Purtarea cravatei si a nodului de cravata isi are radacinile in istoria militara si cea mai veche dovada a unui astfel de accesoriu dateaza din vremea imparatului chinez Qin Shih Huang, acum aproape 1.000 de ani.
Istoria Nodului de Cravata
Soldaţii de teracota descoperiti in Xian, in 1974, fusesera ingropati alaturi de suveran in anul 210 î.Hr si fiecare statuie avea la gat o bucata de stofa despre care se presupune ca era un insemn al onoarei, intrucat nu exista alte dovezi privind purtarea ei de catre oamenii din popor.
De atunci, cravata a traversat perioade istoprice, laolalta cu omenirea. Spre exemplu, această moda s-a mentinut si in secolul XVIII, cand a fost adoptata si de alte clase sociale. Spre sfarsitul secolului, purtarea unei cravate negre era cea mai populara.
In 1815, imparatul Napoleon Bonaparte, care de obicei se imbraca in negru, a purtat o cravata alba in timpul bataliei de la Waterloo pentru a-l onora pe Ducele de Wellington, care considera ca albul poarta noroc.
Moda a continuat sa se schimbe, aducand inovatii in executarea nodului, iar accesoriul a devenit chiar obiect de satira, din cauza interesului deosebit de care se bucura.
Au aparut chiar si manuale care invatau barbatii cum sa lege cravata in peste 30 de feluri. Revolutia industriala a fost catalizatorul transformarii cravatei in ceea ce stim ca este astazi. Era cautat un stil mai simplu si mai practic, mai ales in randul muncitorilor, iar nodul clasic, care se foloseste si în zilele noastre, a aparut in aceasta perioada de la inceputul secolului XIX.
Se spune ca domnii trebuie sa fie atenti la imaginea lor si sa sa respecte anumite reguli. Spre exemplu, cravata trebuie sa fie intotdeauna dreapta si neteda.
Latimea Corecta a unei Cravata pentru Nodul Perfect
Latimea cravatei trebuie sa fie direct proportionala cu latimea reverelor sacoului cu care este purtata. In ceea ce priveste lungimea cravatei, aceasta depinde de inaltimea persoanei care o poarta si de tipul de nod utilizat.
Potrivit specialistilor, nodul, ce simbolizeaza unirea, casatoria, fertilitatea, trebuie sa fie in armonie cu gulerul camasii si trebuie sa acopere perfect spatiul dintre colturile gulerului, la fel ca si primul nasture de pe guler.
Noduri de Cravata – Clasificare
1 . Nod de cravata simplu (cel mai comun)
Este cel mai folosit nod de cravată . Principalul motiv este că se face şi se desface la fel de uşor. Nu este cel mai festiv nod existent dar se bucură de o popularitate covarsitoare in comparatie cu restul nodurilor existente .
2 . Nodul de cravata Windsor ( tipic spaţiului englez )
Cele mai citite articole
Este cel mai folosit nod de cravata, dupa nodul clasic . Acest nod poartă numele celui care l-a consacrat – Ducele de Windsor, care obişnuia sa poarte in acest fel cravata.
Acest nod este potrivit mai ales pentru camasile cu guler in stil italienesc , deoarece este mai voluminos decat alte noduri de cravata . Pentru a fi executat ca la carte , cravata trebuie sa fie dintr-un material subţire , de pilda o matase subtire .
3 . Nod de cravata Kent ( the little ones)
Este cel mai mic nod, fiind de doua ori mai mic decat nodul Windsor. Chiar şi aşa este nevoie de îndemânare pentru a-l face. Acest nod ajuta la lungimea cravatei si se spune ca este nodul barbatilor inalti.
De asemenea, acesta este un nod casual, deoarece nu face altceva decat sa unească cele doua fasii de material intr-un nod aratos.
4 . Nod de cravata Half Windsor ( fratele mai mic )
Acest nod este jumatate ca volum a nodului Windsor şi este mai dificil de facut ca nodul simplu. Este un nod recomandat pentru cravatele subtiri, care curg usor pe corp. Pentru camasile descheiate, aceasta cravata este cea mai buna alternativa .
5 . Nod de cravata dublu ( sau nodul Printul Albert)
Este asemănător cu nodul simplu , singura diferenţa fiind înfăşurarea dublă în jurul cozii . Acest lucru schimbă aspectul şi lungimea cravatei . Acest nod este potrivit bărbaţilor mici de statura deoarece în urmă înfăşurării duble în jurul cozii , cravată se micşorează în lungime.
Este recomandat camasilor cu guler in stil italian, dar si pentru cravatele din materiale subtiri (matasea).
6 . Papionul ( o cravata altfel )
Daca nu mai vrei nod simplu, dublu, Windsor , Kent sau Half Windsor, papionul este alternativa cea mai inspirata.
Papionul este mult mai simplu de executat, pentru că el consta in impaturirea celor 2 fasii ale cravatei si ascunderea celei mai subtiri in spatele celei mai groase .
Forma acestuia a ramas neschimbata din 1870 , deoarece a fost considerat unul dintre cele mai fluide accesorii, fiind potrivit si pentru tinutele casual .
Există 4 tipuri de papion:
- modelul fluture
- modelul clasic
- modelul îngust
- modelul cu margini ascuţite