Ce IQ avea Einstein

Autor: Charmy

Ce IQ avea Einstein, Charmy

„Care era IQ-ul lui Einstein?” e o intrebare care a preocupat dintotdeauna omenirea. IQ-ul exact al acestuia nu se cunoaște, deoarece Einstein nu a sustinut niciodata testul!  Au existat insa incercări ale unor psihologi de a evalua IQ-ul unor genii, bazandu-se pe date biografice in cercetarile lor. Astfel,  IQ-ul lui Einstein a fost estimat intre 160 şi 180, dar aceasta estimare nu reprezintă IQ-ul lui Einstein, ci o plaja probabila de valori.

Albert Einstein s-a nascut in anul 1879, in Germania. Acesta este cunoscut pentru dezvoltarea teoriei relativitatii, una din cele doua teorii care stau la baza fizicii moderne. De asemenea, este cunoscut ca fiind cel care a participat la dezvoltarea bombei atomice. Prima sa lucrare stiintifica a fost scrisa la varsta de 16 ani. Creierul acestuia a fost pastrat de patologul Spitalului Princeton, Thomas Stoltz Harvey, fara permisiunea familiei, in speranta ca in viitor se va descoperi ce l-a facut pe Einstein atat de inteligent.

Ce IQ avea Einstein – Semnificatia valorilor   

Coeficientul de inteligenta (IQ – intelligence quotient), concept ce a fost inventat de Wilhelm Stern (1871-1938) in 1912, este un instrument de masura a performantei intelectuale a unei persoane. IQ-ul este determinat pe baza administrarii unui test specific si al cuantificării performantelor intelectuale rezultate in urma evaluarii rezultatului testarii, raportat la varsta subiectului testat.

Semnificatia valorilor ce corespund coeficientului de inteligenta

IQSemnificaţia
peste 140excelent
120-139foarte bun
110-119bun
90-109mediu, normal
80-89scăzut
70-79foarte scăzut
sub 69extrem de scăzut

Fizicianul a lasat o mostenire incontestatbila si contributiile sale i-au adus in anul 1921 Premiul Nobel pentru Fizica. Insa, pe langa faimoasele sale teorii, dintre care amintim doar teoria relativitatii, Einstein este cunoscut si pentru crearea unui test de inteligenta care i-a pus pe multi in dificultate.      Ce IQ avea Einstein, Charmy

Ce IQ avea Einstein – In ce consta testul lui Einstein

Cele mai citite articole

Se spune ca Einstein a inventat acest test pe vremea cand era doar un copil. Nu exista dovezi clare in acest sens, dar zvonul acesta i-a adus popularului test numele de „testul lui Einstein”. Exista si alte teorii conform carora fizicianul a inventat testul ca sa scape de discipolii care il asaltau dorind sa se infrupte din geniul sau. Oricare ar fi originea acestui test, se spune ca doar 2% din oameni il pot rezolva.

Testul lui Einstein nu este complicat, trebuie doar sa ai rabdare. Nu exista trucuri pentru acest test. Trebuie sa apelezi la aptitudinile tale de logica si deductie, potrivit specialistilor care au studiat testul. Se da urmatorul context: Exista un sir de cinci case vopsite in cinci culori diferite. In fiecare casa, locuieste o persoana de nationalitate diferita fata de celelalte. Fiecare proprietar bea o anumita marca de bautura, fumeaza un anumit tip de tigari si are un anumit animal. Niciunul dintre proprietari nu bea aceeasi marca de bautura, nu fumeaza acelasi tip de tigari si nu are acelasi animal.

Se dau urmatoarele indicii:
1. Britanicul locuieste in casa rosie.
2. Suedezul are un caine.
3. Danezul bea ceai.
4. Casa verde se afla in stanga casei albe.
5. Proprietarul casei verzi bea cafea.
6. Proprietarul care fumeaza Pall Mall creste pasari.
7. Proprietarul casei galbene fumeaza Dunhill.
8. Proprietarul casei din mijloc bea lapte.
9. Norvegianul locuieste in prima casa.
10. Fumatorul de Blends locuieste langa cel care are o pisica.
11. Cel care are un cal locuieste langa cel care fumeaza Dunhill.
12. Fumatorul de Bluemasters bea bere.
13. Germanul fumeaza Prince.
14. Norvegianul locuieste langa casa albastra.
15. Fumatorul de Blends locuieste langa cel care bea apa.

Intrebare: Cine este proprietarul pestelui?

Rezolvarea testului

Testul lui Einstein trebuie privit ca o problema cu mai multe variabile. Incepe prin a face un tabel pe care sa il completezi cu ceea ce ai aflat din indicii. Variabilele pe care trebuie sa le iei in considerare sunt: culoarea caselor, nationalitatea proprietarielor, marca tigarilor fumate, tipurile de bautura consumate si animalele pe care acestia le au:

Stim ca locatarul casei din mijloc bea lapte (indiciul 8) si ca Norvegianul locuieste in prima casa (indiciul 9). Pune aceste informatii in tabel si apoi folosindu-te de logica completeaza si restul casutelor.
De exemplu, stim ca Norvegianul locuieste langa casa albastra (indiciul 14) si ca tot el locuieste si in prima casa. Cum langa prima casa se afla numai casa cu numarul 2, aceasta trebuie sa fie cea albastra.
Folosind aceasta metoda de deductie, vei reusi sa completezi tabelul cu toate informatiile. Metoda de rezolvarea a acestei probleme este asemanatoarea cu cea folosita pentru jocul Sudoku, doar ca acesta foloseste cifre.  Ce IQ avea Einstein, Charmy
Asadar, cine este proprietarul pestelui? Germanul care locuieste in casa cu numarul 4!

Cele mai citite articole

Articole relevante