In general, atunci cand dispun de mai multi bani ori viseaza sa castige mai multi bani, oamenii se gandesc automat cum sa ii foloseasca, achizitionandu-si diverse lucruri ori servicii. Cele mai noi cercetari in domeniul psihologiei consumatorului arata faptul ca satisfactia cumparaturilor dureaza de obicei foarte putin timp, mai precis, imediat dupa ce produsul ravnit a fost achizitionat, importanta acestuia pentru starea de bine a cumparatorului scade vertiginos in raport cu asteptarile. Mike Norton, profesor la Harvard, spune ca exista cateva lucruri pe care le putem face atunci cand suntem nevoiti sa cheltuim diferite sume de bani pentru a atinge un nivel multumitor de fericire si „post-cumparare”.
Banii sunt o chestiune care ii preocupa pe toti oamenii, indiferent daca sunt mai bogati ori mai saraci. Se spun si se scriu foarte multe lucruri despre cum sa castigi mai multi bani, cum sa investesti inteligent, cum sa avansezi in cariera, cum sa iti dezvolti business-ul. Insa mereu s-a presupus ca nu-i nevoie de consilierea nimanui in ceea ce priveste reversul medaliei: daca ai castigat niste bani, cum sa ii cheltuiesti pentru a fi cat mai fericit?
Intr-un interviu pe care l-a acordat revistei „Harvard Business Review” pe marginea cartii “Happy Money. The Science of Smarter Spending”, cercetatorul Mike Norton sustine ca fericirea ne-o aduce cumpararea de experiente, nu cumpararea de bunuri si produse. Studiind corelarea intre gradul de satisfactie si nivelul veniturilor personale (in Statele Unite ale Americii), el a observat (impreuna cu echipa sa de cercetatori) ca suma de 75000 de dolari castigati anual asigura in medie un coeficient de fericire, care cu multa dificultate ar fi putut fi depasit de un total al veniturilor anuale mai mare decat aceasta valoare.
De ce? Simplu, pentru ca orice dublare a veniturilor peste acest nivel al satisfactiei nevoilor fundamentale nu inseamna altceva decat o dublare a cheltuielilor generate de statut, nu a celor care satisfac nevoi sau dorinte esentiale. Ar fi vorba despre cheltuieli secundare asupra carora practic gradul de control al posesorului banilor este atat de scazut, incat nu ar fi posibila obtinerea multumirii si a fericirii datorita lor.
Astfel nivelul urmator ar fi cumpararea de bunuri care, inca din timpul achizitiei si dupa aceea se integreaza intr-un context al starii de bine emotional asigurate consumatorului: de pilda, atunci cand cineva cumpara un iaurt si este multumit de marca aleasa, de ce ar schimba-o? Marketer-ii din SUA au remarcat ca adaugarea unui beneficiu emotional unui produs concurent dintr-o categorie il poate transforma pe acesta intr-o preferinta prompta: la acelasi pret, un iaurt la fel de bun, produs de o companie care va directiona un procent din incasari persoanelor aflate in nevoie (o idee de antreprenoriat social) va deveni o experienta numai buna de cumparat de catre un public cu un comportament de consum din ce in ce mai sofisticat.
O alta componenta a conceptului “Happy Money” este anticipatia (la polul opus al impulsivitatii). Multa lume stie cat de prost inspirate sunt cumparaturile din impuls. Stive de haine si incaltari pe care nu le purtam practic niciodata, kilograme de cosmetice pe care le-am achizitionat doar pentru ca erau discount-ate, nu pentru ca ne trebuiau, bijuterii si accesorii de mai buna sau mai putin buna calitate, pe care le privim din cand in cand in cutiile lor de depozitare, intrebandu-ne: „Ce-o fi fost in capul nostru cand le-am luat???” Cele mai multe achizitii inutile se datoreaza impulsivitatii actului de cumparare. E mult mai bine sa iti planifici cumparaturile si uneori chiar sa traiesti din plin starea de anticipare a emotiilor pozitive ale unei achizitii amanate putin.
O a treia dimenisiune studiata a fost cea a surselor reale de fercire. Ce anume iti aduce bucurie? Ce te poate face mai fericit? Cum poti deveni multumit de alegerile tale? Iarasi, destul de simplu. Psihologii din echipa de cercetare au remarcat faptul ca nu produsul ori bunul achizitionat il faceau pe un om fericit, ci experienta traita.
Practic, intrebarea de baza inainte de a face achizitii (mai importante) nu este: “Ce fel de casa/masina/vacanta/mobila/etc ar trebui sa cumpar?”, ci “Pe ce/cum as putea sa imi cheltuiesc banii in mod fericit?”
Cred ca doar experienta iti poate spune ce fel de experiente sa alegi in continuare… Astfel ca, in loc de concluzie, as spune: banii aduc fericirea, atunci cand „inainte de”, „in timpul” si „dupa” cheltuirea lor, experienta traita merita “toti banii”.