Cuprins
ToggleDacii credeau in simbolurile norocoase ale primaverii si le purtau pana cand infloreau copacii…De asemenea, se mai spune ca, in vechime, martisorul era confectionat din doua fire rasucite de lana colorata: alba si neagra sau alba si albastra. Si ca era daruit in prima zi din luna martie…
1 Martie. Legenda Martisorul reprezinta o traditie in Romania, Republica Moldova si teritoriile invecinate locuite de romani sau aromani. Obiceiuri similare fiind intalnite in Bulgaria, Albania, Macedonia.
Legenda Martisorului – Traditii
Originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute exact, dar se considera ca a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii (Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea) in luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul razboiului, ci si al fertilitatii si vegetatiei. Aceasta dualitate este remarcata in culorile martisorului: albul insemnand pace, iar rosul – razboi.
Arheologii au descoperit, de-a lungul timpului, obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate martisoare. Ele au forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, pentru a fi purtate la gat.
Rosu si Alb – Cele doua Culori ale Legendei Martisorului
Cele doua culori sunt deschise interpretarilor: rosul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul – intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii..Unele traditii spun ca firul martisorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, in timp ce urca turma la munte.
Asemanator Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia torcea firul anului primavara, la nasterea timpului calendaristic.
De aceea, martisorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu „funia zilelor, saptamanilor si lunilor anului, adunate intr-un snur bicolor”.
In general, femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii. In Moldova insa, obiceiul este ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor!
Impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul.Semnificatia firelor alb si rosu ce se impletesc intr-un snur de care este prins un mic obiect este relevata si de unele legende.
Legenda martisorului – Firul rosu
Cele mai citite articole
Astfel se spune ca Soarele ar fi coborat pe pamant in chip de fata frumoasa si ar fi fost tinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul varsandu-si sangele in zapada. Soarele a urcat din nou pe cer si, in locurile in care zapada s-a topit, au rasarit ghiocei – vestitori ai primaverii.
Printre altele, traditia spune ca martisorul se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii sau visinii. Atunci firul rosu se pune pe un trandafir sau pe o ramura a unui visin.
In alte regiuni, martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor sau pana la Florii, cand se scoate si se agata de crengile unui copac. Se crede ca daca pomul va rodi, omul va avea noroc!
Legenda martisorului – Cum e la vecinii nostri bulgari
Legenda de pe taram bulgaresc in ceea ce priveste legenda martisorului spune ca, pe cand sora sa Huba şi fratele său Boian se aflau in prizonierat, hanul Asparuh le-a trimis un şoim care avea legat un fir de ata alba pentru a le da de ştire ca ii va ajuta sa evadeze.
Cei doi au reusit sa fuga, insa in apropiere de malul Dunarii, Boian a fost ucis de urmaritori. Huba a dat drumul soimului care avea legat de picior firul de ata alba inrosit de sangele lui Boian, pentru a-l instiinta pe Asparuh despre moartea fratelui sau.
La aflarea vestii, de durere, hanul bulgar a poruncit soldatilor sai sa poarte un fir de lana alba si unul de lana rosie, pentru a-i feri de necazuri. Acest lucru s-ar fi intamplat la 1 martie 681.
In Bulgaria si casele au propriul martisor. In anumite regiuni martisoarele sunt purtate in functie de statutul social: fetele nemaritate in partea stanga a rochiei, fetele batrane la degetul mic al mainii stangi, iar barbatii casatoriti la soseta dreapta.
Martisoarele lor sunt asemanatoare celor din Romania
Snurul este facut din doua fire de matase: unul alb – care reprezinta femeia şi este simbolul longevitatii si celalalt rosu – simbolul barbatului, al sanatatii si fortei fizice. La cele doua fire de matase rasucite intre ele se atasează monede, par din coada de cal, margele, usturoi, carcase de melci si altele, care formeaza amuleta.
Deoarece „martenita” („marta”, „marticika”, in functie de zona), cum sunt denumite martisoarele in bulgara, au fost acceptate, din timpuri stravechi, ca o amuleta speciala, care te poate proteja de spiritele rele. In unele zone ale Bulgariei, snurul este multicolor.
Gratios precum misterioasa pasare Martenita nu se scoate din piept cu una, cu doua. In sudul Bulgariei oamenii cred ca ar trebui să-ţi dai jos martisorul doar atunci cand vei observa un stol de berze.
In alte regiuni acest lucru se intampla la vederea unei lebede, existand credinta ca vei fi tot anul la fel de gratios precum misterioasa pasare.