În calitate de proprietar al unui autoturism şi conducător auto responsabil, alegerea celor mai bune anvelope este o obligaţie, nu o opţiune. Pentru drumuri fără incidente şi fără probleme, şoferii trebuie nu numai să ştie cum să aleagă anvelopele potrivite pentru maşina lor, ci şi să interpreteze codul DOT pe anvelope şi să îl citească în mod corect pentru a vedea care este vârsta anvelopelor, pentru a economisi bani şi a avea o maşină echipată în mod adecvat, indiferent de anotimp.
Ce înseamnă codul DOT pe anvelope?
Chiar dacă poate că nici nu l-au observat până acum, conducătorii auto trebuie să ştie ce inseamna DOT la anvelope şi cum să îl interpreteze pentru că acesta cuprinde informaţii despre dată de fabricaţie, numele producătorului şi ţară de provenienţă a anvelopelor.
Concret, acest cod este creat şi standardizat de Ministerul Transporturilor din SUA, reprezentând o abreviere care semnalează vârsta anvelopelor maşinii. Astfel, codul DOT de pe anvelope ajuta conducătorii să descopere cât de vechi sunt anvelopele maşinii lor, dar şi nivelul de conformitate al producătorului de anvelope faţă de standardele de siguranţă impuse de acest departament din SUA.
Codul DOT arată producătorul anvelopelor, locul lor de provenienţă, faptul că anvelopa a trecut testele şi cerinţele impuse, locul în care a fost produsă anvelopa şi codul producătorului, precum şi săptămâna şi anul în care a fost fabricată anvelopă.
Cele 4 cifre ale codului DOT indica data fabricaţiei astfel: primele 2 cifre indică săptămână şi ultimele 2 cifre anul de fabricaţie.
Unde se găseşte codul DOT pe anvelope şi ce importanţă are?
Codul DOT se afla inscripţionat pe anvelope, pe peretele interior al acestora. Deşi nu este mereu uşor ca proprietarii să găsească acest cod pe anvelope, pentru că nu există reglementări clare referitoare la locul în care producătorul trebuie să plaseze aceste cifre, dacă aceste informaţii se cauta cu atenţie, vor găsi cifrele care îi interesează.
Verificând acest cod, clienţii vor afla exact momentul în care aceste anvelope au fost fabricate s cât timp au fost stocate indepzit. Pentru că uneori anvelopele rămân depozitate luni sau ani întregi în depozite, acest cod poate semnala faptul că respectivele cauciucuri cumpărate nu au fost fabricate în acelaşi an în care au fost achiziţionate.
Din punct de vedere legal, specialiştii susţin că anvelopele au o durată de viaţă cuprinsă între 6 şi 10 ani. Pe măsură ce tehnologia evoluează, anvelopele sunt fabricate din materiale din ce în ce mai bune, astfel încât să reziste o perioadă cât mai mare de timp.
Anvelopele se înlocuiesc atunci când adâncimea benzii de rulare scade sub 1.6 mm, sau când ating vârsta de 7 ani. Chiar dacă anvelopele arată că noi, clienţii pot consulta o persoană calificată pentru a beneficia de un sfat profesional incest sens.