Operația de ridicare a sânilor sau de mastopexie este acea intervenție estetică prin care un medic chirurg ridică și remodelează sânii, pentru a le oferi un aspect mai ferm, mai atrăgător.
În ce constă intervenția medicală de mastopexie?
Această procedură prin care se efectuează ridicarea sânilor include tehnici anume particularizate în raportul de mărimea și forma sânilor pacientei și de gradul de ridicare dorit.
Cu ajutorul acestei intervenții de specialitate se înlătură pielea suplimentară aflată în jurul sânilor, reducându-se și dimensiunea areolelor, dacă este cazul.
La fel ca în cazul oricărei alte intervenții din sfera medicinii estetice, mai întâi de toate este nevoie de o consultație prealabilă, unde medicul ales va răspunde pacientei la toate nelămuririle pe care aceasta le are cu privire la operația de ridicare a sânilor. Dacă în urmă aceste discuții, femeia în cauză rămâne constantă în decizia ei de a se supune voluntar unei asemenea intervenții chirurgicale, atunci începe procesul propriu-zis.
Medicul îi va solicita pacientei ca să nu mai ia anumite medicamente, precum ar fi aspirina, care subțiază sângele și nici să nu mai fumeze circa patru săptămâni înainte de operație.
Este foarte important a se renunță la fumat, deoarece substanțele nocive existente în țigări pot interfera cu capacitatea organismului de a-și reveni mai rapid după intervenția chirurgicală estetică, iar în cazuri grave poate conduce inclusiv la complicații medicale pe care nimeni nu și le dorește.
Aceste lucruri minimale de care pacienta trebuie să țină seama, vor permite ca intervenția estetică de mastopexie să fie un succes, iar bustul acesteia să redevină unul de invidiat.
În timpul operației, inițial chirurgul va marca noua poziție ridicată a sfârcurilor pe sâni,
iar pacienta va fi anesteziată general pentru a nu simți nicio durere.
Se va face o tăietură în jurul areolelor mamare. Acest lucru va permite medicului estetician ca să ridice și să modeleze bustul, mutând areolele în poziția corectă pe noua formă a sânului și eventual să le reducă dimensiunea.
În cadrul unei operații de mastopexie, chirurgul va elimina orice surplus de piele, ceea ce va conferi bustului un aspect mult mai ferm, mai tonifiat.
La final se vor închide inciziile realizate, în condițiile în care aceste tăieturi sunt astfel realizate, încât să lase cât mai puține urme după vindecare.
Multe femei combină operația de mastopexie cu aceea de implant mamar dorind concomitent și mărirea sânilor. Nu întotdeauna acest lucru este posibil, medicul estetician fiind acela care are ultimul cuvânt în această privință, în funcție de situația specifică a fiecărei paciente. Așadar, chiar dacă o femeie își dorește să scape dintr-o dată de bisturiu, supunându-se la două intervenții chirurgicale în același timp, nu întotdeauna acest lucru este posibil.
În acest ultim caz, se realizează operațiunea de ridicare a sânilor, după care urmează aceea de a pune implanturi mamare după vindecare.
Costurile unei operații de mastopexie variază de la pacientă la pacientă, de la o clinică la alta sau chiar de la chirurg la altul, în funcție de experiența și notorietatea pe care le are.
În afară de costul operației propriu-zis, vor mai trebui făcute unele cheltuieli referitoare la testele medicale, anestezie, medicamentele prescrise post-operator, achiziționarea unor piese de îmbrăcăminte speciale etc.
Recuperarea variază în funcție de datele fizice ale persoanei respective și de respectarea strictă a sfaturilor date de medicul chirurg estetician.
În practică, sânii pot să fie umflați timp de câteva săptămâni după intervenție, perioadă în care se vor prescrie medicamente pentru ameliorarea durerilor.
Obligatoriu va trebui purtat un sutien chirurgical timp de două sau trei săptămâni după operație, pacienta va trebui ca să doarmă pe spate, în așa fel încât pieptul să stea ridicat (lucru realizat cu ajutorul unor perne).
Vindecarea totală poate să dureze între 2 și chiar 12 luni, până sânii vor atinge forma dorită.
Nu este bine să se ridice greutăți și nici să se facă exerciții fizice solicitante circa o lună după efectuarea operației de mastopexie.
Riscurile operației de mastopexie
Ca orice altă intervenție chirurgicală și ridicarea a sânilor poate să presupună anumite riscuri. Mai ales dacă nu sunt respectate cu strictețe indicațiile medicului estetician.
Cele mai întâlnite dintre acestea sunt: sângerările de mai mică sau mai mare amploare, infecții manifestate în zona respectivă, colectarea de sânge sau de lichid la nivelul sânilor care necesită drenare, vindecarea prea lentă a inciziilor, pierderea temporară a senzațiilor în zona sânilor, apariția unor cheaguri de sânge etc.
Deși aceste complicații chirurgicale sunt rare sau foarte rare, orice persoană care dorește să își facă o ridicare a sânilor trebuie să le ia în calcul. Punând în balanță pe de o parte avantajele și pe de altă parte riscurile, va putea cu siguranță ca să ia cea mai bună decizie în acest sens.