Cu toții experimentăm la un moment dat disconfort în ce privește cavitatea orală – poate gingiile tale sunt cam roșii atunci când te periezi. Sau ai remarcat că respirația ta nu mai e la fel de proaspătă ca altădată.
Firește, indiferent de problema cu care te confrunți, te încurajăm din inimă să mergi la stomatolog – dar înainte de asta, îți venim în ajutor. Am alcătuit un ghid cu patru dintre cele mai comune probleme dentare și ce poți face pentru a le rezolva.
- Durerile de dinți
Inevitabile, încăpățânate și enervante – da, vorbim despre durerile de dinți. De fapt, durerile de dinți sunt cauza cea mai întâlnită pentru care oamenii se prezintă la stomatolog. Pot fi banale și suportabile sau, dimpotrivă, îți pot imprima acel sentiment de „îmi vine să îmi smulg măseaua de durere!”.
Fiecare durere de dinți pe care o simți e semnul tău că trebuie să mergi la stomatolog – desigur, există remedii pentru durerea de masea, și dacă durerea e moderată, poți lua pastile calmante – însă asta doar ca soluție de termen scurt, până ajungi să te programezi la stomatolog. Și nu – durerile de dinți nu apar pentru că „te-a tras curentul”. Nu uita că acest concept există doar la noi – iar durerile de dinți nici nu apar, nici nu dispar de la sine.
- Gingii inflamate sau dureroase
Și gingiile ne pot da adesea bătăi de cap – imaginează-ți asta: ești în concediul la mare pe care l-ai așteptat tot anul, dar te-a izbit o durere de gingii de fiecare dată când mănânci ceva sau te periezi.
Din păcate, gingiile inflamate sau dureroase anunță gingivită sau un început de retracție gingivală – de aceea trebuie să te programezi la stomatolog cât mai curând. Iar atunci când gingiile îți sângerează la periaj, nu evita zona, pentru ca ea să nu mai sângereze – dimpotrivă, continuă să periezi, pentru că în acea zonă există o acumulare de bacterii.
- Respirație neplăcută
Respirația neplăcută nu ține de îngrijirea personală – există pacienți care se confruntă cu respirație neplăcută chiar imediat după periajul oral, și nu doar dimineața sau când consumă unele alimente.
Din păcate, respirația neplăcută se numește halitoză și este o afecțiune reală – de multe ori, pacienții resimt în permanență în gură un gust metalic. Însă stomatologul îți poate prescrie tratamentul care te va scăpa de disconfortul generat de respirația neplăcută. Dar până una-alta, asigură-te că rutina ta de îngrijire orală de acasă este una corespunzătoare.
- Dinți aliniați incorect
Poziția greșită a dinților este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni de care suferă pacienții – și care le poate afecta inclusiv masticația și vorbirea, deci nu doar din considerente estetice.
Din fericire, indiferent de vârstă, poți rezolva problema alinierii incorecte a dinților cu ajutorul unui aparat dentar invisalign sau unul clasic, indiferent de vârstă. Și nu – aparatul dentar nu este destinat doar adolescenților. Pentru că meriți să ai dinți drepți indiferent de vârstă, noi așa credem.
De fiecare dată când eviți să te programezi la stomatolog, amintește-ți acest lucru: unele afecțiuni orale sunt simptome ale unor probleme de sănătate – de exemplu, respirația neplăcută persistentă poate anunța o afecțiune a rinichilor. Dinții aliniați incorect sau crăpați îți afectează mai ales confortul psihic – pentru că vei evita să zâmbești. Așadar, toate problemele mai sus-menționate au o rezolvare clară și chiar simplă: vizita regulată la dentist, de două ori pe an. Nu uita că prevenția e mai ușoară decât orice tratament.