Cand divorteaza, multi oameni se intreaba daca exista trucuri sau secrete pe care ar trebui sa le cunoasca inainte de a incepe procesul. Nu ne place sa vorbim despre trucuri inainte de a divorta, dar exista o serie de sfaturi, cunostinte si indrumari pe care este foarte important sa le cunoasca sotii inainte de a lua in considerare trecerea printr-un astfel de proces.
Cum ii spun partenerului meu? Ce optiune este cea mai benefica pentru mine? Cum putem fi de acord cand vine vorba de distribuirea bunurilor? Pot sa plec de acasa?… Exista multe intrebari care apar inaintea unei decizii dificile, cum ar fi separarea.
De aceea ne-am dorit sa colectam in acest articol toate acele recomandari care de obicei ajuta oamenii sa treaca printr-un proces mai corect si mai putin dureros. Cu cat avem mai multe informatii, cu atat vom regreta mai putin maine. Stii ce se spune, mai bine sa te asiguri decat sa-ti para rau!
Ce trebuie sa faci inainte de a divorta
Este primul pas dupa ce ai decis ca vrei sa divortezi. Comunicarea poate fi infricosatoare si, cu siguranta, va fi o conversatie dificila. De aceea, este foarte important sa fii clar cum sa procedezi, deoarece a fi bine pregatit poate face diferenta. A fi sincer si clar, precum si empatic, sunt cheile pentru a ajunge la un acord asupra unui divort in cel mai sanatos mod posibil. Mai jos va lasam principalele trucuri inainte de a divorta si de a face fata acestei situatii:
Gasiti un bun avocat specializat
Un avocat bun specializat in divorturi va veghea mereu asupra intereselor dumneavoastra, folosindu-si experienta pentru a face procesul cat mai suportabil. La avocatonline.net gasiti specialisti in dreptul matrimonial pe care puteti sa ii contactati daca aveti nevoie de sfaturi inainte de a divorta.
Stabiliti o data, ora si loc pentru a va instiinta partenerul
Ca in orice decizie dificila, nu pare niciodata un moment bun pentru a o lua. Avem tendinta de a amana momentul comunicarii acestuia, prelungind stresul si anxietatea sotilor. De aceea, primul nostru sfat este sa gasiti un moment in care niciunul dintre voi nu sunteti ocupat si sa il rezervati pentru a purta conversatia.
Fixarea zilei, orei si chiar a locului iti va ingreuna amanarea, pe langa faptul ca te asigura ca nu-ti comunici decizia in timpul unei manii sau cearta. Este important ca momentul comunicarii ca vrei sa divortezi sa fie senin, intim si sa ai timp suficient pentru a vorbi cat mai calm.
Vorbiti sincer despre motivele deciziei
Inceperea conversatiei cu „Vreau sa divortez” poate sa nu fie cea mai productiva. Incearca sa o faci pe cealalta parte sa inteleaga problemele din casnicia ta si cauzele nemultumirii tale (probabil ca ai mai vorbit despre asta). Vorbeste sincer, dar incearca sa nu arati cu degetul sau sa dai vina, concentreaza-te pe cum te simti.
Este important sa fii empatic si sa incerci sa-l faci sa inteleaga motivul deciziei tale. Acesta este momentul in care va sfatuim sa comunicati ca doriti sa divortati. In acest moment, este important sa fii direct si concis daca decizia este luata. In acest fel nu va mai fi loc de incertitudine, care poate provoca un divort mai toxic.
Ascultati-va activ sotul/sotia
Cu siguranta sotul tau are multe de spus atunci cand primeste vestea. Lasa-l sa vorbeasca, asculta activ ceea ce are de spus, fara taieturi si fara a se pune in defensiva. Este important sa ramai calm in orice moment, punand intrebari si aratand interes pentru punctul lor de vedere, dar reiterand ca decizia se ia odata ce ai terminat Trucuri precum vorbirea la persoana intai, evitarea certurilor sau blama si a fi bine pregatit va pot ajuta sa va pastrati calmul in timpul conversatiei.
Scrieti un scenariu cu ceea ce doriti sa spuneti
Un truc care poate ajuta multi oameni este sa pregateasca un scenariu pentru conversatie. In acest fel, vom spune exact ce vrem sa spunem si ne vom usura sa nu ne pierdem cumpatul. Aceasta poate fi o solutie buna pentru acele persoane mai viscerale.
Fiti informat cu privire la optiunile pe care le aveti
Din fericire, divortul poate fi efectuat in mai multe moduri. Divort notarial, contencios, de comun acord, separare… Unul dintre cele mai bune sfaturi pe care vi le putem da este sa va informati bine inainte de a lua masuri. I
Stabiliti-va prioritatile
Este foarte important sa fim clari cu privire la prioritatile noastre. Cu siguranta nu putem pastra totul, asa ca este la fel de profitabil sa luptam pentru ceea ce vrem sa pastram, precum este sa renuntam la ceea ce ne putem lipsi cu adevarat. Alege-ti bine bataliile si fa-ti sotul sa inteleaga motivul deciziilor tale.
Nu va conditionati copiii
Poate cel mai important sfat pe care vi-l putem da. Ar trebui sa vorbiti despre custodia copiilor, mentinand intotdeauna atitudinea si abordarea explicate, dar niciodata influentand copiii sa ia atitudine.
Copiii nu ar trebui sa fie implicati in detaliile procesului, iar incercarea de a-i determina sa fie de partea celuilalt parinte este total nepotrivit. Nu doar pentru o problema etica, ci pentru ca cu siguranta vor face despartirea ceva mult mai dificila din punct de vedere emotional.