Cum poți să stingi mai ușor datoriile care te stresează

Autor: Charmy

Cum poți să stingi mai ușor datoriile care te stresează, Charmy

Costurile de recuperare ale unei datorii variază în funcție de procedura aleasă de către creditor sau de către acela ce a preluat de la creditor dreptul de a pretinde de la debitor achitarea acesteia.

Cea mai bună variantă de a plăti o datorie: calea amiabilă

Persoana care trebuie să plătească o datoria se numește debitor. Doar o creanță ajunsă la scadență devine una purtătoare de risc și poate ridica problema recuperării (pe cale amiabilă sau prin forța coercitivă a statului). Costul acestei operațiuni variază în funcție de tipul de recuperare (prin executor sau printr-o companie specializată de colectare datorii).

Recuperare amiabilă rămâne cea mai bună opțiune pentru ambele părți, deoarece presupun un stres mai mic. Chiar dacă de cele mai multe ori este vorba și de compromisuri care se fac de ambele părți, în final mulțumirea va fi deplină: datornicul că a scăpat de datorie și creditorul că și-a primit plata.

Costul total al acestui demers variază în funcție de numărul procedurilor inițiate: mai multe acte implică mai multe costuri.

La Kruk România nu doar să se desfășoară activitatea de recuperare a unor sume restante de la datornici, dar se face și educația financiară a acestora.

Ce este educația financiară?

În România, la ora actuală educația lasă destul de mult de dorit.

Oamenii de regulă fac diverse studii considerînd că la final vor avea un loc de muncă stabil, sigur. Din nefericire, în epoca zbuciumată pe care o trăim singurul lucru sigur este că nimic nu mai e sigur.

Nu mai suntem pe vremea comunistă în care dacă la terminarea liceului, școlii profesionale sau post-liceale ori a facultății erai repartizat la un loc de muncă putea să fii sigur că de acolo vei ieși la pensie.

Din păcate, educația oferită de sistemul nostru românesc de școlarizare, tot mai precar, nu doar că nu garantează stabilitatea unui job, dar nici nu oferă nimănui niște principii generale despre cum să reușești în viață, să obții liniștea și o bunăstarea materială.

O profesie este necesară pentru a reuși în viață, dar nu este un element suficient. O educație financiară corectă te poate salva în situații de criză, dar mai ales, îți poate oferi acele instrumente de prevenție care te poate feri să intri tu însuți în niște situații aducătoare de nefericire din pricina unor necazuri bănești.

Educația financiară permite unei persoane ca să știe cum să își gestioneze cel mai bine banii în funcție de obiectivele personale, dar și de contextul economic și financiar existent în societate. În prezent, educația financiară a devenit extrem de importantă în multe țări ale lumii.

Problema este că în România sistemul școlar ignoră total acest ultim tip de învățământ (total diferit de cel academic și profesional) și de aceea mulți oameni nu au învățat niciodată ce trebuie să știe (fie și al nivel minimal) pentru a prelua controlul asupra vieții lor financiare.

Educația financiară este definită ca fiind acel proces prin care un individ își îmbunătățește cunoștințele de bază despre principalele produse financiare, conceptele și riscurile cu care se operează în acest domeniu și dobândește abilitățile și încrederea că poate să își creeze bunăstării financiară pe care și-o dorește.

Kruk România se orientează tot mai mult în ultima perioadă pentru a face educație în acest domeniu, ceea ce are efecte deosebite asupra oricărui conațional de-al nostru.

Pe site-ul companiei chiar există niște instrumente online gratuite ce se pot utiliza de către oricine, datornic sau om fără nicio datorie, pentru o mai bună gestionare a finanțelor proprii.

Alege și tu să le folosești, iar rezultatele nu vor întârzia ca să apară dacă ești consecvent în demersul tău!