Când trebuie să aibă loc prima vizită a copilului la cabinetul de ortodonție?

Autor: Charmy
Când trebuie să aibă loc prima vizită a copilului la cabinetul de ortodonție?, Charmy

Fiecare părinte cunoaște importanța îngrijiri medicale adecvate de la o vârstă fragedă a copilului. Pe lângă vizitele regulate la medicul pediatru, în funcție de nevoile individuale, pot fi realizate și alte examinări de către specialiști precum logoped, kinetoterapeut sau stomatolog.

În cazul copiilor mici, cu dantură în dezvoltare, pe lângă consultul stomatologic standard, ar fi recomandat să vizitezi și un ortodont. Aici poţi primi informaţii despre ce înseamnă dentiţie corect aliniată, cum se pot curăța dinţii înghesuiţii, măsurile ce pot fi luate în cazul în care dinţii strâmbi afectează starea de confort a micuţilor. Tot în cabinetul medicului ortodont poţi fi îndrumat şi sfătuit cu privire la tratamentele ulterioare ce pot fi necesare micuţului pacient. Când ar trebui să aibă loc prima vizită a celor mici la un specialist în ortodonție? Să descoperim.

Prima vizită la medicul ortodont cu un copil

Deoarece un zâmbet frumos este ca o carte de vizită încă din copilărie, ca părinte, ar trebui să îți amintești să controlezi mușcătura copilului tău. Desigur, starea dinților ar trebui verificată în mod regulat și să fie urmate anumite tratamente de profilaxie Cluj recomandate de către medicul stomatolog. Toate acestea măsuri, uneori, nu sunt suficiente ca cel mic să beneficieze de dantură sănătoasă sau să fie ocolit de diferite probleme!

La copii, probleme destul de comune sunt malocluziile. Prin urmare, la un moment dat, merită să consulți un ortodont, un specialist care poate risipi îndoielile sau care va confirma ca starea copilului este bună. Tot acesta este în măsură să recomande tratament adecvat la nevoie.

Când ar trebui să duci copilul la ortodont? Cu excepția cazului în care nu se întâmplă nimic special și medicul stomatolog nu a sugerat să se efectueze un examen ortodontic înainte de apariția primilor dinți permanenți, merită să planifici prima vizită atunci când copilul are vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani. 

Semne care anunță necesitatea unei vizite la ortodont

Este adevărat că acum, odată ce ai aflat că prima vizită într-un cabinet de ortodonție Cluj  ar trebui să fie planificată undeva între 6 și 12 ani, îți dorești să știi ce poți preveni printr-un astfel de consult.

Când ar trebui să mergi cu copilul la ortodont pentru a preveni o malocluzie gravă și a putea implementa cât mai curând tratamentul necesar? Ce ar trebui să îți atragă atenția?

Semnele care ar putea să îți atragă atenția asupra nevoii de a merge cu micuțul la ortodont sunt diferite, variate și influențate de patologiile sau problemele de care poate suferi micuțul. O programare la medicul ortodont trebuie făcută atunci când observi că gura copilului este mereu întredeschisă și respirația se face pe gură. Când copilul are obiceiul de a-și mușca unghiile sau de a suge un deget, își strânge dinții, își strânge maxilarul sau are probleme cu activități precum mușcatul și mestecatul. O vizită în cabinetului ortodontului se impune când micuțul are dinți înghesuiți sau goluri între ei, are probleme de vorbire sau asimetrie facială. Toate acestea pot indica o malocluzie și pot duce la boli mai grave.

De ce este atât de importantă prima vizită la ortodont cu un copil?

De ce este atât de importantă prima vizită la ortodonție? Ei bine, dacă copilul are vreo malocluzie și nu este corectată la momentul potrivit, în viitor se poate dovedi că este prea târziu. În timp, defectul se va adânci și astfel tratamentul va deveni mai complicat.

Desigur, va fi și mai costisitor. Prin urmare, indiferent dacă ai observat sau nu semne deranjante, merită să mergi la ortodont pentru un control în stadiul în care dinții de lapte ale copilului cad și cei permanenți cresc.