Tu ai auzit de cardul de credit de la Banca Românească?
Cardul de credit: o provocare pentru oamenii deștepți!
Evident, alegerile chibzuite sunt cele mai bune, indiferent ce cumperi sau de unde vrei să cumperi, după cum spune și motto-ul instituției financiare amintite. Dar un card de credit este o binecuvântare pentru oamenii inteligenți, nicidecum un blestem, așa cum mai afirmă uneori cârcotașii.
Până la urmă este o problemă de responsabilitate, de abilitate în gestionarea finanțelor personale.
Ca să fim corecți până la capăt. confortul și ușurința utilizării unui card de credit, sunt cele mai mari atuuri ale sale, dar și cele mai mari blesteme ale sale. Oamenii slabi care au căzut într-o spirală-capcană a datoriilor din care nu se mai pot elibera spun de multe ori că vinovatul este cardul de credit ca fiind generatorul problemelor lor financiare, nicidecum lipsa lor de chibzuință în a cumpăra bunuri și servicii diverse (de multe ori de care nici măcar nu au nevoie!).
Concluzia? Un card deștept de cumpărături este un instrument bancar anume destinat oamenilor inteligenți financiar.
Folosit cu abilitate, un card de credit este chiar un mijloc de a-ți administra mai bine bugetul personal.
Care este diferența dintre un card de credit și un card de debit?
Cardul de debit
Cel mai simplu instrument financiar bancar la purtător este, precum se știe, un card de debit. Acesta este emis de instituția bancară ca supliment la contul personal și îți permite ca să plătești pentru achiziții fără numerar și să retragi bani cash din cont de la bancomat. Atunci când folosești un card de debit, plătești întotdeauna cu banii pe care îi ai deja în contul nostru, mai exact cu banii tăi personali.
Cele mai citite articole
Datorită unui astfel de card, ai acces ușor la fondurile din cont, care, combinat cu accesul online, îți permite să elimini complet necesitatea de a vizita banca, lucru important mai ales acum, în plină pandemie de coronavirus. Dar, dacă nu ai bani în cont, cardul de debit nu îți va fi de mare folos: orice încercare de a efectua o tranzacție va fi respinsă.
Cardul de credit
Cardul de credit funcționează complet diferit față de un card de debit. El nu este legat de vreun cont personal al posesorului. Este un produs bancar independent, reprezentând de fapt un împrumut acordat unei persoane care a fost eligibilă să dețină un astfel de instrument bancar. De subliniat este faptul că există o limită superioară specifică ( la Banca Românească limita de credit maximă este de 20.000 lei / 100.000 lei în cazul cardurilor de credit garantate cu un depozit colateral).
Pentru un astfel de card, banca deschide un cont special, asociat cu un sold maxim egal cu limita de creditare permisă.
Cel mai important avantaj al cardurilor de credit este așa-numita perioadă fără dobândă, care la Banca Românească poate să fie de până la 61 de zile. În această perioadă, nu te costă nimic peste datorie, dacă vei achita suma retrasă. Vei plăti dobânzi numai atunci când nu vei putea achita întreaga datorie făcută în baza cardului de credit la timp.
Cu toate acestea, nu trebuie ignorat că un card de credit este un instrument financiar dificil de manevrat, deoarece trebuie ca posesorul să fie extrem de responsabil în utilizarea lui. Dacă îl folosești cu înțelepciune, cardul de credit poate aduce beneficii semnificative. Pe de altă parte, poate fi primul pas către spirala datoriilor: așadar, mare atenție!
Perioada fără dobândă este împărțită în două perioade mai scurte:
- Ciclul de facturare: este de o lună (dar nu neapărat o perioadă calendaristică); el se încheie cu un rezumat al tuturor tranzacțiilor efectuate de posesorul cardului,.
Persoana deținătoare a unui card de credit are acces la informații precise despre valoarea soldului datoriei la data închiderii extrasului, suma minimă care trebuie plătită și data la care trebuie să fie „plătit cardul „, adică până când trebuie să se facă rambursarea totală sau parțială a datoriei acumulate. Perioada de decontare este de obicei închisă în aceeași zi a fiecărei luni.
- Timpul de plată a datoriei: este perioada dintre sfârșitul ciclului de facturare și data rambursării efective a datoriilor. Data finală de rambursare este întotdeauna specificată pe extras.
Dacă în calitate de posesor de card de credit reușești ca să rambursezi întreaga datorie în perioada în care poți restitui suma fără dobândă și în același timp ai făcut doar tranzacții conform clauzelor contractuale, atunci nu vei plăti dobândă pentru banca care te împrumută. Acesta este de fapt avantajul de bază al unui card de credit: el permite oamenilor inteligenți să câștige dacă îl dețin (banii din contul curent personal pe care i-ar cheltui imediat, de exemplu plătind cu un card de debit, pot aduce dobânzi după o anumită perioadă de păstrare în bancă). Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să se plătească toate datoriile din fiecare extras la timp, cu exactitate de metronom!
Ce zici, accepți provocarea de a-ți procura și tu un card de credit de la Banca Românească?