Da, se intampla uneori ca stapanii de animale din prea mult entuziasm sau din lipsa de (alte) idei sa se decida sa sarbatoreasca printr-o petrecere cu prietenii nepatrupezi ziua animalului lor de companie. Esti invitat/a, deci trebuie sa te duci cu un cadou. Sau prietena ta cea mai buna te invita la ea acasa sa ii cunosti noua pisica. Sau catel. Sau soarec. Sau papagal. Iata o alta situatie in care trebuie sa te duci, vrei, nu vrei, cu un cadou. Sau poate pur si simplu animalutul respectiv iti e atat de drag incat nu te poti abtine sa nu ii duci ceva, de fiecare data cand te nimeresti in vizita la stapan. Deci, cumva, ai ajuns in situatia de a trebui sa cumperi un cadou pentru un animal de companie. Ce faci?
Pasul 1: Stabileste pe cine vrei sa impresionezi: animalul sau stapanul. Daca ai fost vreodata la ziua de nastere a unui copil, stii deja ca ce ii impresioneaza pe parinti ii lasa total dezamagiti pe copii, si invers. Ei bine, in cazul de fata lucrurile nu sunt foarte diferite. Daca-ti doresti sa primesti giumbuslucuri, miscari din codita de bucurie, ciripit de satisfactie sau lins de labute, nu te astepta sa le ai daca vii cu o gecuta pentru catelusi (oricat de simpatica ti s-ar parea tie, catelul sigur o uraste), cu ochelari de soare pentru pisica, caciulita pentru hamster sau rochita de balerina pentru papagal. Deja agitat de toata lumea din jurul sau, saracul animal va trebui sa suporte si chinul de a fi imbracat in cadoul de la tine si apoi plimbat de la un invitat la altul pentru poze de pus pe retelele de socializare. Dar (!!!) daca hainele sunt suficient de dragute si de haioase, s-ar putea sa punctezi bine la stapan si la impresia artistica.
Animalele de companie vor aprecia (doar!) jucariile (o rotita sau o bila pentru hamster, un os pentru caine, un soarece de jucarie pentru pisica, etc.) si deliciile culinare – conserve, batoane si orice alte nebunii delicioase create special pentru animalele de companie. Caci, chiar daca stii ca pisicii ii place parizerul, nu e o idee tocmai buna sa ii iei un baton. Cel putin nu cu aceasta ocazie.
Pasul 2: Stabileste un buget. Chiar daca, la prima vedere (sau gandire), sa cumperi un cadou pentru un animal de companie este un fleac, odata intrat intr-un pet shop vei descoperi ca lucrurile nu stau tocmai asa. E adevarat, exista si mici „bucurii” ieftine pentru prietenii patrupezi, insa, daca vrei sa impresionezi, s-ar putea sa trebuiasca sa scormonesti in buzunar mai mult decat ai anticipat. Nu lasa cumparatul cadoului pe ultimul moment si nu te baza ca vei gasi exact ce iti doresti, la pretul anticipat. Verifica ofertele pe internet si, eventual, rezerva produsul dorit (daca e cazul) in magazin.
Si pentru ca suntem la capitolul buget, daca iti permiti, ii poti cumpara animalutului o zi la spa, o coafura sau o pedichiura noua. Da, exista astfel de saloane si nu sunt deloc greu de gasit.
Pasul 3: Nu chinui animalul! Indiferent de ce te-ai hotarat sa ii cumperi, este foarte important sa intelegi ca toata experienta aceasta („petrecere pentru mine”) este deja destul de stresanta pentru animalutul care nu intelege ce se petrece, oricat de fericit ar parea. Asadar, daca ai cumparat o cusca noua pentru hamster, nu il pune pe stapan sa o schimbe pe cea veche chiar in acea seara. Nu forta pisica sa se joace cu ghemotocul de lana si nu ii baga catelului pe gat batonul cu gust de porc si vita.
Tu ai organizat vreodata o petrecere pentru animalutul tau?