Cu ce se curata aurul galben?

Autor: Charmy
Cu ce se curata aurul galben?, Charmy

A person cleaning a gold bracelet with a bar of soap and a duster

Cu ce se curata aurul galben? Dar aurul alb, cel roz, dar argintul sau pietrele pretioase? Vrem raspunsuri la aceste intrebari pentru ca fiecare isi doreste sa se bucure de propriile bijuterii cat mai mult timp, iar acestea sa nu-si piarda stralucirea si sa ne completeze cu farmec orice tinuta atunci cand le purtam.

Se curata acasa sau la bijutier?

Pentru a pastra stralucirea bijuteriilor noastre din aur galben, aur alb sau roz, din argint, simple sau impodobite cu pietre pretioase nu este necesar ajutorul unui specialist.

De fapt, este vorba despre cateva metode simple care le putem efectua, cu usurinta, in mod periodic, astfel incat bijuteriile noastre din aur galben, alb sau roz sau din argint, indiferent de cati ani le purtam, sa arate ca si cum ar fi noi, stralucitoare si pline de frumusete.

Pentru bijuteriile din aur galben avem la dispozitie cateva variante. De exemplu, putem reda stralucirea acestora folosind „ingrediente ” pe care le are fiecare in casa, precum sapun lichid, amoniac, praf de copt, bicarbonat, alcool, spirt, sare de bucatarie sau otet.

Cel mai des este utilizata metoda care presupune un vas cu apa calda si sapun lichid, in care vor fi lasate bijuteriile din aur timp de un sfert de ora. Dupa care bijuteriile sunt clatite  apoi, cu o carpa curata si moale, bijuteriile din aur sunt sterse cu delicatete. Dupa aceasta actiune, veti constata cu siguranta cat de frumos stralucesc bijuteriile si cum si-au reluat acelasi farmec avut atunci cand le-ati purtat pentru prima data. Curatarea cu amoniac este recomandata sa se realizeze mai rar, in special atunci cand este vorba despre bijuterii din aur galben care si-au pierdut foarte mult stralucirea, iar culoarea lor este departe de a mai fi aurie. Timpul de curatare cu ajutorul amoniacului trebuie sa fie scurt, pentru a nu risca sa afectam vreun pic metalul pretios.

Cum procedam cu bijuteriile din argint?

Spre deosebire de bijuteriile din aur, care sunt mai rezistente, cele din argint sunt afectate mai repede de diversi factori, de exemplu, ph-ul pielii atunci cand le purtam, transpiratia, praful, grasimile si alte reziduuri isi pot pune amprenta in mod nedorit. Putem contracara aceste efecte negative asupra bijuteriilor noastre din argint procedand la curatarea lor periodica. Pentru bijuteriile din argint putem folosi la curatarea acestora apa calda in care am dizolvat sare de bucatarie. In acest amestec vom lasa bijuteriile aproximativ un sfert de ora – 20 de minute, dupa care le vom curata cu grija cu un material textil sau cu o periuta.

De asemenea, o alta metoda la indemana si care va da de fiecare data rezultate este si cea a tinerii in apa calduta a bijuteriilor pentru acelasi interval de timp, dupa care le vom reda stralucirea cu ajutorul unei periute si putina pasta de dinti.

Daca totusi constatam ca bijuteriile noastre din aur galben, alb, roz, argint sau placate cu pietre pretioase au suferit o degradare evidenta, nu doar o pierdere minora a stralucirii lor, ci si zgarieturi, deteriorari, atunci cu siguranta vom avea nevoie de ajutorul unui bijutier, care prin metode specifice va sti sa le redea farmecul pierdut.