În 2019, când până și copiii din fața blocului tău se jucau pe telefoane inteligente, legendarul investitor de la Apple, Warren Buffett, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, abia renunța la telefonul său cu clapetă (și butoane) în valoare de numai 20 de dolari pentru un iPhone 11. Poate părea o poveste incredibilă, dar este adevărată. Spre deosebire de celebrul miliardar, poate tu ai fi ales un alt model de telefon preferat. Dar oare alegerea ar fi fost în acord cu veniturile tale?
De foarte multe ori, oamenii își cumpără telefoane pe care nu și le permit. Dar cum îți dai seama dacă un smartphone este potrivit sau nu pentru tine?
Cash sau nimic
În primul rând, dacă nu poți cumpăra telefonul cu banii jos, nu este pentru tine.
Adesea, companiile bancare sau de credit oferă opțiuni de plată în rată pentru telefoane inteligente scumpe. Unele dintre astfel de opțiuni sunt de fapt împrumuturi cu dobândă zero. Cu toate acestea, marea întrebare este dacă îți poți permite și astfel de împrumuturi.
Cumpărarea unui telefon printr-un card de credit sau printr-un împrumut nu face decât să amâne cheltuielile. În plus, la final vei constata că ai plătit smartphone-ul dublu față de prețul lui. Dacă nu stai foarte bine cu finanțele, poți cădea într-o capcană a datoriilor, alegând să achiziționezi un telefon scump în rate.
Citeste si: Cum transferi contacte de pe un telefon pe altul – ghid complet
Prețul nu este totul!
Cele mai citite articole
În plus, nu contează doar costul telefonului, ci și prețul lui în raport cu perioada de utilizare. De exemplu, dacă cumperi un smartphone de 1.000 de lei și îl folosești timp de trei ani, costul lui efectiv ajunge la 27 de lei pe lună. Un telefon mai ieftin, cu un preț de 650 de lei – dar cu o durată de viață mai scurtă de doi ani – oferă o valoare similară (ajungând tot la 27 de lei pe lună).
Deci, în loc să te concentrezi asupra prețului telefonului, uită-te și la rezistența, tehnologia și fiabilitatea acestuia.
Cât de repede se depreciază
Telefoanele mobile, la fel ca și autoturismele, se depreciază și trebuie înlocuite după o perioadă de timp. Tehnologia depășită și uzura te obligă să înlocuiești telefonul cel puțin o dată la trei ani.
În plus, telefoanele au prețuri scăzute când sunt vândute la mâna a doua – deoarece nimeni nu vrea să cumpere un telefon prea vechi. Deci, dacă atunci când cumperi o locuință s-ar putea să te întinzi puțin mai mult decât îți permite pătura, când cumperi un telefon mobil asta nu este o mișcare înțeleaptă.
O soluție înțeleaptă este să achiziționezi un smartphone bun dar recondiționat, adică un telefon care a fost verificat de un profesionist, eventual i-au fost înlocuite piesele defecte, și este vândut la un preț mai mic decât cel de magazin. Un astfel de telefon poate fi găsit pe klap.ro și se dovedește a fi o afacere excelentă.
De obicei, experții recomandă să cheltuiești aproximativ 5-10% din venitul anual pe obiecte personale. Cumpărarea unui smartphone nu ar trebui să ducă la depășirea acestor limite secundare ale bugetului gospodăriei tale.
Concluzie
Averea netă a lui Warren Buffett este suficient de mare încât să îi permită acestuia să dețină o participație semnificativă la Apple, compania care produce iPhone. Fără a încerca să ții pasul cu celebrul miliardar, încearcă să îți cumperi un smartphone care se potrivește bugetului tău. Alternativ, poți apela la un împrumut dacă îți dorești cu tot dinadinsul să deții modelul tău preferat, dar asta doar dacă smartphone-ul respectiv îți este de mare folos la jobul pe care îl ai.