Rambutan este un fruct exotic ce provine din Asia de Sud-Est. Mai exact acest fruct se cultiva in special in Malaysia, Cambodgia, Thailanda, Sri Lanka, India. Numele fructului vine de la denumirea din limba malaeza „rambut” care inseamna „paros”, termen ce descrie pe scurt aspectul exterior al fructului ce este protejat de o coaja cu tepi moi. Copacul rambutan ajunge pana la 20 de metri inaltime.
Ce este rambutanul?
Sub coaja cu tepi ca de cauciuc se afla o pulpa alba, translucida (uneori, usor rozalie), zemoasa, foarte dulce, cu consistenta un pic gumata, a carei aroma aduce cu cea a unor soiuri de struguri. In interiorul pulpei albe se afla un sambure cam de dimensiunea celui de pruna.
Samburii (semintele) se consuma si ei. Eu i-am mancat cruzi insa cred ca prajiti erau si mai buni. Seamana la gust cu migdalele. Coaja „tepoasa” se desprinde cu usurinta de pulpa.
Acest fruct este produs de un pom tropical de marime medie, din familia Sapindaceae. Isi are originea in Indonezia si Malaezia, denumirea sa avandu-si originea tot pe acolo. Mai este cunoscut si sub numele de „Nephelium Iappaceum”.
Din arhipelagul indonezian s-a raspandit spre vest in Tailanda, Burma, Sri Lanka si India iar spre nord in Vietnam si Filipine insa nu se cunoaste cu exactitate pana unde s-a raspandit acesta in mod natural.
Se inrudeste cu alti cativa pomi fructiferi tropicali: lychee, mamoncillo, longan (pe acesta l-am gustat, seamana, intr-adevar la forma (mai putin tepii) si la gust).
Fructele de rambutan au nevoie de 90 de zile pentru a se coace. in anumite perioade din an, atunci cind conditiile meteo sunt extrem de favorabile, fructele se coc in numai cinci zile. inainte de a fi culese, acestea au in jur de 5-6 centimetri.
Fructul de rambutan, proprietati nutritive
Fructele de rambutan sunt foarte bogate în vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6), vitamina A, fier, potasiu si mici cantitati de calciu, sodiu, zinc, niacin, cupru, mangan, fibre si proteine. Totusi, rambutanul este foarte apreciat pentru ca are cea mai mare este cantitatea de vitamina C, aproximativ 4,9 mg/100 gr fruct, fapt ce transforma fructul într-un bun antioxidant.
Datorita vitaminelor si mineralelor din structura sa, rambutanul aduce multe beneficii organismului. Consumul de rambutan ajuta la prevenirea cancerului, reduce colesterolul, protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi si a stresului oxidativ.
Fierul are un rol important in prevenirea anemiei, iar fibrele imbunatatesc digestia, previn constipatia, trateaza diareea si au rolul de a elimina si parazisii intestinali.
Consumul de rambutan ajuta la reducerea grasimilor interne fapt care are ca efect si imbunatatirea calitatii tenului si a pielii în general. Rambutan este un fruct recomandat chiar si bolnavilor de diabet.
Cu cantitati notabile de minerale, nclusiv zinc, sodiu, potasiu, fosfor, calciu, fier, mangan si magneziu, acest fruct poate ajuta la cresterea rezistentei osoase, deoarece multe dintre aceste minerale sunt necesare pentru producerea si mentinerea densitatii osoase, ajutand la evitarea osteoporozei.
Gama de vitamine B disponibile in rambutan da un impuls metabolismului energetic, ajutand la transformarea carbohidratilor in energie utilizabila. Avand o aprovizionare din aceste vitamine ajuta la pastrarea unui nivel de energie constanta pe tot parcursul zilei.
Continutul antioxidant din rambutan il face o masura excelenta de remediere sau prevenire a bolilor cronice. Antioxidantii precum compusii polifenolici, taninurile si altele pot neutraliza radicalii liberi inainte de a provoca mutatii celulare si stres oxidativ, ceea ce pot duce la boli de inima si cancer.
Dovezile medicinii traditionale chineze arata ca rambutanul poate fi folosit pentru a ameliora febra si pentru a aborda alte afectiuni inflamatorii, inclusiv guta, dureri de cap, stomac deranjat si artrita. Acest fruct ii poate ajuta pe barbati in problemele cu virilitatea sau infertilitatea.
Vitamina C are rolul de a intari si repara peretii vaselor de sange deteriorate. Aceasta problema poate creste riscul bolilor cardiovasculare, fiind un instrument excelent pentru sanatatea inimii.
Un studiu recent a indicat faptul ca hipertensivii care mananca 9-10 fructe pe zi cunosc o imbunatatire a starii de sanatate.
Rambutanul reduce tensiunea
Rambutanul este un fruct exotic ce provine din Malaiezia şi, în ciuda aspectului exterior bizar, este foarte moale şi dulce, asemănător cu litchi. Gustul seamănă cu cel al strugurilor.
Rambutanul poate fi folosit în salate, deserturi sau alături de preparate din carne de pui sau porc. Puteţi face sucuri, compoturi sau chiar vinuri spumante. Reţetele variază enorm, de la salate exotice delicioase de fructe sau sorbetto până la rambutan umplut cu pastă de usturoi sau preparat pane.
Rambutanul este un fruct perisabil şi poate fi găsit în cutii, dar şi proaspăt la raioanele cu fructe exotice de la supermarketuri. Cele mai proaspete fructe sunt cele care nu au pete negre pe spinii de culoare verzuie. Consumat ca atare ajută în reducerea HTA (hipertensiunea arterială), scade riscul de diabet zaharat, ajută procesul de digestie şi, aplicat sub formă de măşti cosmetice, tratează acneea şi are efect cicatrizant la nivelul leziunilor cutanate. Mai mult, pulpa fructului este extrem de bogată în vitamina C.
Caracteristici rambutan
- Miros: in exterior nu prea au miros; carnea cam ca de ceva crud sau de pepene galben;
- Gust: gustul seamana a pepene galben, e dulceag si parca are ceva din struguri. Nu seamana deloc cu gustul de lychee. Au si un gust de iarba. Mai exact: e un gust dulce-acrisor de banane cavendish!
- Culoare: rosiatica spre maro in exterior, pulpa alba in interior si sambure gri cu o foita alba ce n-ar fi bine sa se manance.
- Gramaj: un fruct e foarte usor, cam 10 grame.
Cum sa-l consumi?
Este foarte important sa cureti acest fruct in mod corect. Nu il taia niciodata pe jumatate cu tot cu sambure. Samburele trebuie ocolit, fara sa il strivesti. Continutul de sub coaja este foarte suculent si gustos. Il poti consuma in salate, retete asiatice sau chiar cu peste fript.
Reteta cu rambutan pentru un desert delicios
Ingrediente: 10 mere rosii, o cana de zahar, 3 cani de apa, doua betisoare de scortisoara; Pentru crema de rambutan: o cana de lapte, 6 galbenusuri, 6 fructe de rambutan, 130 g zahar.
Mod de preparare: Pune la fiert apa, scortisoara si zaharul. Adauga merele. Fierbe pentru inca 10 minute. Apoi lasa merele sa se raceasca. Mixeaza miezul fructelor de rambutan cu jumatate de cana de lapte. intr-un alt vas mixeaza jumatate de cana de lapte cu zahar si toarna-l peste galbenusuri. Pune compozitia pe foc si amesteca continuu timp de 5 minute. Imediat dupa ce iei de pe foc compozitia adauga crema de rambutan si amesteca pana cand se raceste. Pastreaza desertul in frigider pana a doua zi. Merele aromate cu scortisoara sunt ideale alaturi de crema de rambutan.
Taitei cu lapte de cocos si rambutan
Ingrediente:
- 50 grame ou (1 ou mai mic)
- 115 grame faina alba de grau (100 grame faina pentru taietei si 15-20 grame pentru finisare)
- 1/2 lingurita pudra spirulina
- 1 lingurita sofran
- 4 lingurite apa
- 1 cutie lapte de cocos (400 grame)
- 1 cutie rambutan in sirop
- 50 ml apa de trandafiri
Mod de preparare
Se hidrateaza sofranul in cele 4 lingurite apa fierbinte (30 min.) Se prepara taieteii: se bate oul, dupa care se toarna in cantitati egale in doua boluri. In primul bol se adauga pudra de spirulina si 2 lingurite apa, iar in cel de-al doilea apa in care s-a hidratat sofranul. Se adauga putina sare in fiecare bol si se omogenizeaza.
Se incoproreaza faina, putin cate putin, in fiecare bol si se framanta cate un aluat foarte tare, care se strange sub forma de biluta. Se acopera bolurile cu folie alimentara si se lasa aluaturile 30 min. sa se odihneasca, timp in care se aseaza glutenul.
Se monteaza masina de paste si se trece fiecare bila, separat, prin rolele masinii, pentru aplatizare. Se trece de la treapta cea mai mare la una inferioara, pana cand se obtin fasii de grosimea dorita (eu am ales sa le trec pana la cea mai mica treapta, adica am ajuns la cele mai subtiri foi). Urmeaza operatiunea de trecere a fasiilor de paste prin rolele zimtate, speciale pentru taietei (atentie: foile trebuie sa fie bine infainate, iar la framantare, aluatul sa fie foarte tare–acest lucru asigura separarea frumoasa a taieteilor; in caz contrar, ei se vor lipi intre ei).
Taieteii se fierb in doua vase separate, in apa cu putin sare. (atentie: taieteii proaspeti fierb foarte repede, in cateva min. sunt gata). Taieteii obtinuti se strecoara si se trec pe sub jet de apa rece, pentru a le intrerupe fierberea (eu i-am strecurat in site diferite, sa ma asigur ca nu se amesteca deloc culorile). Intre timp se scurg fructele de rambutan, iar siropul lor se toarna intr-un vas si se aseaza pe foc.
Se adauga laptele de cocos si apa de trandafiri. Se infierbanta bine aceasta compozitie, dupa care se stinge focul. Se aseaza taieteii intr-o farfurie adanca (din ambele culori), se adauga fructe de rambutan si se umple farfuria cu laptele de cocos aromatizat de mai sus. Acesti taietei cu lapte de cocos si rambutan se servesc imediat (calzi).
Curry de Pui cu Taitei de Orez si Fructe de Rambutan
Este o reteta specifica regiunii Telangana, din sudul Indiei, care aduna in ea (aproape) toate condimentele culturii asiatice. Par multe, dar reteta in sine este foarte simpla si daca nu va place vreunul dintre ele, nu-i chiar mare bai daca nu-l puneti. Traditional se face cu multe frunze de curry, dar nu a fost chip sa gasesc, asa ca le-am inlocuit cu coaja rasa de limeta.
Ca are pui (fara piele pentru ca marinada sa patrunda bine de tot in carne), lapte de cocos si taietii de orez alaturi, asta e clar! Dar ce e domne’ cu rambutanul asta? Pai e un simplu fruct tropical, care se gaseste mai ales in Indonezia, Malaezia, Tailanda si Filipine, iar de aici s-a extins in diferite parti din Asia, Africa, Oceania si America Centrala. Este din aceeasi familie cu litchi, care a inceput sa se gaseasca si la noi proaspat, cam in orice supermarket. Si, sa nu uit! Dupa ce scurgeti taietii din orez, picurati-i cu un strop de ulei de susan si apoi ii amestecati usor pentru a nu se lipi intre ei.
Ingrediente:
- 6 pulpe superioare de pui fara piele
- 400 ml de lapte de cocos
- 6 linguri cu iaurt gras
- 2 cepe medii, curatate si spalate
- 5 linguri cu ulei de rapita
- 4 linguri cu zeama de limeta
- 20 de fructe de rambutan din sirop, scurse de zeama
- 1 ardei iute, spalat
- coaja rasa de la o limeta
- 1 bucata de ghimbir de 3-4 cm, curatat
- 8-9 catei mici de usturoi, curatati si spalati
- o lingura cu garam masala
- o lingurita cu pudra de chili
- o lingurita cu boabe de coriandru
- 1 varf de lingurita cu nucsoara rasa
- 1 varf de lingurita cu cardamom pudra
- o bucata de anason stelat
- un baton de scortisoara
- 3-4 cozi de ceapa verde, taiate in rondele
- cateva fire de coriandru, tocate marunt
- 200 g de taitei de orez
- apa pentru pregatit taiteii
- sare.
Mod de preparare
Taiem ghimbirul si usturoiul in bucatele mici. Pregatim un blender in care punem laptele de cocos, iaurtul, zeama de limeta, garam masala, praful de chili, usturoiul tocat si ghimbirul maruntit.
Condimentam cu sare si mixam pana cand avem un amestec omogen. Punem pulpele de pui intr-un vas incapator si turnam peste ele marinada pregatita. Adaugam anasonul stelat, nucsoara rasa, cardamomul, batonul de scortisora, boabele de coriandru si coaja rasa de limeta si amestecam bine.
Acoperim bolul cu folie alimentara si il punem in frigider peste noapte. A doua zi taiem cepa solzisori si maruntim ardeiul iute. Pregatim aragazul si un wok in care punem uleiul. Adaugam ceapa si ardeiul iute, amestecam si lasam la foc mediu spre mare cam 20 de minute.
Amestecam continuu pana cand ceapa si ardeiul se caramelizeaza, apoi le scoatem din wok cu o lingura cu gauri si le lasam deoparte. Scoatem bolul cu pulpele de pui din frigider si il rasturnam in tigaie (si carnea si marinada). Reducem focul la mediu si lasam carnea de pui sa fiarba cam 30-40 de minute, pana cand este patrunsa.
Cam cu 10 minute inainte, pregatim o cratita in care punem apa si o lasam sa fiarba. Cand apa clocoteste inchidem aragazul si punem taiteii de orez, acoperim cratita cu un capac si ii lasam sa se rehidrateze 3 minute, apoi ii scurgem bine.
Cand carnea de pui este moale punem inapoi in tigaie ceapa si ardeiul iute rumenite si adaugam fructele de rambutan. Amestecam si mai fierbem impreuna cam 5 minute. Gustam si condimentam cu sare, daca mai este nevoie. Inchidem aragazul si presaram deasupra cozile de ceapa verde tocate si coriandrul maruntit (eventul si inca putina coaja de limeta). Servim alaturi de taiteii de orez si cateva fructe de rambutan din compot.