Progresul pe care îl va aduce telemedicina în domeniul sănătății nu mai poate ca să fie ignorat. Inclusiv în domeniul sănătății mintale, a apărut tratamentul psihologic la distanță, un pas major către democratizarea accesului la sănătate. În acest context, apar și mituri despre psihologia online de care se lovesc aceia care .
Există încă o anumită lipsă de cunoștințe despre această zonă de servicii terapeutice și, prin urmare, merită a fi clarificate câteva puncte referitoare la serviciile de psihologie online, nou apărute în România.
Iată câteva mituri ce trebuie înlăturate din mintea românilor:
1. Terapia online nu poate fi efectuată cu mai multe persoane concomitent
În realitate nu există restricții privind numărul de persoane care pot participa la aceeași sesiune de la distanță. Consilierea de cuplu, de exemplu, își găsește o largă aplicabilitate în terapia la distanță.
De altfel, poate fi chiar mai benefică decât o terapie face to face. Acest lucru se datorează faptului că partenerii de cuplu pot mai bine ca în locul în care se simt cel mai confortabil să vorbească despre un astfel de subiect delicat.
2. Consilierea psihologică online are o limită de sesiuni
Până anul trecut, terapia online se credea că nu poate depăși 10 sesiuni. Cu toate acestea, terapia psihologică online se poate întâmpla în același mod ca și la cabinet, adică fără restricții referitoare la numărul de sesiuni.
3. Consultarea psihologică online nu este la fel de eficientă ca față în față
Fals. Terapia online funcționează la fel ca și față în față, clienții fiind chiar mai în largul lor, deoarece nu există nicio scădere în calitatea atenției terapeutice acordată clientului.
În acest sens, psihoterapia pe internet este la fel de bună, dacă nu chiar mai bună decât față în față, potrivit conform studiilor internaționale efectuate în acest sens.
4. Nu există securitate cu privire la informațiile personale în psihoterapia online
Minciună. Aplicațiile digitale precum recenta i’m-fine.app au dezvoltat platforme securizate care păstrează confidențialitatea în consultarea virtuală prin intermediul videochat-ului sau au certificare garantată referitoare la protecția datelor în conformitate cu legislația din domeniu. Datele de consiliere psihologică online sunt criptate, iar ședințele nu sunt înregistrate.
În plus, psihologul trebuie să respecte aceeași etică profesională pe care o realizează atunci când ședințele se desfășoară la cabinet, adică nu poate dezvălui conținutul sesiunilor către terți.
5. Nu există siguranța unor terapii de calitate în cazul acelor profesioniști care oferă servicii de psihologie online
În fapt, terapie psihologică pe net este la fel de calitativă. Din acest motiv, psihologii înregistrați în aplicația i’m-fine.app sunt supuși unei evaluări riguroase.
I’m Fine – un sistem digital complet de asistență psihoterapeutică premium
Acest proiect informatic autohton recent lansat este susținut de European Institute of Technology, organizație sub egida Comisiei Europene, prin programul InnoStars Awards 2020.
I’m Fine se prezintă sub forma unei aplicații mobile care poate fi descărcată din Play Store sau App Store și oferă acces gratuit la:
– un chatbot pregătit de specialiști cu experiență în psihoterapie referitor la teme precum depresia, anxietatea, stresul, relațiile sau dezvoltare personală;
– aspecte pe care le presupune munca de acasă sau lucrul în sistem hibrid;
– diverse teste psihometrice;
– meditații ghidate.
Te interesează și pe tine? Atunci descarcă aplicația i’m-fine.app rapid și începe să o utilizezi în favoarea sănătății tale psihice!