Acest articol isi propune sa prezinte o serie de sfaturi pretioase cu privire la folosirea sigura a articolelor oftalmologice de corectie optica.
Purtarea corecta a lentilelor de contact a devenit aproape o banalitate in prezent, fiind o alternativa pentru persoanele ostile in privinta ochelarilor de vedere.
Insa pentru asigurarea unei utilizari corecte si a mentinerii vederii in parametri optimi, este necesara respectarea unor rigori speciale, care nu cresc doar confortul, ci si gradul de siguranta.
Sfaturi de urmat
Multe persoane au ales in ultimii ani sa poarte lentile de contact, insa un numar important dintre acestea inca au nelamuriri cu privire la purtarea, intretinerea si inlocuirea lor. Ponturile de mai jos raspund celor mai frecvente intrebari in acest sens.
Perioada de purtare a lentilelor de contact
Inlocuirea lentilelor de contact se realizeaza la indicatiile stricte ale medicului, chiar daca acestea nu sunt purtate in fiecare zi. De asemenea, tipul lentilelor de contact poate determina perioada in care pot sa fie utilizate cele de unica folosinta se arunca dupa o singura purtare, fara exceptie, chiar daca forma lor pare inca intacta.
Cand lentilele de contact sunt purtate prea mult timp sau nu sunt indepartate inainte de culcare (cu exceptia celor special concepute pentru somnul nocturn), riscul infectiilor oftalmologice creste vertiginos.
Aplicarea lentilelor de contact poate deveni, în prima faza, o procedură extrem de stressantă, provocatoare de tensiuni interioare inimaginabile. Dar lucrurile nu stau tocmai așa. Odată procedura învățată, lucrurile vor deveni, practic, o rutină zilnică cu care proaspătul purtător al acestor accesorii oftalmologice se va familiariza.
Cele mai citite articole
Prima aplicarea a lentilelor de contact ar trebuie sa aiba loc, intotdeauna, sub supravegherea unui specialist medical care te va sfatui, in permanenta, cum sa faci mai bine acest lucru. Prezenta sa facilitateaza, in mod obiectiv, invatarea procedurii de aplicare a lentilelor de contact, deoarece el are posbilitatea de a-l monitoriza pe pacient in tot ceea ce face si ii poate corecta eventualele erori care pot influenta pozitionarea eficienta a lentilelor de contact. Adesea, acelasi specialist este chiar persoana care iti va aplica, pentru prima data, perechea de lentile de contact la nivelul ochilor.
Dupa efectuarea reglajelor de rigoare, acesta asigura:
- acuitatea vizuala;
- daca lentilele sunt sau nu centrate corespunzator si acopera tot orificiul corneean;
- imobilitatea lentilelor de contact in timpul clipirii;
- mobilitatea lentilelor de contact in momentul privirii catre directii diferite;
- confortul din timpul utilizarii lentilelor.
Depozitare lentilelor de contact
O alta regula de aur consta in gasirea celei mai bune solutii pentru depozitatea lentilelor de contact.
Pentru a fi sigure și pentru a-si pastra valabilitatea si eficienta pe toata durata inscrisa de catre productor, lentilele de contact se curata zilnic, se scot si se depoziteaza in recipiente speciale dedicate acestora.
Evitarea uscaciunii si iritarii ochilor
Uscaciunea si iritarea ochilor pot simptome curente cu care se confrunta pacientii care petrec mult timp in fata unui calculator sau ca urmare a practicarii unei activitati care determina suprasoliciatre vizuala. O alternativa pentru combaterea uscaciunii si iriatarii oculare o reprezinta solutiile de ingrijire a lentilelor de contact. Pentru a fi sigure si pentru a-si pastra valabilitatea si eficienta pe toata durata inscrisă de către productor, lentilele de contact se curata zilnic, se scot si se depoziteaza in recipiente speciale dedicate acestora.
Este adevarat ca, odata ce ai optat pentru un set modern de lentilele de contact, beneficiezi de avantaje multiple sub multe aspecte:
- vizibilitate mai buna in lateral
- mai buna hidratare la nivelul ochiului
- eliminarea multora dintre cauzele care produc iritatii, infectii sau alergii.
Insa, trebuie sa cunosti si latura mai putin placuta, si anume că lentilele de contact vin la pachet cu reguli stricte de ingrijire si depozitare. Daca ochelarii de vedere pot fi tinuti, fara probleme, pe masa sau pe birou, nu acelasi lucru se poate spune si despre lentilele de contact. Acestea trebuie pastrate, obligatoriu, in recipiente speciale, timp de 6-8 ore, pe durata noptii.