Tapetul are la baza origini antice, fiind folosit inca din Evul Mediu pentru a infrumuseta peretii cu tapiserii si tesaturi, care confereau eleganta si rafinament camerelor. In secolul al XVIII-lea au aparut primele decoratiuni de perete din hartie, dar acestea erau totusi un produs de lux destinat caselor nobililor si burghezilor bogati.
Incepand cu revolutia industriala, tapetul produs in masa s-a raspandit si s-a vandut la costuri mai mici, prin urmare accesibile pentru un public mai larg. Totusi, dupa razboi tapetul a intrat in casele tuturor familiilor ca element indispensabil al mobilierului si al decorului.
Peisajele, decoratiunile florale, damascurile sunt cele mai utilizate si solicitate motive in tapetul traditional, care astazi sunt flancate de motive geometrice, contemporane si abstracte.
Tapetul este astazi o acoperire de perete utilizata pe scara larga in designul interior, pentru decorarea peretilor ambelor case si a spatiilor publice si comerciale.
Cum se realizeaza tapetul
Tapetul, asa cum am vazut, are origini stravechi. De-a lungul timpului, productia sa a evoluat, folosind materiale de calitate tot mai inalta, decoratiuni inovatoare si tehnici avansate de imprimare.
Tapetul este utilizat pe scara larga nu numai pentru mobilierul de casa, ci si pentru locuri publice, cum ar fi restaurante, hoteluri si magazine. Din acest motiv, astazi imaginile de fundal de inalta calitate indeplinesc cerintele reglementarilor de siguranta, sunt ignifuge si usor de spalat. Aceste caracteristici fac posibila utilizarea tapetului in amenajari interioare , chiar si in bucatarii si bai.
Printre evolutiile in prelucrarea tapetului exista tendinta de a-l face din ce in ce mai tactil, potrivit pentru acoperirea chiar si a peretilor vechi sau neuniformi. Printre cele mai solicitate efecte se numara efectul panza si efectul stuc, care imita suprafata peretelui si sunt perfecte pentru acoperirea imperfectiunilor peretelui.
Tapetul: metode de imprimare si personalizare
Cele mai citite articole
Exista doua tipuri de imprimare a tapetului: tiparirea digitala si tiparirea mecanica (rotativa) clasica. Acestea sunt doua procese de imprimare diferite, cu costuri, timpi de productie si rezultate diferite.
Tapetul realizat cu imprimare digitala este plat si va permite sa imprimati toate tipurile de decoratiuni, chiar si cele mari care se dezvolta pe intregul perete.
Tapetul din vinil gofrat este gofrat, poate avea diverse structuri, este intr-o rola de 10 metri si are un decor repetitiv cu un model mai mult sau mai putin mare.
Se foloseste imprimarea digitala:
- atunci cand doriti sa creati un tapet personalizat, cu imaginea oferita de client;
- cand doriti sa reproduceti o fotografie pe perete;
- atunci cand doriti ca un motiv decorativ sa fie dezvoltat pe intregul perete intr-un format mare
Cu aceasta tehnica de imprimare, fisierul de imagine este procesat digital folosind software dedicat graficii. Un fisier este trimis unitatii de tiparire care este compus pe mai multe coli. Aceste foi, asezate pe perete, formeaza designul sau fotografia dorita.
Tapetul realizat cu imprimare digitala poate fi neadeziv sau adeziv.
Tapetul clasic neadeziv este recomandat pentru decoratiunile permanente de perete cu metoda traditionala de fixare a lipiciului. In general, acest tapet este recomandat pentru decorarea interioara cu grafica personalizata, in special poate fi folosit pentru decorarea caselor, hotelurilor, magazinelor, livingurilor, dormitoarelor, dormitoarelor, salilor de asteptare, birourilor, salilor de sedinte, salilor de conferinte, camerelor, zonelor de receptie .
Tapetul adeziv are o latura adeziva care se aplica si se indeparteaza rapid si usor. Oricine isi poate incerca mana la DIY intr-un mod foarte practic, economisind timp si bani pentru mobilarea casei si a biroului. Puteti utiliza tapetul adeziv pentru aceleasi decoratiuni ca tapetul clasic, chiar si pentru decoratiuni de perete pe termen scurt si mediu datorita indepartarii usoare. In special, tapetul adeziv poate fi folosit si pentru decorarea incaperilor cu prezenta umiditatii si a grasimii, cum ar fi bucatariile si baile.
Tapetul poate ofer personalitate oricarui mediu, precum camere de zi, dormitoare, bucatarii, bai, dar si camere de restaurant, camere de hotel si birouri. Datorita celor mai avansate tehnici de imprimare digitala, acum este posibil sa creati imagini de fundal personalizate de inalta calitate, usor de aplicat si care sa dureze in timp.
Pentru a afla care sunt restul lucrurilor pe care ar trebui sa le faci pentru a avea o casa cocheta, cu minim de investitie, poti apela la un designer de interior, recomandarea noastra sunt Studio West Concept, firma design interior din Timisoara.