Dieta mediteraneeana

Autor: Charmy

Dieta mediteraneeana, Charmy

Aceasta nu este doar o dieta, ci reprezinta un stil de viata sanatos, care asigura organismului atat toate beneficiile pe care le-ar putea obtine din mancare, cat si silueta mult dorita.

Dieta mediteraneeana este veche de sute de ani si este considerata cea mai sanatoasa din lume. Aceasta dieta se bazeaza foarte mult pe consumul de fructe, legume proaspete si carbohidrati complecsi cum ar fi painea integrala, cerealele si leguminoasele. Un astfel de regim previne bolile de inima, dar si obezitatea, dupa cum sustin nutritionistii.

Primele studii in ceea ce priveste aceasta dieta au avut loc dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Spre exemplu, cercetatorii americani au constatat ca in Creta bolile de inima erau o raritate, in ciuda saraciei provocate de razboi. Secretul sanatatii cretanilor se pare ca ar fi modul de viata activ si regimul bogat in legume, fructe si ulei de masline. Variatii ale regimului cretan se regasesc in bucatariile tarilor care inconjoara Marea Mediterana.  Aceasta dieta poate fi transformata cu usurinta in cea mai sanatoasa metoda de a slabi, evitand problemele de alimentatie si sanatate cu care se confrunta majoritatea celor care adopta diete celebre sau alearga dupa miracole in ceea ce priveste metodele de slabire. Se axeaza pe alegerea corecta a alimentelor din punct de vedere nutritional, importanta fiind totodata si marimea portiilor,  in special la produsele alimentare cu continut mare de calorii cum ar fi oleginoasele si uleiul de masline extravirgin. In functie de nivelul de calorii, in urma unui plan al Dietei Mediteraneane, cu portii controlate, se ajunge la pierderea in greutate de la 0,5 – 1,0 kg pe saptamana la 1,0 – 2,0 kg pe saptamana.

Dieta mediteraneeana – Cele trei etape

Prima etapa Dieta mediteraneeana, Charmy

Dureaza intre 10 si 30 de zile, in functie de kilogramele pe care fiecare doreste sa le elimine. Secretul scaderii in greutate este reprezentat de crearea deficitului caloric, ceea ce inseamna un aport caloric mai mic decat consumul caloric. Acest deficit ar trebui sa fie in jurul valorii de 500 kcal/zi sau 1000 lcal/zi, nedepasind insa sub nici o forma 1000 kcal/zi. Stabilind  deficitul caloric la 500 kcal/zi, se va slabi 0,5 – 1.0 kg pe saptamana, iar la 1000 kcal/zi se va slabi 1,0 – 2,0 kg/saptamana . Depasind deficitul caloric de 1000 kcal/zi veti simti oboseala si infometare si organismul va reduce rezistenta la efort si capacitatea de aparare in fata infectiilor. Aceasta prima etapa presupune o interdictie totala la produsele zaharoase, fructe, cartofi, orez, supe sau ciorbe, sucuri carbogazoase, prajeli, carne rosie, condimente. Se consuma legume (proaspete sau preparate prin fierbere), verdeturi, cereale integrale, carne de pui, curcan sau peste (fiarta sau gratar), oua, diferite salate de cruditati preparate asezonate cu lamaie si o cantitate mica de ulei de masline extravirgin, la care se pot adauga nuci sau migdale.   oprirea menstruatiei metode

Grasimile sunt surse de energie, intra in structura membranelor tuturor celulelor si a sistemului nervos, participa in procesele de coagulare a sangelui, intaresc sistemul imunitar si, nu in ultimul rand, contribuie la absorbtia vitaminelor liposolubile A, D, E si K, motiv pentru care este important sa nu se elimine total din alimentatie, nici macar in prima etapa a dietei mediteraneene. Grasimile bune care provin din peste (macrou salbatic, sardine), fructe de mare (midii, stridii si scoici), fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale crude), ulei de masline extravirgin, nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic. Micul dejun nu are mai mult de 250 de calorii si poate include o felie de paine integrala, un ou, lapte degresat sau legume si o cana de cafea. Pranzul nu trebuie sa depaseasca 500 de calorii si se poate manca peste cu legume sau piept de pui, curcan cu salata la care se adauga ulei de masline extravirgin. In nici un caz nu se vor consuma drept garnitura cartofii sau orezul. Cina, de asemenea, nu trebuie sa depaseasca 500 de calorii. Se pot manca paste integrale cu sos de rosii, legume fierte cu carne slaba sau branza feta cu salata . Painea este interzisa in totalitate la cina!

A doua etapasucuri de fructe gravide

Aceasta etapa are o durata de 30 de zile, pentru a preveni efectul yo-yo. Se stie ca, dupa incheierea oricarui regim de slabire, organismul are tendinta de a acumula mult mai usor si rapid kilogramele eliminate, ba chiar si altele in plus (pentru rezerva).

Pentru a stabiliza greutatea si a regla metabolismul, se mentin interdictiile la consumul de alimente rafinate sau la cele care contin preponderent carbohidrati, la consumul de alimente grase de origine animala, sau retete de mancaruri bogate in grasimi, reducerea totala a grasimilor animale fiind unul dintre cele mai simple moduri de a taia caloriile. Alimentele bogate in proteine slabe si fibre (cum ar fi fasolea si legumele) sunt de completare si fac mesele mult mai satisfacatoare. Se vor consuma foarte multe fructe, indicate fiind in primul rand citricele, precum si alimentele bogate in vitamine si saruri minerale.

Cele mai citite articole

A treia etapa 

Dieta mediteraneeana, Charmy

Sunt permise toate alimentele, incercand sa fie respectata piramida alimentara, iar ca regula de baza, moderatia trebuie sa caracterizeze toate mesele. Se vor exclude din meniu mancarea tip fast-food, mezelurile procesate, precum si orice gustari  tip saratele, covrigei, pateuri, cornuri cu ciocolata sau alte delicii pline de calorii si chimicale si fara un real aport nutritiv.

Ca desert, este de preferat sa se consume o prajitura cu fructe, preparata in casa, sau o inghetata pregatita dupa o reteta traditionala. Chimicalele afecteaza organismul in ansamblu  si determina formarea celulitei.

Pentru o slabire eficienta este necesara  o atentie sporita la aportul caloric, in special in ceea ce priveste  uleiul de masline care trebuie inclus zilnic in meniu, in cantitati limitate, cat si produsele lactate al caror continut trebuie sa fie scazut de grasime. De asemenea sa va da atentie indicelui glicemic al alimentelor, inlocuiundu-se alimentele cu indice glicemic mare, cu cele care au indice glicemic mic sau mediu. Painea integrala, cerealele integrale, orezul integral, le vor inlocui pe cele rafinate. De asemenea zaharul alb va fi exclus din alimentatie, putand fi inlocuit cu mierea, care desi este este foarte calorica are totusi un indice glicemic sanatos, zaharurile sale putand fi absorbite gradual. Una dintre contraindicatiile dietei este cea legata de consumul vinului rosu pe care aceasta il presupune si pe care persoanele care sufera de boli hepatice trebuie sa-l excluda. Insa vinul rosu, se poate inlocui cu un pahar de suc proaspat de struguri, care are de asemenea afect antioxidant asupra organismului.

Spre deosebire de alte diete, dieta mediteraneana poate fi adoptata de o varietate mare de persoane care doresc eliminarea kilogramelor in exces, cat si de acele persoane care nu au probleme cu excesul de greutate, ci doresc un stil de viata sanatos.

Dieta mediteraneeana – RecomandariDieta mediteraneeana, Charmy

Zilnic: 6 pahare cu apa; 1-2 pahare cu vin rosu; lactate; ulei de masline; fructe si legume; produse ce au la baza faina integrala; cartofi.

Saptamanal: dulciuri; oua; carne de pui; peste.

Lunar: carne rosie (vita, porc, vanat, miel).

Dieta trebuie completata cu un program zilnic de sport. Alimentele  ce stau la baza piramindei sunt esentiale pentru functionarea in conditii normale a organismului.

Cele mai citite articole