Un audit de mediu reprezintă o analiză sistematică ce are scopul de a evalua efectele activității desfășurate de agenții economici asupra mediului, pe fondul unor indicatori standard, stabilit în baza cadrului legal în vigoare. În esență, acest tip de audit vizează identificarea conformității cu prevederile legale de mediu, fiind verificate măsurile adoptate și performanța obținută.
Auditul de mediu – Instrumentul ce evaluează eficiența sistemului de management de mediu aplicat de companii
În climatul de business actual este subliniată nevoia de a integra sustenabilitatea în strategia de afaceri a companiilor. Din ce în ce mai multe corporații conștientizează importanța soluționării problemelor de mediu într-un mod cât mai sigur și eficient. Din acest motiv, ele apelează la auditul de mediu, acesta fiind instrumentul ce contribuie considerabil la îmbunătățirea sistemului de management de mediu abordat la nivel de organizație.
Chiar dacă auditul de mediu nu reprezintă o cerință legală ce trebuie respectată, companiile implicate în sprijinirea direcțiilor de mediu se asigură de efectuarea lui în vederea obținerii unui nivel înalt de performanță.
Mai mult decât atât, pentru agenții economici care își desfășoară activitatea în baza unor autorizatii de mediu, acest audit este instrumentul cheie prin care își evaluează sistemul de management implementat și rezultatele obținute în raport cu obiectivele lor de mediu stabilite.
Care sunt beneficiile majore pe care le obții în urma efectuării auditului de mediu?
Dacă activitatea pe care o desfășori generează efecte negative asupra mediului înconjurător, în mod cert trebuie să acorzi atenție legislației de mediu și mai ales, implicațiilor de mediu aferente acesteia. În măsura în care te confrunți cu un management de mediu ineficient, acesta va genera multiple probleme de mediu, dificil de soluționat.
În acest context, auditul de mediu este modalitatea sigură prin care evaluezi întreaga ta activitate pe care o întreprinzi. În baza rezultatelor obținute vei putea să:
- identifici neconformitățile tehnice și posibilele riscuri de mediu la care te expui;
- stabilești cele mai eficiente măsuri corective pentru asigurarea conformității cu prevederile legale;
- adopți decizii privind îmbunătățirea sistemului de management aplicat pentru îmbunătățirea performanței de mediu;
- obții o imagine reală asupra tuturor obligațiilor de mediu pe care le ai de îndeplinit;
- diminuezi costurile asociate proceselor operaționale, în urma eficientizării procedurilor;
- setezi noi obiective realiste și să profiți de oportunitățile de dezvoltare a strategiilor de mediu, în baza noilor direcții de mediu stabilite la nivel european;
- obții o colaborare mult mai transparentă cu instituțiile responsabile cu protecția mediului;
- îmbunătățești semnificativ imaginea companiei în fața partenerilor și clienților tăi.
Indiferent de domeniul în care activezi, efectuarea auditului de mediu te va ajuta să-ți evaluezi practicile și măsurile de mediu abordate. Totodată, vei putea identifica soluțiile potrivite pe care trebuie să le implementezi pentru a obține o creștere a performanței de mediu.