Romania este o tara deosebit de frumoasa, insa putini sunt cei care au vizitat-o de-a lungul si de-a latul. Pentru ca multi dintre noi preferam sa mergem in vacante in strainatate, am facut o lista cu top 15 cele mai frumoase locuri din Romania, la care trebuie sa ajungi macar o data:
Transbucegi
TransBucegi, cunoscut si sub denumirea de Drumul Babelor, este principalul drum de acces in Muntii Bucegi ajungand pana in apropierea faimoaselor obiective turistice: Babele si Sfinxul. Drumul are o lungime de 20 de km, din care 17 sunt asfaltati, si se desprinde din drumul judetean DN71, care face legatura intre Sinaia si Targoviste, cu putin inainte ca acesta sa ajunga la Cabana Cota 1000.
Daca va hotarati sa faceti o plimbare pe acest drum, atunci sa stiti ca puteti ajunge in zona Padina – Pestera unde poate fi vizitata Manastirea Pestera din Pestera Ialomicioarei, la lacul Bolboci, dar puteti face si trasee pana la Varful Omu.
Drumul Transbucegi se opreste in momentul actual la Cabana Piatra Arsa, aflata la o altitudine de 1950 de metri de unde turistii trebuie sa isi paraseasca masinile pentru a continua inspre Cabana Babele si numeroasele obiective turistice din zona.
Aceasta portiune de traseu este una scurta si relativ usoara care urca 250 de metri, de la 1950 metri altitudine pana la 2200 metri altitudine si este relativ usor practicabila desi are o portiune de aproximativ 15 – 20 de minute care strabate platoul Jepilor Mici.
Transfagarasan
Transfagarasanul este soseaua situata la cea mai mare altitudine din Romania, urcand pana la 2042 m. Situat pe Drumul National 7C, traverseaza cel mai inalt lant muntos din tara noastra Muntii Fagaras si leaga Transilvania de Muntenia. Peisajul este mirific, iar diferentele de nivel si serpentinele se constituie intr-o provocare atat pentru masini cat si pentru soferi. Din pacate, din cauza conditiilor meteorologice, in fiecare an Transfagarasanul este deschis doar cateva luni pe an, incepand in iulie si pana in octombrie.
Cele mai importante puncte de atractie turistica sunt Lacul si Barajul Vidraru, care este unul dintre cele mai mari din Europa, apoi Cetatea Poenari (construita pe vremea lui Vlad Tepes), Lacul glaciar Balea si Cascada Balea.
Transfagarasanul a fost contruit intre 1970 si 1974. Poate ca o sumara prezentare in cifre este dificil de urmarit, dar pentru cei care au rabdarea sa o citeasca, merita spus ca la realizarea celor 92 de kilometri de sosea s-au dislocat circa 3 milioane de tone de roca, s-au facut 830 de lucrari transversale si 290.000 de metri cubi de zidarie. Pentru realizarea tunelului Capra – Balea au fost escavati peste 41.000 metri cubi de roca.
De asemenea, s-au folosit 20 tone de dinamita, 3.573 tone de ciment, 89 tone de otel beton, 24.000 ancore, 129 tone de plase sudate, 14.200 metri patrati de cofraje, 1.750 metri liniari de tuburi de beton, 4.100 metri liniari de teava, 50 tone de confectii metalice, 6.900 metri cubi de nisip, 6.000 metri cubi de pietris, 3.000 tone de cribluri si 740 de lampi de iluminat.
Cheile Bicazului
Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas este situat in Muntii Hasmas, in zona central-nord-estica a Romaniei, pe raza judetelor Neamt si Harghita. Cheile Bicazului reprezinta o adevarata atractie turistica, zona oferind peisaje spectaculoase si posibilitati multiple de agrement: de la plimbari cu barca pe Lacul Rosu la trasee de drumetie.
Aria protejata este strabatuta de drumul transcarpatic (DN 12 C) care leaga localitatea Gheorgheni de orasul Bicaz. Drumul se continua apoi fie spre Piatra Neamt fie spre lacul Izvorul Muntelui.
Drumul care strabate Cheile Bicazului, acest defileu sapat in piatra, este plin de serpentine de o rara frumusete, iar pe peretii imensi de calcar ai stancilor se ascund pesteri (Pestera Neagra si Pestera Cascada) si avene (Licas si Avenul cu Trei Intrari).
Afluentii Bicazului fac la randul lor alte chei cum ar fi Cheile Laposului, Cheile Sugaului sau Cheile Bicajelului. In spatele masivelor stanci din Cheile Bicazului se afla si una dintre cele mai izolate comunitati din judetul Neamt: satul Barnadu de unde se poate continua drumul pana la Vf Vithovos.
La Cazane
Cazanele Dunarii sunt considerate de multi drept una dintre cele mai frumoase zone de pe defileul Dunarii. Asezate la trecerea Dunarii prin muntii Carpati, Cazanele Dunarii aflate in parcul National Portile de Fier au o lungime de doar 9 km, facand din aceasta destinatie de vacanta una ideala pentru weekend, toate obiectivele turistice fiind usor accesibile din acelasi punct de cazare, putandu-se ajunge la ele cu masina sau pe jos, pe trasee de o frumusete greu de exprimat in cuvinte.
Cazanele Dunarii sunt compuse din Cazanele Mari cu o lungime de 4 km si Cazanele Mici cu o lungime de 3 km, astfel fiind foarte usor de strabatut pe parcursul unei zile. Din acest motiv, in ceea ce priveste cazarea se recomanda alegerea unui singur punct de cazare pentru parcursul weekendului, optiune ce este mai comoda, dar si mai ieftina pentru turisti.
Chipul lui Decebal sculptat in stanca in zona Cazanelor Mici este cel mai cunoscut obiectiv turistic din zona, dar si cea mai mare sculptura din intreaga Europa, avand 55 m inaltime si 25 m latime. Sculptura este relativ recenta si a fost efectuata din fonduri private ale omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, fiind finalizata in anul 2004 dupa o munca de 10 ani executata de 12 sculptori alpinisti.
In acelasi ton al unei istorii demult apuse ce poate fi retraita la aceeasi intensitate in putine zone din tara, turistii pot alege sa continue itinerariul la iesirea de pe malul sarbesc, in imediata apropierea a statuii lui Decebal. Aici se afla Tabula Traiana, monument vechi de peste 2000 de ani ridicat de imparatul Traian in cinstea marsului trupelor imperiale romane in drum catre Dacia in anul 105. Cu o lungime de 4 metri si o inaltime de aproape 2 metri, tabula reprezinta 2 delfini, un vultur si un text latin ce prezinta imparatul roman si reusitele militare ale acestuia.
Cetatea celor 3 turnuri a carei denumire a fost preluata din limba turca, denumire sugestiva pentru scopul militar al constructiei fortificate, a fost ridicata in secolul XV pentru a opri avansul imperiului otoman spre vest. In momentul actual, din cetate au ramas doar 3 turnuri aflate la 5 km de localitatea Svinita, restul cetatii fiind inundate odata cu amenajarea lacului de acumulare Portile de Fier. Atunci cand nivelul apei este crescut raman vizibile doar 2 dintre turnurile cetatii.
Delta Dunarii
Delta Dunarii este unica delta din lume, declarata rezervatie a biosferei.
Suprafata Deltei Dunarii creste anual cu aproximativ 40 de metri patrati. Cea mai insorita localitate a Romaniei este orasul Sulina. Aceasta localitate este situata la cea mai joasa altitudine din tara noastra.
In Delta Dunarii se intalneste cea mai mica densitate a populatiei din Romania, un locuitor la 30 de hectare. In Delta Dunarii intalnim cea mai compacta suprafata de stufaris de pe glob. In Delta Dunarii, se intalnesc doua plante carnivore, otratelul de balta si aldrovanda. Acestea si-au dezvoltat capcane, procurandu-si din corpul prazilor pe care le prind hrana.
In Delta Dunarii, se intalnesc singurele paduri de nisip din Romania, padurea Letea si padurea Caraorman, aici crescand liane ale caror lungimi pot ajunge pana la 25 de metri.
In topul celor mai mari pasari pradatoare din Delta Dunarii se afla Vulturul Codalb (Haliaetus albicilla), anvergura aripilor sale ajungand la 2,5 metri. In topul celor mai mari pasari din Delta Dunarii se afla Pelicanul Cret (Pelecanus crispus), anvergura aripilor sale atingand 3,2 metri. La polul opus, in Delta Dunarii se afla pitulicea “Ochiul Boului”( Troglodytes troglodytes) cu o anvergura a aripilor de pana la 17 centimetri si o greutate de pana la 13 grame, fiind cea mai mica pasare de la noi din tara.
Cascada Bigar
In rezervatia naturala Anina se afla una dintre cascade cele mai frumoase din lume: Bigar. Desi aceasta nu impresioneaza prin marime, ceea ce o deosebeste de altele este forma ei speciala, care seamana cu o ciuperca acoperita de muschi.
Paraul Bigar izvoraste la aproximativ 200 de metri, dintr-un rau subteran care traverseaza pestera cu acelasi nume, si se termina in cascada care are 7 metri inaltime. Ea se afla in rezervatia naturala Cheile Nerei, care a fost fondata in 1982 si a fost declarata zona protejata. Aria acopera 176 de hectare. Fauna zonei include ursi, rasi, lupi, vulpi, diverse pasari si pesti.
Ceea ce putina lume stie despre aceasta cascada, super mediatizata in ultimii ani, este legenda care o insoteste: se spune ca in urma cu mult timp, o familie de tarani a locuit in acest loc. Ei nu au avut copii, lucru care le-a cauzat o mare de durere. Disperati, au cerut sfatul unei vrajitoare. Aceasta i-a spus femeii ca, daca bea apa din izvor, va naste un copil, iar daca copilul va fi fata, ea nu trebuie sa se indragosteasca, pentru ca acest lucru ar duce moartea ei.
Totul s-a intamplat conform profetiei: femeia a baut din izvor si a dat nastere unei fete, dar cand fata a ajuns la maturitate, s-a indragostit de un baiat numit Bigar. Pentru a preveni moartea fetei si pentru a o face sa uite de Bigar, tatal fetei a blocat-o pe aceasta in interiorul pesterii. tipetele ei au fost auzite de o alta vrajitoare care i-a spus fetei despre destinul ei. I-a spus si ca o poate uni cu iubitul ei. Astfel, ea si-a transformat parul intr-o cascada, iar vantul l-a adus pe Bigar la ea, fortele naturii unindu-le destinele pentru totdeauna.
Babele
Doua dintre cele mai importante simboluri naturale ale Romaniei, Sfinxul si Babele, se afla in Parcul National Bucegi situat in partea estica a Carpatilor Meridionali, cu o suprafata de 32.497 ha desfasurata pe teritoriul administrativ a trei judete: Dambovita, Prahova si Brasov. O jumatate din aceasta suprafata este cuprinsa pe teritoriul judetului Dambovita, iar cealalta jumatate este impartita aproximativ egal intre judetele Prahova si Brasov.
Sfinxul si Babele, create in timp de zeci sau chiar sute de mii de ani, reprezinta martori de eroziune, potrivit geoturism.ro, in care factorul geologic raspunzator este eroziunea eoliana, manifestat prin procese de distrugere, transport si sedimentare a materialului rezultat; in acest fel s-a erodat alternanta de gresii si calcare rezultand forma de acum.
Situat la 2.216 m, cu o inaltime de 8 metri si o latime de 12 metri, Sfinxul, un conglomerat urias si solitar, atrage prin forma sa, pe care natura a sculptat-o de-a lungul timpului. Unii l-au asemuit cu capul unui dac, iar altii cu Sfinxul din Egipt.
Tot aici se inalta un grup de stanci, care sub actiunea vantului si a ploii, a inghetului si dezghetului, au luat forma unor ciuperci, fiind cunoscute sub numele „Babele”. Datorita apropierii lor de Sfinx, acestea au fost numite si ”Altarele ciclopice din Caraiman”. Unele legende spun ca acestea au fost altare dacice unde se aduceau jertfe zeilor.
Valea Vaserului cu Mocanita
Construita dupa Primul Razboi Mondial doar pentru a transporta lemnul, Mocanita inca este folosita – in mod surprinzator – in scopul original. in zilele noastre, in ciuda varstei sale inaintate, locomotivei cu aburi i s-a mai dat o sarcina: aceea de a transporta turistii.
“Lemn” si “apa” sunt doua cuvinte care definesc cel mai bine Maramuresul. Istoria, traditia si viata maramuresenilor sunt cioplite in lemnul bisericilor si al portilor, iar numeroase ape curgatoare sunt intinse pe toata zona, ca o panza de paianjen, formand vai cunoscute: Mara, Iza, Viseu si Vaser.
Printre acestea, un interes special pentru turisti il reprezinta valea Vaser, care traverseaza muntii Maramuresului in mijlocul unuia dintre cele mai frumoase si mai salbatice peisaje din romania. Raul Vaser are cam 60 de kilometri lungime, formand o vale spectaculoasa, ca un canion, in care stanci prapastioase alterneaza cu paduri dese, cu poiene minunate si izvoare de apa minerala.
Punctul de acces spre valea Vaser este orasul Viseu de Sus, care este si punctul de pornire pentru Mocanita, un tren cu aburi, ingust, al carui singur scop este de a merge spre vale. Calea ferata merge de-a lungul raului Vaser si este una dintre ultimele sine de cai ferate pentru locomotivele cu aburi, care inca mai este activa, din Europa, fiind si singura din Romania care inca mai este folosita pentru a cobori bustenii de pe munti.
Balea Lac
Lacul Balea este cel mai mare lac glaciar si unul dintre cele mai frumoase din masivul fagarasean. Lasa-ti ochiul sa se scalde pe intinderea de apa de peste 45 000 de mp pe care altadata era o insula ce se apropia de tarm printr-un mic istm. Acum insula si istmul s-au transformat intr-o peninsula ce poarta in spate una dintre cele mai cautate cabane din Muntii Fagaras.
Merita sa ajungi in aceste frumoase locuri dimprejurul lacului si cascadei Balea. Sunt unele dintre cele mai frumoase, nu doar din acesti munti, ci din intregul lant carpatic. Lacul Balea este un lac glaciar (format in circ glaciar) situat la o altitudine de 2.040m, in Muntii Fagaras, Judetul Sibiu. Dimensiunile lacului sunt: 360 m in lungime, suprafata de 46508 mp si adancimea de 11,35 m.
In anul 1932 lacul Balea si o suprafata de circa 180 de hectare in jurul lacului au fost declarate rezervatie stiintifica. La Lacul Balea se poate ajunge in timpul verii cu masina, pe Transfagarasan, iar in restul timpului cu telecabina, de la cabana „Balea Cascada”. In Muntii Fagaras se mai afla si lacurile Capra, Podragu mic, Podragu mare, Avrig, Urlea, etc.
O suprafata de circa 180 de hectare in jurul lacului Balea a fost declarata rezervatie stiintifica inca din 1932, ce adaposteste numeroase plante (printre care floarea de colt – Leontopodium Alpinum, bulbucii – Trollius Europaeus, Vartejul Pamantului – Pedirularis Oederi) si animelele ocrotite (capra neagra – Rupicapra rupicapra, rasul, acvila de munte).
Rosia Montana
Localitatea Rosia Montana este asezata in Muntii Apuseni, la o distanta de aproximativ 11 km de orasul Abrud.
Depresiunea, desfasurata in lungul vaii Rosia, are forma unui culoar incadrat de masivele Rotundul, aarsul, Curmatura, Ghergheleu, Cetate, Orlea, Tille, care porneste de la varsarea Rosiei in raul Abrudel (unde se afla si localitatea Gura Rosiei) si urca treptat pe o distanta de aproximativ 6 km pana in zona unui amfiteatru natural incadrat la nord de masivul Jig, la sud de masivul Carnic, iar la est de culmile domoale ale masivelor Lety si Sulei. Masivele Orlea si Jig de la nord, Cetate si Carnic de la sud, care domina cadrul natural al localitatii, sunt vechi conuri vulcanice in adancul carora se gasesc minereurile auro-argentifere.
Direct influentata de topografia locului, asezarea este compusa din doua tipuri de structuri: una liniara cu tendinte de grupare zonala, desfasurata de-a lungul culoarului vaii Rosiei, si una cu mai multi poli, dezvoltati in jurul unui nucleu principal – Piata centrala a localitatii.
Satele vecine localitatii Rosia Montana (Corna, Bunta, Blidesti, Tarina, Balmosesti, Garda-Barbulesti) sunt situate pe versantii care definesc Valea Rosiei si pe versantii care incadreaza o alta vale amplasata de cealalta parte a Masivului Carnic, spre sud: Valea Cornei.
Manastirea Voronet
Manastirea Voronet se afla la 5 km de Gura Humorului si 36 km de Campulung Moldovenesc. Ctitorita de Stefan cel Mare (1488), constructia este celebra pentru „albastrul de Voronet” – considerat de specialisti unic in lume si cunoscut ca si rosul lui Rubens sau verdele lui Veronese.
Manastirea Voronetului, monument memorial si votiv, s-a bucurat inca de la inceput de o atentie speciala, atat din partea lui Stefan cel Mare, dar si din a urmasilor sai. In 1547, Mitropolitul Grigorie Rosca a construit pridvorul inchis de la vest, pentru care a adoptat o solutie nemaiintalnita pana la el – peretele de vest al pridvorului este un perete plin, fara nici o deschidere. Se creeaza astfel (impreuna cu suprafetele laterale ale masivilor contraforti de colt) un imens ecran unitar, pe care se desfasoara binecunoscuta Judecata de Apoi, care a facut ca manastirea Voronet sa fie considerata „Capela Sixtina a Orientului”.
Pictura exterioara a manastirii Voronet se datoreaza aceluiasi Grigore Rosca. Rezultatul a fost exceptional: Judecata de Apoi ocupa tot peretele de apus intr-o uriasa compozitie pe cinci registre, unica in arta orientului crestin. Specialistii o considera prin amploare, stiinta efectului decorativ si stralucirea policromiei, superioara compozitiilor de la Athos si celor de la Camposato (Pisa), demna de a fi alaturata Capelei Sixtine din Roma, mozaicurilor geamiei Khrie (Istambul), imaginilor de la San Marco (Venetia), din Siena, Assisi, Orvieto.
Originalitatea artistului consta in curajul sau de a introduce in scena instrumente muzicale moldovenesti (bucium, cobza), peisaj local, stergare, vesminte populare. Peretele de sud este ocupat de Arborele lui Ieseu si filosofi antici, portrete socotite capodopere. Langa intrare sunt pictati Sf. Daniil Sihastrul si mitropolitul Grigorie Rosca. Pe abside, conform regulei impamantenite, Cinul aduna zeci de figuri intr-un adevarat alai. Pe cat a mai ramas din peretele nordic nespalat de ploi, Adam ara, Eva toarce lana (Facerea lumii), in vreme ce Zapisul lui Adam si Vamile Vazduhului inseamna de fapt legende folclorice. Jilturile si o parte din strane apartin secolului al XVI-lea.
Cimitirul de la Sapanta
Faima localitatii Sapanta se trage de la renumitul sau Cimitir Vesel care a devenit o importanta atractie turistica. Numele cimitirului vine de la multitudinea de cruci multicolore si de la poeziile satirice si epitafele care sint inscriptate pe cruci.
Legenda spune ca atitudinea vesela in fata mortii este un obicei al Dacilor care credeau in viata vesnica iar moartea pentru ei era doar trecerea spre o alta lume. Ei nu vedeau moartea ca pe un sfirsit tragic ci ca pe o sansa de a intilni zeul suprem Zamolxe.
Cimitirul dateaza de la mijlocul anilor 1930 si este creatia artistului popular Stan Ion Patras, sculptor, pictor si poet in acelasi timp. Creativitatea lui Patras a scos la iveala aceasta monumentala si renumita opera de arta. Mai bine de 50 de ani artistul a creat sute de cruci din lemn inscriptate in stilul sau caracteristic. Dupa moartea lui in 1977 opera lui a fost continuata de ucenicul sau Dumitru Pop Tincu.
In 1934 Patras a inceput sa scrie epitafuri pe cruci. De obicei acestea cuprindeau un scurt poem scris la persoana intai, intesat cu arhaisme, fraze caracteristice regiunii respective, nelipsind insa…erorile de scriere. Se remarca de asemenea caracterul filozofic al creatiei sale unde se observa o antiteza intre relativitatea mortii si caracterul dinamic al vietii, argumentul principal sugerat fiind evadarea din neant prin arta.
Sarmizegetusa Regia
A fost capitala si cel mai important centru militar, religios si politic al statului dac inainte de razboaiele cu Imperiul Roman si nucleul unui sistem defensiv strategic format din sase fortarete dacice din Muntii Orastiei, folosit de Decebal pentru aparare si protectie contra cuceririi romane. Sarmizegetusa Regia a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Aflata pe varful unei stanci, la 1200 de metri inaltime, aceasta a constituit centrul strategic al sistemului defensiv dac din Muntii Orastiei.
Toate edificiile sacre de la Sarmizegetusa se concentreaza pe doua terase artificiale de mari dimensiuni. Exista doua tipuri de sanctuare, rectangulare si circulare. Toate au fost ridicate in perioada de timp delimitata de domnia lui Burebista si cea a lui Decebal. O prima faza cuprinde ridicarea edificiilor din calcar iar a doua din andezit. In incinta sacra se observa marele sanctuar circular, a carui infatisare este momentan alterata de prezenta unor piloni de lemn dispusi aleatoriu in interior, in perioada comunista, pentru a da o „fata” mai spectaculoasa constructiei. Mai exista trei sanctuare dreptughiulare, dintre care unul de dimensiuni impresionanate, un sanctuar circular mic si un sanctuar patrulater. Spectaculos este asa numitul „Soare de andezit” – un disc central cu diametrul de 1,46 metri continuat de zce raze, de forma trapezoidala, dar cu laturile exterioare cioplite in arc de cerc, fiecare lunga de 2,76 metri. Lipita cu unul dintre capete de marginea exterioara a altarului se afla o raza lunga, indreptata spre nord.
Privind asupra sanctuarelor de la Sarmizegetusa a devenit evident pentru arheologi si istorici ca ele erau folosite pentru masurarea timpului, un fel de templu calendar. Grupul este alcatuit din doua sanctuare, numite micul si marele sanctuar circular.Micul sanctuar circular este alcatuit din 114 piese, dintre care 13 sunt lespezi care separa 13 grupari de stalpi cu urmatoarea structura: 8grupe de cate 8 stalpi, 1 grupa de cate 7 stalpi, 3 grupe de cate 8 stalpi si o gupa de 6 stalpi. In total 104 stalpi si 13 lespezi.
Barajul Vidraru
Barajul Vidraru din Muntii Fagaras a fost construit in anii 1965. Putini sunt cei care cunosc faptul ca realizarea lui a dus la disparitia unui intreg sat, aflat acum pe fundul lacului Vidraru. Legendele spun ca multi oameni din comuna din Cumpana, care nu au vrut sa isi abandoneze locuintele si munca de o viata, au preferat sa ramana in casele lor, atunci cand autoritatile responsabile de construirea barajului Vidraru au decis inundarea zonei.
Se pare ca realitatea sta cu totul altfel, din spusele martorilor. Unde acum gasim lacul Vidraru, pe vremuri exista o enclava. Acel mic satuc din zona comunei Arefu era dezvoltat ca orice asezare rurala, iar locuitorii erau „oameni care se ocupau de exploatari forestiere sau turism, comercianti, crescatori de animale, muncitori de pe santierele barajului Vidraru”.
Cu toate ca o intreaga comunitate a disparut pentru ca aceasta imensa constructie sa fie realizata, barajul Vidraru a fost al cincilea din Europa si al noualea din lume in randul edificiilor asemanatoare, in momentul inaugurarii. Este cunoscut ca fiind constructia cu care comunistii se mandreau in fata altor sefi de stat, in perioada anilor 1965-1970.
Castelul Corvinilor (Huniazilor)
Castelul Corvinilor, cunoscut ca resedinta a familiei Corvin, ocupa locul unei cetati donate de regele Sigismund de Luxemburg lui Voicu Hunyadi in anul 1409, insa cel care a demarat constructia actualului castel este fiul acestuia, Iancu de Hunedoara – voievod al Transilvaniei in perioada anilor 1441-1456 si erou al victoriei asupra turcilor in 1456 la Belgrad.
Castelul Corvinilor a fost extins de-a lungul timpului de catre urmasii acestuia printre care si fiul sau, Matei Corvin, devenind unul dintre cei mai de seama regi maghiari, incoronat in anul 1457 dupa moartea regelui Laszlo. Castelul trece in anul 1605 in posesia familiei Bethlen, care a adus elemente renascentiste castelului.
Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut de patru piloni masivi de piatra, plasati in albia paraului Zlasti, lasand in urma curtea husarilor si nisa ce adaposteste statuia Sf. Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor si al trecererilor peste apa. Primul obiectiv major este Turnul nou de poarta, de forma rectangulara, turn care impresioneza prin masivitate, in zona parterului avand aspectul unui spatiu boltit, fiind remarcata prezenta locului de garda, unde este si o vatra de foc, aici aflandu-se la acest moment casa de bilete.
Monumentul are un farmec aparte datorat stilurilor de constructie diverse, a prezentei unor inovatii in plan militar si civil, precum si vietii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani. Castelul Corvinilor impresioneaza prin prezenta sa, ce domina orasul Hunedoara, iar pentru cei atrasi de evul mediu, castelul reprezinta un monument singular in Romania si printre cele mai atractive din spatiul european.
Camera domnitelor, se afla plasata la primul nivel al Turnului nou de poarta, deasupra coridorului de intrare in castel. Initial, a fost doar un nivel de aparare in acest turn, iar in secolul al XVII-lea este tranformat in camera de zi pentru doamnele din castel. Aici se poate vedea un set de mobilier apartinand secolului al XIX-lea, stilului eclectic, compus dintr-o masa, servanta, dulap.