Cadouri pentru copii – cum ii invatam sa spuna „multumesc”?

Autor: Charmy

Cadouri pentru copii – cum ii invatam sa spuna „multumesc”?, Charmy

Si daca pana la o anumita varsta cadourile sunt in realitate destinate parintilor (un copilas de 8 luni nu va aprecia o caciulita, oricat de vesela, de pufoasa si de haioasa ar fi) si nimeni nu se mira daca bebelusul tranteste neinteresat jucarica de pamant, cand cel mic e deja capabil sa foloseasca expresii si cuvinte ca “multumesc”, “imi place!” si “ce frumos”, cei care il cadorisesc vor astepta sa le primeasca.

Cum il inveti sa spuna multumesc?

Sa il atingi usor pe spate de fiecare data cand primeste ceva si sa il intrebi „ce zici?” sau „cum spui?” nu e neaparat suficient. Exista copii mai sensibili care vor invata usor si rapid ca trebuie sa fie politicosi reactionand empatic la atitudinea celorlalti. De cele mai multe ori, insa, cele mai puternice si mai eficiente metode de educatie sunt prin puterea exemplului si prin „fapta si rasplata”.

Cand primesti un cadou din partea cuiva, dar mai ales din partea copilului tau (poate un desen facut la scoala sau un buchetel de ghiocei), arata-te recunoscatoare, multumeste-i frumos si fa cel putin un compliment oarecum neutru (de genul: „ce culori frumoase ai folosit!” sau „ce frumos miros ghioceii!”) legat de darul pe care tocmai l-ai primit.

Invata-l astfel ca nu trebuie sa minta neaparat pentru a accepta frumos chiar si un cadou care poate care nu ii este pe plac. Iar de fiecare data cand reactioneaza frumos, spune-i cat de mandra ai fost de el, cat de matura si de politicoasa a fost atitudinea lui. Vei vedea ca efectele vor fi magice. Copiii reactioneaza foarte puternic la exemple si mult mai slab la fraze de genul „trebuie sa apreciezi tot ce ti se ofera”, „trebuie sa fii recunoscator pentru ceea ce ai” sau „alti copii ar face orice sa aiba ce ai tu”.

Daca reusesti sa ii explici si il pui in suficient de multe situatii din care sa poata invata prin imitatie, atunci foarte curand copilul va ajunge sa inteleaga ca cei care ofera daruri asteapta o reactie frumoasa din partea ta, ca daca iti pasa de o persoana nu vrei sa ii ranesti sentimentele, ca in orice situatie poti sa spui ceva politicos si ca nu trebuie sa minti pentru asta.

Incearca sa te abtii sa il corectezi sau sa il certi de fata cu toti ceilalti daca reactia lui nu a fost tocmai cea dorita sau asteptata. In schimb multumeste-i tu celui care a oferit cadoul, cere-ti scuze pentru reactia celui mic, iar a doua zi explica-i copilului situatia si spune-i ca frumos ar fi sa scrieti impreuna o scrisoare de multumire. Nu e nevoie de mai mult de cateva cuvinte si poate un desen, daca cel mic are chef. Nu il forta sa o faca, nu ii impune sa faca asta ca pe o pedeapsa, ci pur si simplu explica-i cat de fericita va fi persoana respectiva sa descopere o astfel de supriza in cutia postala.

Vor fi multe situatii in care cel mic va spune sau va face „prostii” nu din rautate sau din lipsa de educatie, ci pentru ca e sincer, spontan, si poate, in acel moment, mult prea dezamagit. Important este sa ai rabdare, sa incerci sa lucrati impreuna la ce asteptari ar trebui sa aibe de la un anumit eveniment, de la anumite persoane, etc., si sa il inveti ca nu totul i se cuvine si ca trebuie si el sa ofere in schimb, atat cat poate.

Tu cum ti-ai invatat copilul sa spuna „multumesc”?