O operă de artă care nu beneficiază de lumina corespunzătoare pentru a fi pusă în evidență este la fel ca o orchestră pe care o ai în față, dar nu o poți auzi: nu te poți bucura cu adevărat de ea. Iluminarea este un aspect esențial pentru ca o operă de artă să fie evidențiată așa cum merită. Și totuși, a alege lumina potrivită pentru acest lucru nu este atât de ușor pe cât ar părea. Este nevoie nu numai de găsirea corpului de iluminat care să se potrivească, ci și de unghiul perfect pentru a crea efectul dorit. Așadar, iată câteva aspecte care trebuie luate în calcul atunci când încerci să luminezi o operă de artă.
Lumină artificială sau lumină naturală?
Este important de reținut un lucru atunci când vine vorba despre o operă de artă: culorile sunt fotosensibile, așadar radiațiile UV și căldura le deteriorează. Prin urmare, este mai bine să previi decât să îți pară rău mai târziu. Ai grijă să nu expui opera de artă la lumina directă a soarelui, dar nici nu o priva complet de lumina naturală – lumina indirectă nu prezintă niciun pericol.
Alege locul potrivit pentru expunere
Cele mai citite articole
Locul potrivit pentru a așeza o operă de artă se referă, înainte de toate, la camera în care este aceasta expusă. Cu excepția cazului în care camera este orientată spre nord, peretele dinspre fereastră nu este recomandat. Alege, de preferat, un perete perpendicular pe acesta, pentru ca opera să fie ferită de lumina directă a soarelui.
Becul ideal pentru iluminarea unei opere de artă
Progresele tehnologice au avut un impact pozitiv și în lumea artei. Cu toate acestea, luminile folosite pentru iluminarea unei opere de artă trebuie folosite în funcție de caracteristicile pe care le au în vederea păstrării cât mai fidele a culorilor. Becurile speciale, disponibile în magazine precum cel cu corpuri de iluminat în Slatina, permit concentrarea luminii în punctele care se doresc a fi evidențiate. Pentru aceasta, becurile cu LED sunt, probabil, cea mai eficientă soluție. Lumina oferită de acestea este una blândă, lipsită de radiații UV, iar marele avantaj este că acestea nu produc căldură. Folosind corpuri de iluminat cu becuri LED, lucrarea ajunge să fie foarte bine evidențiată, culorile să fie redate cu fidelitate, iar riscurile de deteriorare să fie considerabil reduse.
Iluminat general sau iluminat individual?
Odată ce a fost identificat becul ideal pentru iluminarea operei de artă, este nevoie de a defini nevoia de iluminare generală sau de iluminare individuală pentru a evidenția exact caracteristicile dorite. Iluminatul general creează o atmosferă luminoasă într-o zonă mai vastă, ceea ce este de preferat pentru cazurile în care există mai multe lucrări în același loc, iar pentru aceasta se folosesc, de regulă spoturile încastrate în tavan. Iluminatul individual poate fi constituit dintr-un corp fixat deasupra operei și orientat spre aceasta, ca în cazul unei expoziții.