Dragostea nu se contorizeaza in acte semnate la primarie sau reguli prestabilite. Cu toate astea, societatea sau pur si simplu valorile in care credem ne determina sa oficializam relatia pe care o avem cu cel de langa noi. Casatoria, insa, vazuta ca un contract semnat si recunoscut de toate partile, aduce dupa sine si unele probleme la care nu ne-am fi gandit.
Dintre acestea, contractul prenuptial este, poate, cel mai controversat. Si asta pentru ca pune in discutie separarea, inca dinainte de oficializarea propriu-zisa a relatiei. Desi vazut ca un acord obisnuit si normal in strainatate, contractul prenuptial nu este inca valabil in Romania. Lucrurile se vor schimba, insa, de indata ce noul Cod Civil va fi pus in vigoare, cel mai probabil la sfarsitul anului 2011.
Si pentru ca nu putem sti niciodata ce ne rezerva viata, iata mai jos cateva lucruri referitoare la acest contract prenuptial ce pune la adapost bunurile proprii, dar poate clarifica alte probleme ce pot aparea in cazul unui divort:
Conform acestui contract prenuptial ce va fi recunoscut si in Romania, fiecare sot trebuie sa mentioneze in acte averea cu care vine in acea casatorie.
Unele dintre prevederile articolului 329, valabil doar dupa punerea in vigoare a noului Cod Civil, prevede ca aceasta conventie matrimoniala sa fie incheiata prin inscris autentificat la notarul public, cu consimtamantul partilor, ca acest act semnat inainte de casatorie va produce efecte numai de la data incheierii casatoriei sau ca ofiterul de stare civila trebuie sa faca mentiunea pe actul de casatorie despre regimul matrimonial ales.
Noile prevederi ale Codului Civil nu vor avea valoare retroactiva.
Desi prevederile contractului prenuptial pot diferi in functie de preferintelor partenerilor, principalul avantaj este acela de a scuti ambele parti de la cheltuieli ulterioare, aferente divortului. Astfel, divortul va deveni un proces facil, toate clauzele referitoare la divort sau partaj fiind stipulate in contractul prenuptial.
Pana acum, Codul Familiei din Romania nu recunostea niciun fel de act aditional incheiat intre parteneri, consemnand care sunt bunurile proprii ale fiecaruia sau cum vor fi impartite bunurile comune in cazul desfacerii contractului de casatorie.
Desi in Romania contractul prenuptial se va introduce la finele anului 2011, in alte tari acesta este un lucru comun. Ba mai mult, cabinetele de avocatura ofera consultanta cu privire la prevederile ce pot aparea intr-un astfel de contract prenuptial, prevederi ce ar avantaja mai bine ambele parti implicate.
Ca si fapt divers, in strainatate, cei care apeleaza frecvent la contractul prenuptial sunt persoanele trecute printr-o casatorie anterioara sau care au acumulat o avere considerabila si doresc, astfel, sa isi protejeze bunurile.
Contractul prenuptial poate prevede si alte puncte referitoare nu numai la impartirea bunurilor proprii, ci si legate de repercursiunile unui divort a carui cauza este adulterul, impartirea bunurilor acumulate in timpul casatoriei, etc.
Contractul prenuptial, varianta moderna :)
Va vine sau nu sa credeti, ma marit! Da, da, da, ma marit chiar saptamana viitoare, pentru ca mai devreme de 16 n-am reusit sa imi iau cateva zile libere pentru luna de miere. Am vrut sa spun cele trei zile de miere, ca in celelalte trei ma duce sa-i cunosc pe ai lui in Moldova si nu ma astept sa ma imprietenesc instant cu mama soacra.
Eu sunt indragostita pana peste urechi, insa prietenele mele sunt cam circumspecte – pentru ca vezi Doamne nu-l cunosc nici de o luna (mai precis, il cunosc de 16 zile, 9 ore si 43 de minute, dintre care 14 zile si 7 ore am petrecut impreuna – daca socotim si faptul ca toata ziua vorbim pe messenger cand suntem la birou). Sunt niste cinice de piatra, dar eu le iubesc si-asa. Si ca sa le impac, ca sunt prietenele mele si vreau sa-mi dea o petrecere, bridesmaid shower, mi-a venit o idee. Geniala idee! Anume, sa fac un contract prenuptial, ca se poarta.
Contract prenuptial
Partile contractante
1. Daria I., 24 de ani, blonda (artificial), Scorpion, diploma in Limbi si Literaturi Straine, posesoare de pisica, masina personala achizitionata la mana a 2a si 17 perechi de pantofi, masterand in Comunicare si dependenta de ciocolata – denumita in cele ce urmeaza Beneficiarul
2. Viitorul Ei Sot, inalt, brunet, dragutz, inginer (stiti ce e aia “inginer dragutz”? un oximoron! :)) da, mi-a placut literatura, multumesc foarte mult), cam tacut dar nu conteaza, vorbeste Daria si pentru el, posesor de retea (2 calculatoare + laptop) in sufrageria de acasa, hranit exclusiv cu paste la minut si pizza comandata online si indeajuns de spontan si inconstient incat sa ceara de nevasta, in mod foarte serios, o fata pe care a cunoscut-o cu 10 zile in urma – denumit in cele ce urmeaza Prestatorul
*sincer, cred ca de fapt el e Beneficiarul in toata chestia asta, pentru ca o sa aiba parte de o sotie senzationala ca mine, hihi, dar e o chestie psihologica, e mai bine sa se considere prestator :)))
au convenit incheierea prezentului contract prenuptial cu urmatoarele drepturi si obligatii
1. sa duca gunoiul in fiecare zi
2. sa pregateasca micul dejun la pat de cel putin 3 ori pe saptamana. Nota: daca e vorba de o zi lucratoare, micul dejun va consta intr-o cafea fierbinte, cu o lingurita de zahar, doua doze de lapte si eventual frisca + minim un pupic (contractul nu stipuleaza ce se poate intampla dupa); daca e vorba de o zi libera, micul dejun va consta in aceeasi cafea + ceva bun de mancare la alegerea Prestatorului si neaparat sa includa ciocolata.
3. sa nu isi lase sosetele murdare aruncate pe jos prin casa, mai ales daca stie ca Beneficiarul se va intoarce de la serviciu tarziu, obosita si nervoasa.
4. sa intelega importanta Garderobei Beneficiarului si sa ii aloce spatiul necesar in propriul sifonier (cel putin 70% din spatiul total, sa fim realisti, oricum el n-are cu ce sa umple cele 30% ramase)
5. sa se asigure ca in casa va exista mereu o Rezerva Secreta de Ciocolata, in asa fel incat atunci cand Beneficiarul va avea o zi foarte grea, sa o poata suprinde placut :D
6. sa nu fumeze decat pe balcon sau in bucatarie si in cel mult 3 ani sa se lase de fumat
7. sa ii comunice periodic Beneficiarului ca este cea mai frumoasa, mai sexy si mai atragatoare femeie din lume – si in mod sigur una dintre cele mai inteligente.
8. sa nu subestimeze niciodata importanta florilor
Drepturile Prestatorului
1. sa iasa la bere cu baietii de cate ori are chef, in conditiile in care nu isi va pierde vreodata cheful sa iasa in oras si cu Beneficiarul, la restaurante, filme, petreceri si alte evenimente culturale
2. sa joace afurisitele lui de jocuri online si in retea, in conditiile in care a. este singur acasa; b. Beneficiarul doarme; c. Beneficiarul nu solicita in vreun fel prezenta sau serviciile Prestatorului
3. sa fie foarte iubit de Beneficiar
Nota: la cerere, se pot si se vor acorda alte drepturi care vor fi specificate ulterior in anexele acestui contract. Drepturile acordate dupa semnarea contractului vor fi platite in diverse servicii de natura fizica (pupici) si materiala (ciocolata), conform evaluarii facute de Beneficiar.
Obligatiile Beneficiarului
1. sa fie sotia ideala pentru Prestator, cu tot ce poate implica acest lucru.
Drepturile Beneficiarului sunt prea multe pentru a mai fi insirate aici :)))
Clauza finala: Prestatorul si Beneficiarul vor fi fericiti impreuna pana la adanci batraneti.
Semnam aici, in deplinatatea facultatilor mintale :)))