Eneagrama – Descopera ce tip de personalitate ai

Autor: Charmy

Eneagrama – Descopera ce tip de personalitate ai, Charmy

Lisa Oz, sotia celebrului dr. Oz, argumenteaza in cartea sa, Us: Transforming Ourselves and the Relationships that Matter Most (trad. Noi: Transformandu-ne pe noi insine si relatiile care conteaza cel mai mult) ca pentru a fi intr-o relatie sanatoasa cu partenerul tau trebuie sa fii intr-o relatie buna cu tine insuti/insati. „Trebuie sa treci peste chestiunile care tin de o falsa identitate si care iti construiesc ego-ul – felul in care arati, creierul, locul de munca, banii si sa intri in contact cu tine insuti, cel real, pentru a putea fi mai intim cu ceilalti”, scrie Lisa.

Pentru a te descoperi pe tine insuti/insati, Lisa recomanda Eneagrama, un sistem antic de clasificare a tipurilor de personalitate. Scopul Eneagramei este de a te ajuta sa te vezi pe tine insuti/insati mai clar pentru ca iti dezvaluie atat punctele forte, cat si pe cele slabe care, in mod paradoxal, sunt adesea acelasi lucru.

„Identificand ceea ce suntem in Eneagrama, putem sa vedem cum ne purtam in mod obisnuit si sa descoperim ca poate nu ne traim viata in cel mai constient mod posibil”, spune Lisa.

Denumirea de Eneagrama sau Enneagram vine din combinatia cuvintelor grecesti ennea (noua) si grammos (ceva scris sau desenat). Cele noua tipuri de personalitati sunt reprezentate printr-o figura geometrica alcatuita dintr-un cerc, un triunghi interior si un hexagon neregulat. Eneagrama este arareori folosita de catre psihologi, si apare mai degraba apare in mediile spirituale, de afaceri sau de dezvoltare persoanal pentru o mai buna intelegere a sinelui. Ce trebuie sa stii este ca tipurile de personalitati sunt valabile pentru oricine, indiferent de sex, si ca nu exista un tip de personalitate mai bun decat altul.

Cele 9 tipuri de personalitate conform Eneagramei sunt:

E o persoana idealista, care se controleaza foarte bine si care crede ca totul trebuie sa fie perfect. Este, de asemenea, o persoana cu o moralitate puternica, muncitoare si nobila. Este obsedata de a avea dreptate, de a nu fi corectata sau criticata niciodata. Riscul este ca o astfel de persoana sa devina foarte critica si nemultumita cu sine.

Tipul 2: Altruistul

E persoana care isi dedica tot timpul grijei pentru ceilati, fiind marcata de simtul datoriei. In interiorul sau, insa, are nevoie ca si altii sa aiba grija de ea, ca indiciu al propriei valori. Se poate simti uneori superioara pentru ca ii pune pe ceilalti pe primul plan. Cea mai mare temere a altruistului este de a nu fi iubit sau apreciat.

 Tipul 3: Motivatul

Este o persoana determinata sa se afirme, sa fie admirata, sa castige. Motivatul e sigur pe sine, activ social, increzatori si determinat sa obtina succesul. Cea mai mare dorinta a sa este sa fie considerat valoros, iar cea mai mare temere este sa nu foloseasca nimanui. Motivatul poate deveni orbit de ambitii si e nevoie sa vada situatia clar pentru a fi un lider adevarat.

Cele mai citite articole

Tipul 4: Individualistul (sau romanticul)

Este o persoana creativa si dramatica, dar si sensibila si intuitiva. Este determinata sa se retraga in sine si sa se exprime prin arta, sa-si creeze propriul sau templu izolat de lumea exterioara. Riscul major este sa devina prea absorbit de sine, iar cea mai mare temere a sa este lipsa unei identitati personale. E nevoie sa se detaseze de lumea interioara si sa-si foloseasca energiile creative si asupra exteriorului.

Tipul 5: Intelectualul

Este o persoana cerebrala, determinata sa invete, curioasa si deschisa la idei noi. Intelectualul este determinat sa acumuleze cunoastere pentru a se proteja de lumea exterioara. Are adesea dificultati sa se exprime pe sine si sa-si exprime sentimentele si arareori se preocupa de cei din jur. Cea mai mare temere a sa este sa fie neajutorat. E nevoie sa iasa din lumea creata de propria sa minte si sa-si deschida inima.  

Tipul 6: Devotatul

E loial, demn de incredere si muncitor, fiind una dintre cele mai comune tipologii in randul persoanelor din Vest. Devotatul e plin de contradictii: e puternic si slab in acelasi timp, generos si meschin, curajos si fricos. Cea mai mare temere a sa e de a nu avea sprijin din partea nimanui, iar cea mai mare provocare este sa renunte la frica. E nevoie sa isi descopere increderea in el insusi si in altii.

Tipul 7: Optimistul

Este o persoana mereu vesela, care adora sa se distreze si este determinata sa obtina placerea si sa-si conserve fericirea. Cea mai mare temere a sa este sa nu aiba parte de durere, astfel ca se protejeaza inconjurandu-se de lucruri si activitati in exces. Este nevoie sa accepte ca exista si tristete si sa creeze profunzime propriei vieti.

Tipul 8: Reformatorul 

E o persoana cu incredere in sine, cu resurse bogate si gata sa schimbe lumea. Este motivat de ideea de a face o diferenta in lume, de a fi important, iar cea mai mare temere a sa este de a fi controlat de ceilalti. Conflictul, insa, e o parte a vietii si e nevoie sa lase garda jos si sa-si permita sa fie, din cand in cand, vulnerabil.

Tipul 9: Pacifistul 

Este o persoana calma, un bun ascultator si o persoana spirituala. Pacifistul este determinat sa atinga armonia si sa evite conflictele. Cea mai mare temere a sa este de a pierde lucruri sau persoane, iar cea mai mare dorinta este stabilitatea. E nevoie sa devina mai putin pasiv si sa se implice mai mult in a gasi adevarata semnificatie a cuvantului pace.

Cele mai citite articole