In medie, oamenii isi petrec aproximativ 90% din timp in spatii inchise (locuinte, birouri etc). De aceea, atmosfera din interiorul locuintelor are un impact major asupra sanatatii tale. Cercetarile au aratat ca poluarea aerului din interior poate avea, de fapt, efecte mai daunatoare asupra sanatatii decat poluarea aerului din mediul exterior. Acordand o mai mare importata pentru ventilatie casa, poti reduce aceste riscuri.
Iata de ce este ventilatia locuintei atat de importanta:
1.Elimina condensul
Aproximativ 58% din case se confrunta cu condensul. Toata lumea stie ce este condensul, dar ce duce la formarea lui si cum poate fi impiedicat?
Cel mai simplu exemplu de producere a condensului il intalniti cand scoateti din frigider o cutie de suc. Veti observa ca, odata, scoasa la temperatura camerei, pe cutie se formeaza picaturi de apa. Motivul pentru care se intampla acest lucru este legat de temperatura, aer si vaporii de apa. Condensul este un fenomen natural intalnit in cazul in care cantitatea de vapori de apa din aer (umiditate) se afla la limita de saturatie (100%), iar apa trece din stare gazoasa in stare lichida depunandu-se pe suprafetele reci. Acest lucru se intampla in mii de gospodarii din intreaga tara atunci cand temperatura scade in interiorul casei, mai ales in timpul noptii cand incalzirea este oprita. Aerul ajunge la punctul in care nu mai poate mentine toata umiditatea pe care o cream in casele noastre si migreaza spre cele mai reci suprafete – ferestrele, peretii si in spatele mobilierului – unde apare sub forma de condens. Acesta este mai vizibil pe timp de iarna, deoarece exista o mare diferenta de temperatura intre interiorul si exteriorul casei. Condensarea este cea mai obisnuita forma de umiditate si va duce in cele din urma la dezvoltarea mucegaiului, care afecteaza peretii, tapetul de pe perete si chiar constructia locuintei, provocandu-ti si probleme de sanatate.
2.Un mediu sanatos
Umiditatea si mucegaiul pot declansa astmul. Daca o casa nu are un sistem adecvat de ventilatie, iar umiditatea este ridicata, aceasta poate oferi o baza perfecta de reproducere a acarienilor de praf. Atunci cand acestia intra in contact cu pielea sau sunt inhalati, pot provoca reactii alergice, avand ca rezultat atacuri de astm, eczeme, ochi iritati, mancarime, stranut etc. Aceste aspecte pot fi reduse in mod semnificativ printr-un sistem eficient de ventilatie, iar unii pacienti care sufera de astm au avut beneficii imediate atunci cand un astfel de sistem a fost instalat in casele lor.
3.Pentru atenuarea simptomelor rinitei alergice
Daca stranuti mult, daca nasul iti curge adesea sau este infundat sau daca simti mancarimi la nivelul ochilor, gurii sau pielii, este posibil sa ai rinita alergica, o afectiune cunoscuta in mod frecvent sub numele de febra fanului.
Un sistem eficient de ventilare poate filtra particule mai mari, cum ar fi polenul, impiedicandu-le sa intre in casa. In plus, nu vei mai fi nevoit sa deschizi atat de des fereastra.