Genii care au schimbat lumea

Autor: Charmy

Genii care au schimbat lumea, Charmy

Este destul de cunoscut faptul ca oameni de succes, precum Bill Gates (cofondatorul companiei Microsoft) sau Steve Jobs (cofondatorul companiei Apple) au renuntat la studiile universitare, dar mai putin cunoscut este acela ca si personalitati istorice, printre care se numara inventatori si politicieni, au renuntat la scoala inainte de a deveni faimosi. Unii au revenit ulterior, dar altii nu.
Scoala are un rol important in educarea si formarea profesionala a unei persoane, insa, in unele cazuri, aceasta ofera prea putin.

Iata mai jos 10 personalitati care nu au pus accent pe scoala, insa care au uimit o lume intreaga datorita inteligentei lor.

 

Ed Ricketts

Ed Ricketts a fost biolog marin, ecologist si filozof. El a ajuns cunoscut gratie lucrarii Between Pacific Tides (1939), un studiu de pionierat al ecologiei.
Ed Ricketts a renuntat la colegiu pentru a-si urma dragostea de ecologie marina. Dupa ce a cercetat cea mai mare parte a coastei de vest a Americii de Nord si a scris multe carti de specialitate, Ricketts a pomenit de termeni precum “ecosistem” si “habitat”.

 

Jane Goodall

Animalele poate ca nu pot fi ca oamenii, dar ele ni se aseamana intr-o masura mai mare decat ne-ar placea sa credem, mai ales cand vine vorba de primate.
Lucrarile lui Jane Goodall despre cimpanzei au deschis ochii lumii despre viata acestora si ne-au aratat evolutia radacinilor noastre.
Cu toate ca aceasta nu a urmat cursurile vreunei facultati, aceasta este considerata a fi cel mai mare expert in chimpanzei din lume, Goodall fiind cunoscuta si recunoscuta pentru munca extensiva si intensiva de peste 45 de ani pe care a desfasurat-o in studierea interactiunilor familiale si sociale ale cimpanzeilor salbatici din Gombe Stream National Park, din Tanzania.
Ea este fondatoarea institutului care ii poarta numele, Jane Goodall Institute, fiind un puternic avocat al conservarii naturii, animalelor si al habitatelor naturale.

 

Michael Faraday

Michael Faraday a fost un fizician si chimist englez, el fiind si asistentul lui Sir Humphry Davy. Acesta s-a nascut intr-o familie foarte saraca, astfel ca parintii nu au avut posibilitatea financiara sa il dea la scoala. Insa, chiar si asa, acesta a citit o multime de carti si tratate stiintifice, avand o ambitie incredibila.
In fizica, acesta a realizat cercetari importante privind cunoasterea electromagnetismului si dezvoltarea aplicatiilor acestuia. Experientele lui completeaza cercetarile fizicianului si matematicianului francez André Marie Ampère referitoare la fortele electromagnetice, reusind rotirea unui circuit parcurs de un curent electric intr-un camp magnetic. Practic, el descopera principiul de functionare a motorului electric cu magneti permanenti.
In plus, acesta a elaborat teoria electrizarii prin influenta si principiul ecranului electrostatic (sau cusca lui Faraday), enuntand astfel legea consevarii sacinii electrice (1843).

 

Thomas Edison

Cele mai citite articole

Thomas Edison este cel care a inventat becul, telefonul cu bobina de inductie si microfon de carbune, kinetoscopul, fonograful si lista poate continua. Mama sa l-a invatat sa scrie si sa citeasca, dupa ce a fost exmatriculat pe motivul ca este mult prea incet la invatatura si mult prea agitat.
Fiind constienta de inteligenta nativa a lui Tom, mama sa l-a sfatuit sa se aboneze la biblioteca locala si sa citeasca tot ce poate, iar Tom a facut intocmai. Pana la varsta de 12 ani, Thomas Edison citise deja Ascensiunea si Decaderea Imperiului Roman a lui Gibson, Istoria Omenirii a lui Sears, Dictionarul de stiinte si multe alte carti legate de aplicatiile practice ale chimiei.

 

Bill Gates

Bill Gates a renuntat la Harvard, iar in anul 1975 a infiintat compania Microsoft, care avea sediul in Albuquerque, New Mexico. La inceputul anilor ’90, compania lui Gates si Allen a atins apogeul, sistemele de operare ale Microsoft fiind cele mai utilizate in acea perioada, suprematie pe care o detine si astazi.

 

Steve Jobs

Steve Jobs era de parere ca este absurd ca scoala sa se bazeze pe manuale si pe profesori care stau la tabla. Acesta a fost pasionat de computere inca din copilarie si a renuntat la Reed College pentru a construi imperiul Apple.
Insa, acesta a continuat sa invete de unul singur si a participat la mai multe cursuri, printre care si unul de caligrafie, care s-a dovedit a fi esential pentru software-ul dezvoltat pentru calculatoarele Mac.

 

Albert Einstein

Fizicianul care a castigat un premiu Nobel si care este faimos in special pentru teoria relativitatii a renuntat la liceu cand avea doar 15 ani. A decis insa sa revina, un an mai tarziu, si l-a absolvit.
Ulterior a trecut si examenul de admitere la prestiogioasa Politehnica elvetiana, asta dupa ce, in primul an, Einstein a trecut cu brio examenele la matematica, fizica si chimie, dar nu a luat nota de trecere la restul probelor umaniste, cum ar fi istoria, limbile straine, geografia.
Albert Einstein a fost dezamagit de ce se preda la cursuri, considerand ca profesorii nu sunt la curent cu noile descoperiri, pe care le studia singur. Einstein este cel care a reusit sa sintetizeze intr-o fraza disfunctionalitatea sistemului de invatamant: „Daca judeci un peste dupa capacitatea de a se catara intr-un copac, va trai toata viata cu impresia ca este prost”.

 

Benjamin Franklin
A fost politician, publicist, om de stiinta, inventator si coautor al Declaratiei de Independenta a Statelor Unite ale Americii. In ciuda acestor lucruri, Benjamin Franklin nu a reusit insa sa faca nici liceul.
A fost al 15-lea copil din familie si cel mai mic fiu. A petrecut doi ani la o scoala din Boston, dupa care a renuntat la studii, la varsta de zece ani.

 

Srinivasa Ramanujan

Srinivasa Ramanujan Iyengar a fost un matematician indian si unul dintre cei mai mari matematicieni ai secolului al XX-lea. Desi nu a avut nici o pregatire formala in matematica, pana a fost descoperit de profesorul Godfrey Harold Hardy, nefiind de fapt nici o zi la o scoala „traditionala”, a adus contributii substantiale in domeniile analizei matematice, teoriei numerelor, seriilor infinite si fractiilor continue.
Pana l-a intalnit pe profesorul Godfrey Harold Hardy, care a insistat ca Ramanujan sa studieze sub indrumarea lui la Cambridge, a folosit sisteme de notatie matematica formala inventate in totalitate de el insusi.

Cele mai citite articole